torsdag 6 december 2012

Insnöad mat

 
Vintrig dessert med kryddiga smaker

 
Igår vad det kaosartat överallt i Stockholm med omnejd! Snön vräkte ned och framkomligheten var minst sagt begränsad och vi kunde inte ta oss till affären för att handla middag. Då gällde det att titta djupt in i skafferiet och hitta på något av det som fanns hemma. Resultatet blev imponerande, både en välsmakande varmrätt med kyckling, soltorkade tomater, basilika och fetaost samt en dessert som smakade över all förväntan, en kryddig apelsinsallad med vit chokladkräm! Snabbt gick det också…
 
 

 

Krämig kycklinggratäng med fullkornsbulgur


 

4-5 pers

1 pkt kycklinglårfilé 900 g

1 pkt fetaost

1 kruka basilika

200 g soltorkade tomater

3 vitlöksklyftor

1 burk creme fraich

3 dl matlagnings grädde

2 dl riven parmesan

Svartpeppar och salt

3 dl fullkornsbulgur
 
1 tärning grönsaksbuljong

 

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra lårfileerna på båda sidor och bryn dem snabbt på båda sidor i en stekpanna. Lägg dem i en ugnsfastform. Lägg fetaosten, basilikan, 1/3 av de soltorkade tomaterna, vitlöken, matlagningsgrädden och creme fraichen i en mixer och mixa ingredienserna till en slät kräm. Peppra och salta blandningen men var försiktig med saltet då fetan ger mycket sälta. Grovhacka resten av tomaterna och tillsätt blandningen. Häll över blandningen på kycklingen, strö på parmesanen och grädda i ugnen ca 20 min.

 
Koka upp 6 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning och salt. Häll i bulgurn och koka på medelvärme med lock i ca 12 min. Låt bulgurn stå i ca 5 min innan servering.

 

Kryddig apelsnisallad med vit chokladkräm


 

4 pers

5 apelsiner

1 kanelstång

1 stjärnanis

3 dl grädde

100 g vit choklad

1 dl socker + 1,5 dl vatten

 

Koka upp vattnet och sockret tillsammans med kryddorna tills sockret löser sig. Låt svalna. Filea apelsinerna och lägg i dem i kryddlagen. Smält chokladen i vattenbad eller i micro. Vispa grädden och häll i chokladen och blanda väl och låt krämen stå svalt en stund. Servera apelsinerna tillsammans med den vita chokladkrämen, pudra lite kanel på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar