måndag 3 september 2012

Härlig 3 rätters

Idag slutade det med en riktig härlig festmåltid! En härlig 3-rätters med riktigt matchande dryck till gjorde middagen fulländad. Vi inledde middagen med en vegetarisk förrätt som bestod av ugnsbakad rödbeta med citroncréme och en sallad med machésallad och tryffelvinegrette. I glaset passade en roséchampagne från André Clouet översakande bra till! Vi fortsatte med grillade lammracks med "rubbing", grönsaksragu med niceoliver och örtpotatis. Rubbing är en torr kryddblandning som man kan variera i oändlighet, blanda ihop favoritkryddorna och gnid in i köttet. Ett riktig klassiskt rödvin från Miguel Torres "Mas La Plana 2007"  på magnumflaska avnjöt vi tillsammans med varmrätten. En mandelkaka med zabaione och hallon fick avsluta måltiden tillsammans med ett litet glas marsalavin!



 Ugnsbakade rödbetor med citroncréme, machésallad och tryffelvinegrette

4 pers
8 rödbetor
olja
salt

1 burk kesella
1 dl creme fraich
1 citron
peppar
salt

2 msk vitvinsvinäger
1 tsk tryffelolja
1/2 dl rapsolja
salt peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skala rödbetorna och skär ett kryss igenom halva rödbetan och ringla olja över, salta. Baka dem i ugnen på en plåt med bakplåtspapper tills de blir genommjuka ca 40 min.

Blanda kesella, cremefraich. Riv skalet på citronen och blanda i kesellablandningen, pressa saften ur citronen och tillsätt blandningen . Salta och peppra. Häll smeten i en spritspåse och kyl blandningen.

Blanda dressingen till salladen.

Spritsa i citroncrémen i rödbetan och servera med salladen och vinegretten.


Grillade lammracks med rubbing, grönsaksragu med niceoliver och ugnstekt örtpotatis

4 pers
1500 g lammracks

Rubbing - blanda dina favoritkryddor

1 msk spiskummin
1/2 msk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 msk curry
1 msk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk ingefära
1 krm cayennepeppar
flingsalt

Blanda ihop kryddorna (som bör vara malda) och gnid in blandningen på lammracksen. Salta runt om. Ingen olja behövs vid grillningen, grilla på hög värme ca 7 min på varje sida och låt racksen få ordentligt med färg. Låt köttet vila i minst 10 min innan servering.


Grönsaksragu med niceoliver

1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 stora mogna tomater av bra kvalité
1/2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1/2 dl niceoliver
salt
peppar

Hacka grönsakerna grovt förutom löken och vitlöken som finhackas. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt tomatpurén och vinet. Låt blandningen puttra i ca 30 min på svag värme. Tillsätt oliverna mot slutet.

Örtpotatis

400 g potatis
1 msk olja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosemarin
1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Skrubba potatisen och skär dem i halvor. Blanda med oljan och kryddorna på plåten. Baka i ugnen i ca 30 min.

Mandelkaka med zabaione och hallon

250 g mandelmjöl
250 g strösocker
4 ägg
smör till formen

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Vänd i mandelmjölet i smeten. Smöra och bröa en springform (24 cm i diametern). Häll i smeten i formen och grädda kakan i ca 45 min (kolla med en sticka)

 

Zabaione

4 ägggulor
4 msk strösocker
4 msk torr marsala
Skal av en riven citron

Fyll en stor kastrull med vatten och låt det bli varmt. Ställ en mindre rundbottnad rostfri skål i vattenbadet. Häll i äggulor, socker och det rivna citronskalet och vispa med en ballongvisp. Droppa i vinet lite i taget. Vispa till en skummig kräm över svag värme. Servera till mandelkakan och toppa med färska hallon. Njut desserten med ett glas marsalavin!




 









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar