Jag har ett underbart matminne som har etsat sig fast och som jag behöver återskapa lite då och då. När jag var i Napa Valley 2008 åt jag en grillad kronärtskocka och som serverades med ett kapris och sardellsmör. I glaset avnjöts en perfekt ekad chardonnay från samma område.Rena och enkla smaker, men njutningen var total! Det fick bli förrätten ikväll som serverades tillsammans med en ekfatslagrad chardonnay från producenten Delicato Family Vineyard från Kalifornien. Fortsättningsvis blev det en underbar pasta med dillpesto, handskalade räkor och semidry coctailtomater. Om man hittar riktig bra tomater med mycket smak i så blir de helt ljuvliga och söta om man ugnsbakar dem sakta på låg temperatur några timmar. Dillpeston och räkornas sälta matchar tomaternas sötma på ett fantastiskt sätt. Vi festade till på en helt underbart prisvärd champagne som lanseras den 1 oktober, Beaumont des Crayères för 189 kr! Både champagnen och maträtten måste verkligen upplevas, gärna tillsammans!
Grillade kronärtskockor med kapris och sardellsmör
2 pers2 kronärtskockor
salt
100 g smör
2 filéer sardeller
1 msk kapris
1 citron skalet och saften
1 msk hackad persilja
salt och peppar
Koka upp skockorna med rikligt saltat vatten i en rymlig kastrull. Låt dem sjuda under lock tills de är mjuka, ca 30-40 min. Grilla dem på grillen tills de får fin färg.
Blanda ihop ingredienserna till smöret och servera med kronärtskockan.
Pasta med dillpesto och handskalade räkor
4 persEn stor knippa dill
2 msk pinjenötter
1/2 dl riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
salt och peppar
400 g handskalade räkor
400 g spagetti
Lägg alla ingredienser förutom oljan i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt oljan lite i taget till en pestokonsistens.
Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.
Semidry cocktailtomater
200 g cocktailtomater av god kvaliteolja
Sätt ugnen på 100 grader. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över och baka dem i 4 timmar.
Blanda ihop alla ingredienserna med pastan och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar