måndag 12 november 2012

Farsdag middag utan kök!

Lax med underbara tillbehör!


Vi är i full färd att renovera vårt kök vilket gör det lite komplicerat att laga mat. Vi har två kokplattor och micro i vardagsrummet och så har vi grillen, tack och lov! Vi börjar bli riktigt trötta på Findus fiskgratänger och pasta så vi ville festa till det lite på farsdag. Det fick bli härliga laxpaket fyllda med vitkål, morötter, rödlök, dill, smör, citron och en skvätt vitt vin som vi grillade på grillen. Smörsåsen som bildas i foliepaketen blir ljuvlig likaså grönsakerna som blir som ångkokade! Till det passade en vit, torr och krispig Riesling från Alsace, Frankrike där producenten heter Preiss-Henny. Desserten blev inte sämre, ett stort härligt färgsprakande fruktfat och mini marshmallows som vi doppade i smält mjölkchoklad och vit choklad. Till det åt vi en god vaniljglass!
 
Förstklassigt kök!
 

Laxpaket 4 pers


600 g laxfilé
200 g vitkål (savoy och kinakål passar också bra)
1 rödlök
1 citron
1 knippe dill
2 mörötter
100 g smör
1 dl vitt vin
Salt och peppar
500 g potatis

4 st folieark 100 x 50 cm

Skär grönsakerna tunt, gärna med en mandolin, grovhacka dillen och skär upp citronen i skivor. Har man ingen mandolin går det bra att strimla kålen med en osthyvel. Morötterna strimlas på längden med en potatisskalare. Lägg grönsakerna i en bunke och blanda ihop dem, salta och peppra. Skär laxen i fyra lika stora portionsbitar, gärna i fyrkanter. Vik ett folieark dubbelt och lägg en laxbit i mitten av arket, salta och peppra. Ta en ¼ av grönsaksblandningen och lägg ovanpå laxbiten samt 25 g smör och en citron skiva. Vik upp kanterna på foliet och häll på en skvätt vin, ca 2 msk. Vik ihop paketet så det sluter tätt, var försiktig så foliet inte går sönder! Lägg paketen på grillen och lägg på locket, grilla i ca 15 min. Paketen är klara när fisken är genomstekt. Servera med kokt potatis och dill.

Chokladdoppade bär, frukter och marshmallows


Valfria bär och frukter! Vi hade…
Jordgubbar
Stora blåbär
Mango
Kiwi
Banan
100 g vit choklad
100 g mjölkchoklad
Mini marshmallows

Skär upp frukten och lägg upp den på ett stort fat. Smält chokladen var för sig i micro eller vattenbad. Doppa frukten med små träspett medan chokladen är varm och servera med vaniljglass!
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar