Fisk skulle det bli till middag, närmare bestämt torskrygg
med pepparrot, skirat smör och handpillade räkor. Dessvärre blir det inte
alltid som man har tänkt sig när klockan börjar närma sig 16.00 lördag em.
Torsken är slut överallt och pepparrotsstumpar som hade sett bättre dagar… Lite
blockad i hjärnan kom jag i alla fall hem med rödingfiléer, citron och fänkål
och funderade för mig själv vad jag skulle göra av det, och inte nog med det
insåg jag att jag hade köpt för lite fisk. Efter att kollat långt in i frysen
hittade jag lite pilgrimsmusslor och löjrom och insåg att det här kan nog bli
nåt riktigt trevligt iaf. På tallriken fick jag till en helt fantastisk rätt
som blev superlyxig och himmelsk god, halstrad röding med smörcitronsås, pilgrimsmusslor
med små löjromsägg på och en krispig fänkålssallad. Vinvalet fick bli en
premier cru från Vougeot, Bourgogne som har legat i källaren ett tag och som
inte hade mått dåligt av att få lagras ett par år till men den dekanterades upp
i god tid innan måltiden för att öppna upp aromerna. Vinet var fantastiskt och
var en verklig upplevelse tillsammans med maten!
Citronsmörsås 4 pers
2 msk hackad fänkål
2 msk hackad charlottenlök
2 msk hackad morot
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 ½ -2 citroner, saften
Salt och vitpeppar
Krispig fänkålssallad
1 fänkålsstånd
1 msk citronsaft
1 msk kallpressad rapsolja
Salt och peppar
Några fina plockade dillvippor
Hyvla fänkålen supertunnt, gärna på en mandolin, lägg den i
ett bunke med isvatten så fänkålen håller sig krispig. Innan servering sila av
fänkålen och badda med lite hushållspapper så den inte är för blöt. Blanda ihop
fänkålen med de andra ingredienserna.
Halstrad Röding och Pilgrimsmussla med löjrom 4 pers
8 pilgrimsmusslor
100 g löjrom
Salt och peppar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar