Ugnsbakade rödbetor med citroncréme, machésallad och tryffelvinegrette
4 pers
8 rödbetor
olja
salt
1 burk kesella
1 dl creme fraich
1 citron
peppar
salt
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk tryffelolja
1/2 dl rapsolja
salt peppar
Sätt ugnen på 180 grader. Skala rödbetorna och skär ett kryss igenom halva rödbetan och ringla olja över, salta. Baka dem i ugnen på en plåt med bakplåtspapper tills de blir genommjuka ca 40 min.
Blanda kesella, cremefraich. Riv skalet på citronen och blanda i kesellablandningen, pressa saften ur citronen och tillsätt blandningen . Salta och peppra. Häll smeten i en spritspåse och kyl blandningen.
Blanda dressingen till salladen.
Spritsa i citroncrémen i rödbetan och servera med salladen och vinegretten.
Grillade lammracks med rubbing, grönsaksragu med niceoliver och ugnstekt örtpotatis
4 pers
1500 g lammracks
Rubbing - blanda dina favoritkryddor
1 msk spiskummin
1/2 msk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 msk curry
1 msk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk ingefära
1 krm cayennepeppar
flingsalt
Blanda ihop kryddorna (som bör vara malda) och gnid in blandningen på lammracksen. Salta runt om. Ingen olja behövs vid grillningen, grilla på hög värme ca 7 min på varje sida och låt racksen få ordentligt med färg. Låt köttet vila i minst 10 min innan servering.
Grönsaksragu med niceoliver
1 röd paprika1 gul paprika
1/2 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 stora mogna tomater av bra kvalité
1/2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1/2 dl niceoliver
salt
peppar
Hacka grönsakerna grovt förutom löken och vitlöken som finhackas. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt tomatpurén och vinet. Låt blandningen puttra i ca 30 min på svag värme. Tillsätt oliverna mot slutet.
Örtpotatis
400 g potatis1 msk olja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosemarin
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Skrubba potatisen och skär dem i halvor. Blanda med oljan och kryddorna på plåten. Baka i ugnen i ca 30 min.
Mandelkaka med zabaione och hallon
250 g mandelmjöl
250 g strösocker
4 ägg
smör till formen
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Vänd i mandelmjölet i smeten. Smöra och bröa en springform (24 cm i diametern). Häll i smeten i formen och grädda kakan i ca 45 min (kolla med en sticka)
Zabaione
4 ägggulor
4 msk strösocker
4 msk torr marsala
Skal av en riven citron
Fyll en stor kastrull med vatten och låt det bli varmt. Ställ en mindre rundbottnad rostfri skål i vattenbadet. Häll i äggulor, socker och det rivna citronskalet och vispa med en ballongvisp. Droppa i vinet lite i taget. Vispa till en skummig kräm över svag värme. Servera till mandelkakan och toppa med färska hallon. Njut desserten med ett glas marsalavin!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar