Plättar
4 pers
2 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk smält smör
2 bananer
lönnsirap
vaniljglass
florsocker
Blanda mjölet med lite mjölk i taget så att det blir en klumpfri smet. Blanda i ägg, smör och salt och vispa till en slät smet. Värm ett plättlägg på hög värme, klicka i smör på första omgången och grädda plättarna ca 1 min på varje sida.
Skiva bananen tunnt och varva banan, lönnsirap och plättar, pudra på florsocker. Servera med vaniljglass.
Vichyssoise med grillade kronärtskockor och örtolja
4 pers
1 kg potatis av mjölig sort
1 stor gul lök
2 purjolökar
1 l grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt
peppar
4 st grillade marinerade kronärtskockor (färdigköpta)
En näve olika örter
1 dl olivolja
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Dela purjolöken och skölj den väl, skär bort en bit av det gröna, hacka resterande bit i tunna skivor. Finhacka den gula löken. Stek grönsakerna i olja i en stor kastrull på medelvärme men inte så de får färg. Slå på buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk. Häll i grädden och mixa soppan med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.
Mixa örterna med oljan och ringla över soppan inför servering och toppa med kronärtskockorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar