Idag har vi fått besök av kusinerna som har åkt lång väg! Vi passade på att laga god, snabb och rustik mat som är enkel att laga till många och som alla killarna blir mätta på. På menyn stod köttfärslimpa, pressgurka, potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Till dessert blev det kladdkaka som är superenkel att baka, kladdig inuti men med knaprig yta, precis som den perfekta kladdkakan ska vara. Den serverades med lätt vispad grädde.
Barskrapad tallrik, gott betyg!
|
Köttfärslimpa
8pers1200 g nötfärs
1 gul lök
2 ägg
3 msk kalvfond
2 msk japansk soya
2 msk salt
1 tsk svartpeppar
3/4 ströbröd
1 1/2 dl mjölk
Sätt ugnen på 185 grader. Lägg ströbrödet i mjölken och låt den svälla i fem min. Hacka löken fint alt. riv den. Häll alla ingredienser i en bunke och blanda ihop till en smet. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper på och forma den till en limpa. Grädda den i 35 min.
Potatismos
8 pers1,5 kg mjölig potatis
4 dl gräddmjölk
50 gram smör
salt
peppar
Skala och koka potatisen mjuk. Värm undertiden gräddmjölken. Häll av vattnet och lägg i smöret. Stöt potatisen med en ballongvisp, häll i gräddmjölken och vispa till ett fint mos. Salta och peppra.
Snabb Pressgurka
1 gurka3/4 ättikssprit
1 1/2 dl socker
2 dl vatten
Persilja
Salt
Skala gurkan och hyvla den i tunna skivor. Lägg den i en bunke och salta. Hacka persiljan fint och häll i alla övriga ingredienser i gurkan och låt den dra i lagen minst en timme.
Gräddsås
5 dl mellangrädde2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soya
2 tsk maizena
Salt
Peppar
Häll i alla ingredienser i en kastrull och låt såsen koka ihop. Red såsen med maizenan.
Rårörda lingon
500 g lingon3 dl strösocker
Blanda socker och lingon tills sockret har löst sig. Klart!
Superenkla kladdkakan
200 g smör6 dl strösocker
4 ägg
4 tsk vaniljsocker
10 msk kakao
3 dl vetemjöl
En nypa salt
Ströbröd och smör till formen
Smöra och bröa formen.Smält smöret och blanda i alla övriga ingredinser i smöret. Häll smeten i formen (23 cm i diameter) och grädda kakan i mitten av ugnen i 25 min på 175 grader. Pudra kakan med florsocker före servering och servera med lättvispad grädde!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar