fredag 3 maj 2013

Fina fisken


 
Fisk skulle det bli till middag, närmare bestämt torskrygg med pepparrot, skirat smör och handpillade räkor. Dessvärre blir det inte alltid som man har tänkt sig när klockan börjar närma sig 16.00 lördag em. Torsken är slut överallt och pepparrotsstumpar som hade sett bättre dagar… Lite blockad i hjärnan kom jag i alla fall hem med rödingfiléer, citron och fänkål och funderade för mig själv vad jag skulle göra av det, och inte nog med det insåg jag att jag hade köpt för lite fisk. Efter att kollat långt in i frysen hittade jag lite pilgrimsmusslor och löjrom och insåg att det här kan nog bli nåt riktigt trevligt iaf. På tallriken fick jag till en helt fantastisk rätt som blev superlyxig och himmelsk god, halstrad röding med smörcitronsås, pilgrimsmusslor med små löjromsägg på och en krispig fänkålssallad. Vinvalet fick bli en premier cru från Vougeot, Bourgogne som har legat i källaren ett tag och som inte hade mått dåligt av att få lagras ett par år till men den dekanterades upp i god tid innan måltiden för att öppna upp aromerna. Vinet var fantastiskt och var en verklig upplevelse tillsammans med maten!

 

Citronsmörsås 4 pers


2 msk hackad fänkål

2 msk hackad charlottenlök

2 msk hackad morot

1 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

1 ½ -2 citroner, saften

150 g mjukt smör

Salt och vitpeppar
 
 

 
Hacka grönsakerna fint och svetta dem i en kastrull med olja. Häll på vatten, citronsaften och buljongtärningen och låt sjuda på svag värme tills grönsakerna är mjuka ca 15 min. Sila av grönsakerna och salta och peppra buljongen som återstår. Klicka i smöret och kör såsen med en stavmixer så den tjocknar lite och blir skummig.

 

Krispig fänkålssallad


1 fänkålsstånd

1 msk citronsaft

1 msk kallpressad rapsolja

Salt och peppar

Några fina plockade dillvippor

 

Hyvla fänkålen supertunnt, gärna på en mandolin, lägg den i ett bunke med isvatten så fänkålen håller sig krispig. Innan servering sila av fänkålen och badda med lite hushållspapper så den inte är för blöt. Blanda ihop fänkålen med de andra ingredienserna.

 

Halstrad Röding och Pilgrimsmussla med löjrom 4 pers

600 g rödingfiléer

8 pilgrimsmusslor
 
100 g löjrom

Salt och peppar

 

 
Salta och peppra fisken och musslorna på båda sidor. Hetta upp en stekpanna och bryn filéerna i rikligt med smör, stek lite hårdare på skinnsidan så det blir krispigt. Halstra musslorna snabbt på hög värme i rikligt med smör, max 2 min per sida.

 

Servering

Börja med att förbereda fänkålssalladen och såsen. Halstra på fisken och pilgrimsmusslorna och lägg upp på en tallrik. Klicka på löjrommen på musslorna och skumma upp såsen och tillsätt den.




 

 

 

 

 

 
                                                                                                                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar