fredag 17 maj 2013

Vårig trerätters

Varför inte ta vara på de råvaror som finns runt husknuten nu. Det har jag gjort till den här menyns förrätt. Underbara vackra och späda nässlor finns överallt under den här årstiden, men jag märker att med den här värmen växer de fort så passa på nu innan de blir för stora! Till varmrätten fick jag tag på en riktigt fin fläskkarré från Nibble, jag tycker det är viktigt att satsa på kvalité när man köper kött. Citronglaserade jordärtskockor och morötter och ett kryddsmör till karrén blev en riktig smaksensation. Avslutningsvis en fantastisk dessert som innehåller superfräscha smaker såsom lime, hallon och ingefära.



Nässelsoppa med pocherat ägg 4 pers

1 ½ l späda nässlor

2 charlottenlökar

1 dl vitt vin

2 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning

2 ½ dl vatten

3 dl mellangrädde

Salt och peppar

Olja till stekning

Plocka nässelbladen från stjälkarna och skölj bort allt grus. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i nässlorna och låt dem få ett uppkok. Häll av nässlorna och spola dem i iskallt vatten. Krama vattnet ur nässlorna och ställ åt sidan. Hacka löken och vitlöken. Stek dem mjuka i olja, inte så de får färg. Slå på vinet och låt det koka in lite i löken. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och grädden. Låt sjuda i ca 10 min. Häll i nässlorna i soppan och mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar.

 

Pocherade ägg

4 ägg

1 l vatten

1 dl vitvinsvinäger

2 msk salt

Koka upp vatten, vinäger och salt i en vid kastrull. Knäck äggen var och en i en kopp. Stjälp försiktigt ner äggen i kastrullen med det kokande vattnet. Dra av kastrullen från värmen och låt dem stå 5-6 minuter. Låt dem mellanlanda på lite hushållspapper innan de läggs i soppan.


 
Grillad fläskkarré med citronglaserade jordärtskockor och morötter med kryddsmör 4 pers

600 g fläskkarré

4 morötter

8 jordärtskockor

1 citron

olja

Salt och peppar

Förbered en skål med citronvatten för att lägga jordärtskockorna i så att de inte blir mörka. Sätt ugnen på 175 grader. Skala skockorna och skär dem i klyftor, lägg dem direkt i citronvattnet. Skala morötterna och skär dem i samma storlek som skockorna. Lägg dem i en ugnssäker form, ringla över lite olja, salta och peppra och blanda runt. Ställ in dem i ugnen i ca 20 min. Titta till och blanda runt dem då och då. När de är nästan klara så pressa över saften från en halv citron och riv över citronskal och låt dem gå färdigt i ugnen. Skär upp köttet i 4 st skivor. Salta och peppra. Grilla köttet medan morötterna och jordärtskockorna är inne i ugnen.

 

Kryddsmör

150 g smör

1 msk hackad färsk rosmarin

1 krm cayennepeppar

1 tsk tomatpuré

1 tsk spiskummin

½ tsk koriander

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

Låt smöret bli rumstempererat och lägg det i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta in
i smöret.

 

 Limeglass med rårörda hallon och mandelflarn 4 pers

2 ägg

5 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

1 lime, rivet skal

3 msk limejuice

1 ½ tsk mald ingefära

Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor, vaniljsocker och florsocker till en ljusgul fluffig smet. Vispa grädden lätt. Blanda ner limeskal, saft och ingefära i äggulesmeten. Frys smeten i glassmaskin.


Mandelflarn

1 dl mandel

50 g Smör

12 dl strösocker

12 msk honung

1 msk vetemjöl

12 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme 1-2 min. Klicka på smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ugnen 6-7 min.

 

Rårörda hallon

1 pkt frysta hallon (250 g)

1 dl socker

Häll upp de frysta hallonen i en bunke. Tillsätt sockret och låt dem tina i rumstemperatur. Rör då och då. Hallonen är klara när sockret har löst sig och hallonen är tinade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar