lördag 23 november 2013

Fredag!


Idag är en sådan fredag, när man känner att känslan av helg är otroligt välbehövlig. Fredagskänslan kommer smygande, och jag får ett starkt behov av att just idag vill jag ha något riktigt mumsigt att äta och dricka. Det fick bli något som jag har gått och funderat på länge att göra, nämligen Nem, Vietnamesiska vårrullar.Serveras inlindade i isbergssallad och mynta och som serveras med en underbart god dippsås till. Vad kan man tänkas att dricka till detta? Blev rekommenderad en helt fantastiskt Riesling från superproducenten Domaine Zind-Humbrecht från Alsace. Clos Häuserer 2011, 299 kr.  Fantastiskt gott matvin som har alla ingredienser för en total upplevelse. Generös mogen stenfrukt, mineralig och en skön syra. Satt som en smäck tillsammans med vårrullarna. Tips! Servera den väl kyld och dekantera flaskan 3 timmar innan den ska drickas.
Inte nog med det så blev det en riktigt god dessert som avslutning, den bestod av en kokosparfait med rom och ingefära, och som serverades tillsammans med en exotisk fruktsallad.



Summering av kvällen:

Drink före maten, Mojito

Varmrätt, Nem, Vietnamesiska vårullar med tillbehör

Vitt vin från Domaine Zind-Humbrecht från Alsace

Dessert, kokosparfait med smak av ingefära och rom, serveras med exotisk fruktsallad.

 
Mojito

Lime 1st

Havana Club Anejo Blanco 6 cl

Råsocker 1 msk

Myntablad 8 st

Krossad is

Skär limen i fyra klyftor. Lägg i limen, råsocker och myntabladen i ett glas. Mortla blandningen. Häll i romen och toppa med massor av krossad is. Blanda och toppa ev. med en skvätt sodavatten
                                                
 
Nem 2 pers
Blandfärs 400 g

Färsk chili 1 st

Fisksås 4 msk

Färska böngroddar 4 nävar

Morot 1 st

Koriander 1 kruka

Spring Rolldeg

Äggula

Rapsolja till fritering

 
Isbergsallad 1 huvud

Mynta 1 kruka

 
Sås
Fisksås 2 msk

Rödvinsvinäger 2 msk

Vatten 4 msk

Vitlök 1 st, finhackad

Myntablad finhackad 1 msk

Chili finhackad 1 st

Socker 1 msk

 
Gör såsen först så den får stå och dra en stund. Hacka mynta, vitlök och chili fint. Blanda hacket med vatten, fisksås, rödvinsvinäger och socker. Häll upp i två små dippskålar.

Hacka morot, chili, böngroddar och koriander fint. Blanda färsen, fisksåsen med övriga ingredienser i en bunke. Lägg två msk färs på en spring roll ark och rulla ihop till en vårrulle. Klistra ihop änden med äggulan. Fritera vårrullarna gyllenbruna i en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnad kastrull.  Lägg ner en liten bit vitt bröd för att se när oljan har rätt temperatur. När brödbiten är gyllenbrun på knappt en minut är det dags att lägga i det du skall fritera.

Servera vårrullarna inlindade i isbergssallad och rikligt med mynta i. Dippa i den underbart goda såsen och njut!
                                                  
Kokosparfait
Vispgrädde 4 dl

Äggulor 4 st

Kokosmjölk 2,5 dl

Rostade kokosflingor 1 dl

Rom 2 msk

Torkad ingefära 1 tsk

Vispa äggulorna och socker vitt och pösigt. Tillsätt kokosmjölken, ingefäran och romen. Vispa grädden till en fast konsistens. Vänd ner grädden och kokosflingorna i äggblandningen. Häll upp parfain i en avlång form och frys i minst 6 timmar.

Exotisk fruktsallad
Ananas 1 st

Mango 1 st

Passionsfrukt 2 st

Kivi 2 st

Lime 1 st

Tärna frukten och och tillsätt juicen från limen.

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar