måndag 27 augusti 2012

Torsdagsmat!

Man känner att det börjar gå mot mörkare tider, luften känns klarare och kallare. Jag vill inte längre ha kall och lätt mat utan något mer värmande och mustigare. Det är helt enkelt hög tid att införa torsdagens sopp och pannkakstradition. Den här gången bjuds det på plättar med tunnt skivad banan med lönnsirap och vaniljglass men innan dess så avnjuter vi en len och krämig vichyssoise med grillade kronärtskockor och örtolja!


Plättar

4 pers
2 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk smält smör
2 bananer
lönnsirap
vaniljglass
florsocker

Blanda mjölet med lite mjölk i taget så att det blir en klumpfri smet. Blanda i ägg, smör och salt och vispa till en slät smet. Värm ett plättlägg på hög värme, klicka i smör på första omgången och grädda plättarna ca 1 min på varje sida.

Skiva bananen tunnt och varva banan, lönnsirap och plättar, pudra på florsocker. Servera med vaniljglass.



Vichyssoise med grillade kronärtskockor och örtolja

4 pers
1 kg potatis av mjölig sort
1 stor gul lök
2 purjolökar
1 l grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt
peppar
4 st grillade marinerade kronärtskockor (färdigköpta)
En näve olika örter
1 dl olivolja

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Dela purjolöken och skölj den väl, skär bort en bit av det gröna, hacka resterande bit i tunna skivor. Finhacka den gula löken. Stek grönsakerna i olja i en stor kastrull på medelvärme men inte så de får färg. Slå på buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk. Häll i grädden och mixa soppan med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.

Mixa örterna med oljan och ringla över soppan inför servering och toppa med kronärtskockorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar