Kärt barn har många namn, fettisbulle, hetvägg eller semla som vi säger här hemma. Vi tillbringade söndagsmorgonen med att baka dessa härliga bakverk, i pyjamas. Min sidekick Hugo var naturligtvis med och bakade! Förutom bullen så är mandelmassan den viktigaste ingrediensen till en perfekt semla. För att göra livet enkelt så använde jag mig av Odenseses färdiga mandelmassafyllning till semlor som man spritsar ner lätt och smidigt. Superbra produkt som är både god och praktisk att använda!
Recept Semlor
ca 10-12 st75 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 st ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl mjöl
1 ägg till pensling
Smält matfettet och häll i mjölken. Låt blandningen bli fingervarmt och lös jästen med lite av degspadet i bunken. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och ägget. Blanda hjotrhornssaltet med en del av mjölet, häll i mjölet under om omrörning, gärna med maskin men det går bra för hand med. Arbeta degen så den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa med bakduk i ca 30 min, till dubbel storlek.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig. Forma den till 10-12 släta, runda bullar
Jäs dem väl övertäckta på bakplåtspapper eller smord plåt ca 20 min. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda bullarna i ugnen i 250 grader ca 5-10 min.
Fyllning till 6 st semlor
5 dl vispad grädde som hälls i en spritspåse
1 påse Odenses semmelfyllning
Skär av ett lock på varje bulle och ta ut största delen av inkråmet. Spritsa i mandelfyllningen och dekorera med grädden. Sätt på locket och sikta florsocker på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar