fredag 17 maj 2013

Vårig trerätters

Varför inte ta vara på de råvaror som finns runt husknuten nu. Det har jag gjort till den här menyns förrätt. Underbara vackra och späda nässlor finns överallt under den här årstiden, men jag märker att med den här värmen växer de fort så passa på nu innan de blir för stora! Till varmrätten fick jag tag på en riktigt fin fläskkarré från Nibble, jag tycker det är viktigt att satsa på kvalité när man köper kött. Citronglaserade jordärtskockor och morötter och ett kryddsmör till karrén blev en riktig smaksensation. Avslutningsvis en fantastisk dessert som innehåller superfräscha smaker såsom lime, hallon och ingefära.



Nässelsoppa med pocherat ägg 4 pers

1 ½ l späda nässlor

2 charlottenlökar

1 dl vitt vin

2 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning

2 ½ dl vatten

3 dl mellangrädde

Salt och peppar

Olja till stekning

Plocka nässelbladen från stjälkarna och skölj bort allt grus. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i nässlorna och låt dem få ett uppkok. Häll av nässlorna och spola dem i iskallt vatten. Krama vattnet ur nässlorna och ställ åt sidan. Hacka löken och vitlöken. Stek dem mjuka i olja, inte så de får färg. Slå på vinet och låt det koka in lite i löken. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och grädden. Låt sjuda i ca 10 min. Häll i nässlorna i soppan och mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar.

 

Pocherade ägg

4 ägg

1 l vatten

1 dl vitvinsvinäger

2 msk salt

Koka upp vatten, vinäger och salt i en vid kastrull. Knäck äggen var och en i en kopp. Stjälp försiktigt ner äggen i kastrullen med det kokande vattnet. Dra av kastrullen från värmen och låt dem stå 5-6 minuter. Låt dem mellanlanda på lite hushållspapper innan de läggs i soppan.


 
Grillad fläskkarré med citronglaserade jordärtskockor och morötter med kryddsmör 4 pers

600 g fläskkarré

4 morötter

8 jordärtskockor

1 citron

olja

Salt och peppar

Förbered en skål med citronvatten för att lägga jordärtskockorna i så att de inte blir mörka. Sätt ugnen på 175 grader. Skala skockorna och skär dem i klyftor, lägg dem direkt i citronvattnet. Skala morötterna och skär dem i samma storlek som skockorna. Lägg dem i en ugnssäker form, ringla över lite olja, salta och peppra och blanda runt. Ställ in dem i ugnen i ca 20 min. Titta till och blanda runt dem då och då. När de är nästan klara så pressa över saften från en halv citron och riv över citronskal och låt dem gå färdigt i ugnen. Skär upp köttet i 4 st skivor. Salta och peppra. Grilla köttet medan morötterna och jordärtskockorna är inne i ugnen.

 

Kryddsmör

150 g smör

1 msk hackad färsk rosmarin

1 krm cayennepeppar

1 tsk tomatpuré

1 tsk spiskummin

½ tsk koriander

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

Låt smöret bli rumstempererat och lägg det i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta in
i smöret.

 

 Limeglass med rårörda hallon och mandelflarn 4 pers

2 ägg

5 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

1 lime, rivet skal

3 msk limejuice

1 ½ tsk mald ingefära

Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor, vaniljsocker och florsocker till en ljusgul fluffig smet. Vispa grädden lätt. Blanda ner limeskal, saft och ingefära i äggulesmeten. Frys smeten i glassmaskin.


Mandelflarn

1 dl mandel

50 g Smör

12 dl strösocker

12 msk honung

1 msk vetemjöl

12 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme 1-2 min. Klicka på smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ugnen 6-7 min.

 

Rårörda hallon

1 pkt frysta hallon (250 g)

1 dl socker

Häll upp de frysta hallonen i en bunke. Tillsätt sockret och låt dem tina i rumstemperatur. Rör då och då. Hallonen är klara när sockret har löst sig och hallonen är tinade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fredag 10 maj 2013

Matjesill De Luxe



 
Vad ska man säga, vilken högsommardag det har varit idag. Strålande sol, vindstilla och ca 27 grader och det är endast den 10 maj, otroligt underbart! Silluncher och sommar hör ihop, gärna med en liten nubbe tillJ. Min stora favorit är matjesill med klassiska tillbehör såsom rödlök, gräslök, ägg, gräddfil och brynt smör. Denna enkla lilla anrättning fick inleda årets första sillunch! Jordgubbar, vaniljglass och grädde toppat med kaksmulor passade bra efteråt!



 
Matjesill De Luxe 4 pers

4 st hela matjesfiléer

4 hårdkokta ägg

1 rödlök

1 knippe gräslök

100 g brynt smör

250 g gräddfil

Häll upp gräddfilen i ett melittafilter och lägg det i ett durkslag för att rinna av vätska. Lägg upp en hel matjesfilé på samma tallrik som den ska serveras på. Koka äggen hårda ca 8 min och spola dem kalla. Skala äggen och separera vitan från gulan och hacka respektive fint. Finhacka löken och gräslöken. Bryn smöret gyllene i en kastrull. Lägg på löken, äggvita och äggulan i ett randigt mönster så att det täcker hela filén. Häll på smöret och sprinkla över gräslöken. Klicka till sist ut gräddfilen runt om på tallriken.
 
 

 
Färska jordgubbar, vaniljglass, grädde och kaksmulor

1 liter färska jordgubbar

500 g vaniljglass

2 dl lättvispad grädde

200 g kaksmulor av tex mördegskakor el. Maryland Cookies

Skölj och snoppa jordgubbarna. Mortla kakorna till smulor. Vispa grädden lätt. Varva alla ingredienser i portionsformar. 

fredag 3 maj 2013

Fina fisken


 
Fisk skulle det bli till middag, närmare bestämt torskrygg med pepparrot, skirat smör och handpillade räkor. Dessvärre blir det inte alltid som man har tänkt sig när klockan börjar närma sig 16.00 lördag em. Torsken är slut överallt och pepparrotsstumpar som hade sett bättre dagar… Lite blockad i hjärnan kom jag i alla fall hem med rödingfiléer, citron och fänkål och funderade för mig själv vad jag skulle göra av det, och inte nog med det insåg jag att jag hade köpt för lite fisk. Efter att kollat långt in i frysen hittade jag lite pilgrimsmusslor och löjrom och insåg att det här kan nog bli nåt riktigt trevligt iaf. På tallriken fick jag till en helt fantastisk rätt som blev superlyxig och himmelsk god, halstrad röding med smörcitronsås, pilgrimsmusslor med små löjromsägg på och en krispig fänkålssallad. Vinvalet fick bli en premier cru från Vougeot, Bourgogne som har legat i källaren ett tag och som inte hade mått dåligt av att få lagras ett par år till men den dekanterades upp i god tid innan måltiden för att öppna upp aromerna. Vinet var fantastiskt och var en verklig upplevelse tillsammans med maten!

 

Citronsmörsås 4 pers


2 msk hackad fänkål

2 msk hackad charlottenlök

2 msk hackad morot

1 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 ½ -2 citroner, saften

150 g mjukt smör

Salt och vitpeppar
 
 

 
Hacka grönsakerna fint och svetta dem i en kastrull med olja. Häll på vatten, citronsaften och buljongtärningen och låt sjuda på svag värme tills grönsakerna är mjuka ca 15 min. Sila av grönsakerna och salta och peppra buljongen som återstår. Klicka i smöret och kör såsen med en stavmixer så den tjocknar lite och blir skummig.

 

Krispig fänkålssallad


1 fänkålsstånd

1 msk citronsaft

1 msk kallpressad rapsolja

Salt och peppar

Några fina plockade dillvippor

 

Hyvla fänkålen supertunnt, gärna på en mandolin, lägg den i ett bunke med isvatten så fänkålen håller sig krispig. Innan servering sila av fänkålen och badda med lite hushållspapper så den inte är för blöt. Blanda ihop fänkålen med de andra ingredienserna.

 

Halstrad Röding och Pilgrimsmussla med löjrom 4 pers

600 g rödingfiléer

8 pilgrimsmusslor
 
100 g löjrom

Salt och peppar

 

 
Salta och peppra fisken och musslorna på båda sidor. Hetta upp en stekpanna och bryn filéerna i rikligt med smör, stek lite hårdare på skinnsidan så det blir krispigt. Halstra musslorna snabbt på hög värme i rikligt med smör, max 2 min per sida.

 

Servering

Börja med att förbereda fänkålssalladen och såsen. Halstra på fisken och pilgrimsmusslorna och lägg upp på en tallrik. Klicka på löjrommen på musslorna och skumma upp såsen och tillsätt den.