Vintrig dessert med kryddiga smaker |
Igår vad det kaosartat överallt i Stockholm med omnejd! Snön
vräkte ned och framkomligheten var minst sagt begränsad och vi kunde inte ta
oss till affären för att handla middag. Då gällde det att titta djupt in i
skafferiet och hitta på något av det som fanns hemma. Resultatet blev
imponerande, både en välsmakande varmrätt med kyckling, soltorkade tomater,
basilika och fetaost samt en dessert som smakade över all förväntan, en kryddig
apelsinsallad med vit chokladkräm! Snabbt gick det också…
Krämig kycklinggratäng med fullkornsbulgur
4-5 pers
1 pkt kycklinglårfilé 900 g
1 pkt fetaost
1 kruka basilika
3 vitlöksklyftor
1 burk creme fraich
Svartpeppar och salt
1 tärning grönsaksbuljong
Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra lårfileerna på
båda sidor och bryn dem snabbt på båda sidor i en stekpanna. Lägg dem i en
ugnsfastform. Lägg fetaosten, basilikan, 1/3 av de soltorkade tomaterna, vitlöken, matlagningsgrädden och creme
fraichen i en mixer och mixa ingredienserna till en slät kräm. Peppra och salta
blandningen men var försiktig med saltet då fetan ger mycket sälta. Grovhacka resten av tomaterna och tillsätt blandningen. Häll över
blandningen på kycklingen, strö på parmesanen och grädda i ugnen ca 20 min.
Kryddig apelsnisallad med vit chokladkräm
4 pers
5 apelsiner
1 kanelstång
1 stjärnanis
Koka upp vattnet och sockret tillsammans med kryddorna tills
sockret löser sig. Låt svalna. Filea apelsinerna och lägg i dem i kryddlagen.
Smält chokladen i vattenbad eller i micro. Vispa grädden och häll i chokladen
och blanda väl och låt krämen stå svalt en stund. Servera apelsinerna
tillsammans med den vita chokladkrämen, pudra lite kanel på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar