fredag 10 maj 2013

Matjesill De Luxe



 
Vad ska man säga, vilken högsommardag det har varit idag. Strålande sol, vindstilla och ca 27 grader och det är endast den 10 maj, otroligt underbart! Silluncher och sommar hör ihop, gärna med en liten nubbe tillJ. Min stora favorit är matjesill med klassiska tillbehör såsom rödlök, gräslök, ägg, gräddfil och brynt smör. Denna enkla lilla anrättning fick inleda årets första sillunch! Jordgubbar, vaniljglass och grädde toppat med kaksmulor passade bra efteråt!



 
Matjesill De Luxe 4 pers

4 st hela matjesfiléer

4 hårdkokta ägg

1 rödlök

1 knippe gräslök

100 g brynt smör

250 g gräddfil

Häll upp gräddfilen i ett melittafilter och lägg det i ett durkslag för att rinna av vätska. Lägg upp en hel matjesfilé på samma tallrik som den ska serveras på. Koka äggen hårda ca 8 min och spola dem kalla. Skala äggen och separera vitan från gulan och hacka respektive fint. Finhacka löken och gräslöken. Bryn smöret gyllene i en kastrull. Lägg på löken, äggvita och äggulan i ett randigt mönster så att det täcker hela filén. Häll på smöret och sprinkla över gräslöken. Klicka till sist ut gräddfilen runt om på tallriken.
 
 

 
Färska jordgubbar, vaniljglass, grädde och kaksmulor

1 liter färska jordgubbar

500 g vaniljglass

2 dl lättvispad grädde

200 g kaksmulor av tex mördegskakor el. Maryland Cookies

Skölj och snoppa jordgubbarna. Mortla kakorna till smulor. Vispa grädden lätt. Varva alla ingredienser i portionsformar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar