Fiskgratäng med fänkål och tomat och kryddig Kabanoss med len avocadocréme, tomatbulgur och grillad paprika. De här två rätterna är varken svåra att laga eller tidskrävande, perfekt vardagsmat som ändå är vällagad!
Fiskgratäng med fänkål och tomat
4 pers400 g torsk
4 tomater
1 fänkålstånd
4 dl mellangrädde
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 gul lök
salt
peppar
1 dl riven lagrad ost
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka löken fint och skär fänkålen i tunna skivor, ta bort roten. Skär tomaterna i mindre bitar. Fräs grönsakerna i 2-3 min, slå på vinet och smula över buljongtärningen och låt vinet koka in i grönsaksblandningen. Slå på grädden och låt puttra i ca 5 min. Lägg fisken i en ugnsäker form, salta och peppra fisken runt om och häll över gräddblandingen och strö över osten. Ställ in i ugnen tills gratängen har fått fin färg, ca 20-25 min. Servera med ris eller potatis.
Kryddig Kabanoss, tomatbulgur med grillad paprika och len avokadocréme
4 pers8 kabanosser (gärna lamm)
Tomatbulgur med grillad paprika
3 dl fullkornsbulgur
6 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 gul lök
salt
peppar
2 röda paprikor
Len avocadocréme
1 mogen avocado
2,5 dl matlagningsyoghurt
salt
peppar
Sätt ugnen på grill på högsta gradantal. Halvera paprikerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper med insidan nedåt.Grilla paprikerna så det blir brända på skalet, ta ut dem och lägg dem i en plastpåse. Skär löken fint och bryn i en panna med olja tills den börjar bli glansig. Lägg i tomatpurén och bryn med 1 min. Häll på vatnet och tillsätt buljongtärningen, låt koka på svag värme i 12 min och ställ åt sidan. Ta ut paprikerna ur påsen och dra av skalet, skär i skivor och lägg i bulguren.
Dela avocadon och mixa den med yoghurten, smaka av med salt och peppar.
Stek korven, gärna i grillpanna och servera med tillbehören.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar