tisdag 23 april 2013

Chokladdröm med blåbärsfrosting




Det är nästan att man behöver någon typ av varningstext inledningsvis på receptet. Den skulle lyda ungefär såhär: Den här chokladkakan är omöjlig att motstå, är starkt beroendeframkallande och kan ge en illusion av lycka eller euforiskt tillstånd. Den effekten hade den på mig iaf! Inte konstigt med en supersaftig kaka med små chrunchiga bitar av mörk choklad, toppad med en len och inte alltför söt frosting gjord på mascarponeost som är smaksatt med ett blåbärspulver. Blåbärspulvret fick jag i ”gå bort” present för ett tag sen, bra tips till matintresserade vänner! Tack Angelica för ”pulvret”, utan det hade jag aldrig fått inspirationen till den här kakan!

 
Chokladkaka

125 g smör

11/2 dl mjölk

2 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

1 msk vaniljsocker

100 g hackad mörk choklad

Smält smöret och blanda det med mjölken. Låt det bli fingervarmt. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, och vaniljsocker och vänd ner i äggsmeten vartannat med mjölkblandningen. Tillsätt den hackade chokladen.  Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda kakan på 175 grader i ca 30 min. Låt kakan kallna innan frostingen breds på.


 
Blåbärsfrosting med Mascarponeost

125 g mascarpone

100 g mjukt smör

3 dl florsocker

2 msk blåbärspulver ( går bra att mixa ½ dl färska blåbär också..)

 Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Bred över frostingen på den avsvalnade chokladkakan.
 


 

 

 

 

lördag 20 april 2013

God morgon Lördag





Det var inte en sådan dag när man hoppade ur sängen och skulle försöka hinna med så mycket som möjligt. Det hade varit en intensiv vecka med jobb, hämtning och lämningar på dagis, sportaktiviteter, en make på resande fot och som sedan avslutades med en jobb Kick Off! Egentligen ingen ovanlig vecka i vår familj, men en riktig partykväll är man inte bortskämd med nuförtiden. Rätt sliten vaknade jag i morse (eller snarare fm) och kände att jag var sugen på en riktigt god frukost med rostat bröd, goda pålägg och en stor kaffe med varm mjölk. Ingen var hemma, bra då kan jag kanske läsa tidningen ifred. Väl nere i köket så inser jag att vi har precis ingenting i vårt kylskåp, ingen mjölk, inga pålägg förutom en gammal ostkant och rostbrödet som alltid finns i frysen var också slut. Ok, Cola kunde jag faktiskt tänka mig just nu, det måste vi ha hemma. Det närmsta i dryckesväg som fanns var en avslagen gammal Troccadero med två cl kvar i från något gammalt fredagsmys. Jag ger upp! Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig för kylskåpet var ganska tomt redan på fredagsmorgonen innan jag gick hemifrån. Kylskåpet var tack och lov inte helt tomt, det fanns lite ägg, lite överbliven sallad från någan av veckans middagar och tomater så jag gjorde en omelett med tomater och med den gamla ostkanten. Som dryck denna morgon gjorde jag en kopp te med en limeskiva i, rena rama hälsofrukosten men som ändå kunde möta mina ”dagen efter” behov. Perfekt!
 
 

 
Omelett med körsbärstomater och ost 1 pers

3 ägg

2 msk vatten

10 små tomater

Några skivor ost

Salt och peppar

Olja att steka i

 

Knäck äggen i en bunke och häll i vattnet. Vispa upp äggen lätt tillsammans med salt och peppar. Häll smeten i en varm panna med rikligt med olja i. Rör med en gaffel i den stelnade smeten så att lös smet hela tiden kan rinna ner mot botten. När omeletten är klar skall den vara krämig på ytan och ha släppt i kanterna. Lägg på osten så den smälter, lägg sist på tomaterna och stjälp sedan upp omeletten dubbelvikt på en tallrik.

fredag 19 april 2013

Fedagsfika på jobbet



Varje fredag kl 15.00 dukas det upp en härlig buffé av godsaker på min arbetsplats. Den här stunden är naturligtvis mycket uppskattad och höjdpunkten på veckan. Det kan vara glest med människor i matsalen under lunchen och man tänker att kanske många har tagit semester just denna dag eller att det har brutit ut någon typ av epidemi som gör att det är folktom… Varje gång har jag fel, prick kl 15.00 fullkomligt strömmar det in människor i matsalen för att gå loss på alla godsaker. Det är härligt att se när vuxna människor blir som barn på julafton! Den här veckan fick jag förtroendet att fixa fikat, kul tycker jag! Det fick bli tiramisú, och av all äggvita som blir över från tiramisún återanvände jag och gjorde choklad och hasselnötsmaränger. I en klassisk tiramisú doppar man kakorna i Amaretto som är en mandellikör, men jag tog Marsalavin och en skvätt konjak istället. Jag tillsatte också apelsinskal och lite apelsinjuice till mascarponecrémen, resultatet blev himmelskt gott. 

 
Tiramisú ca 8 pers
500 g mascarponeost
5 msk socker
3 dl grädde
4 äggulor
200 g Savoiardikex
2 msk Marsalavin
5 msk espressokaffe
1 msk kakao
½ apelsin, skalet och juicen
Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa grädden ganska hårt. Separera äggulan från äggvita. Spara äggulorna och blanda med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till en fast crème. Vänd ner grädden i marscarponecrémen och rör försiktigt så att det blandas.Riv apelsinskalet fint och pressa ut juicen, blanda ner i mascarponecrémen. Blanda espresso med marsala och konjak. Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor glasform med hög kant. Droppa försiktigt espressolikören över varje kex med en liten sked. Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten inte ska bli för blöt. Bred hälften av crémen som ett lager över kexen. Gör om samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ett lager créme. Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras helst över natten. Pudra över kakao innan servering.




Choklad och hasselnötsmaränger

5 äggvitor

2 dl strösocker

4 dl florsocker
 
50 g mörk choklad
 
1/2 dl hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 110 grader. Vispa ihop äggvitan och strösockret på elvispens näst högsta växel. Vispa tills massan inte längre växer. Vispar man för länge eller för häftigt blir den glansig och delar på sig. Sikta florsockret och vispa sedan ner det i äggsmeten. Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka nötterna och tillset dem till chokladen. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i marängsmeten. Lägg upp marängen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Baka tills marängerna är helt genomtorra. Det tar 60-90 minuter. Tog en del av marängsmeten och gjorde några naturella maränger.

 

 
 
Fina kollegor!

onsdag 17 april 2013

Vårig buffé





 NU är det tid för bufféer, vårens storhelger avlöser varandra blandat med studentavslutningar och andra högtider. Då är bufféer perfekt att bjuda på, som man lätt kan förbereda i god tid. Den här buffén åt vi i påskas, som inte är traditionellt påskig utan bara härligt god, vacker och med råvaror som hör våren till! Vi hade knytis vilket gjorde det ännu trevligare och lättare att förbereda, åtminstånde för värdinnan:-). Bufféen bestod av följande:

  • Vit sparris med tryffelvinegrett, svart tryffel och parmesan
  • Caprese (buffelmozarella, tomat och basilika)
  • Lammpaté med grillat surdegsbröd, cornichoner och oliver
  • Inkokt lax med citron o dillmajo
  • Två olika sorters potatissallader, en krämig och en vinegrettbaserad
  • Citronkladdkaka med vaniljtryffelglasyr, exotisk fruktsallad och lättvispad grädde
Ett tips är att köpa buffelmozarellan i en välsorterad ostbutik. Där finns den i en enda stor ½ kilos klump. Den mozarellan är otroligt god och krämig, helt annorlunda mot de gummiaktiga ”studsbollarna”som man köper i små plastförpackningar.



 
Vit sparris med tryffelvinegrett, svart tryffel och parmesan

2 buntar vit sparris

Salt

1 sockerbit

Liten burk svart tryffel i olja (brukar ligga två st tryfflar i)

½ charlottenlök

2 msk rödvinsvinäger

1 dl neutral olja tex rapsolja

Salt och peppar

100 g hyvlad parmesan

Koka upp saltat vatten och sockerbiten i en stor kastrull. Skär av 2 cm på sparrisens nedre del, skala av ytterlagret på sparrisen med en potatisskalare. Koktiden beror på tjockleken på sparrisen ca 7-15 min. Häll av vattnet och lägg upp sparrisen på ett uppläggningsfat.

Hacka löken fint och lägg i en skål, tillsätt rödvinsvinäger. Tillsätt under vispning tryffeloljan (oljan från tryffelburken) och den neutrala oljan. Smaka av med salt och peppar. Hyvla tryfflarna lövtunna.

Ringla på vinegretten över sparrisen och sprinkla över tryffeln och parmesanen.

 

 
Caprese 8 pers

½ kilo buffelmozarella

800 g tomater av god kvalitet

1 kruka basilika

Olivolja

Dela mozarellan (med händerna) och lägg upp den på ett uppläggningsfat. Skär upp tomaterna och tillsätt dem till mozarellan. Tillsätt basilikan och ringla över olivoljan.

 

 
Lammpaté med grillat surdegsbröd, oliver och cornichoner ca 8 pers

1 stor gul lök

2 stora vitlöksklyftor

Smör att steka i

500 g lammfärs

500 g fläskfärs

70 g bacon

2 dl hackade örter t ex persilja, timjan, oregano

1 ½ dl grädde

1 dl vetemjöl

2 msk koncentrerad kalvfond

1 ägg

2 ½ tsk salt

1 tsk svartpeppar

2 ½ dl kalamataoliver, hälften gröna och hälften svarta, urkärnade och grovhackade

Värm ugnen till 175 grader. Förbered en patéform på ca 1 l (fungerar med en avlång brödform också) och en större form som kan fungera som vattenbad till patéformen. Hacka lök och vitlök och stek det mjukt i en panna med smör och på svag värme. Mixa hälften av lamm respektive fläskfärsen med hackad bacon, örterna och löken i en matberedare med knivar. Lägg den mixade blandningen i en stor skål och blanda med resten av färsen, grädde, mjöl, kalvfond, ägg salt och peppar. Arbeta degen ordentligt och vänd slutligen ner de hackade oliverna. Smörj patéformen med smör och bred ut patésmeten i formen. Täck formen med aluminiumfolie och ställ ner i vattenbadet. Baka i mitten av ugnen i 11/2 timme.Ta upp patén ur formen, packa in den i plastfolie och låt vila kallt minst 8 timmar innan servering. Skär patén i skivor och servera med cornichoner, oliver och grillat surdegsbröd. 

 

 
Inkokt lax med citron och dillmajo 8 pers

800 g av den tjocka delen på laxen (med skinnet kvar)

1 l vatten

2 msk vinäger

1 msk salt

3 svartpepparkorn

3 vitpepparkorn

4 kryddpepparkorn

1 liten gul lök

2 dillkvistar

½ fänkål

Strimla lök och fänkål, blanda med övriga ingredienser utom laxen i en vid och låg kastrull. Koka upp och låt koka samman under lock i 10 min. Skär under tiden upp laxen i 8 portionsbitar. Lägg ner laxen i lagen, sänk värmen och låt den sjuda under lock ca 7 min. Ta försiktig upp laxen med hålslev. Låt den gärna stå ett par timmar i kylskåp så att den får sätta sig.

 
Citron o dillmajo

1 dl hackad dill

2 äggulor

3 dl rapsolja

2 tsk citronsaft

1 tsk vitvinsvinäger

½ citron, rivet skal

2 tsk dijonsenap

Salt och peppar

Se till att oljan och äggen har samma temperatur för att undvika att majon skär sig. Mixa samman dill med äggula, citronsaft, vitvinsvinäger och senap. Häll till en början ner oljan droppvis och sedan i en tunn stråle, mixa eller vispa hela tiden, tills blandningen går ihop till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

 

 
Krämig fransk potatisallad med dragon 8 pers

600 g färskpotatis

1 kruka färsk dragon

1 msk dijonsenap

250 g creme fraich

2 klyftor vitlök

2 charlottenlökar

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

Koka potatisen i rikligt saltat vatten. När den är färdigkokt så låt den svalna av och bli kall. Hacka under tiden charlottenlöken och dragonen fint. Häll upp creme fraichen i en bunke och tillsätt pressad vitlök, dijonsenap, salt och peppar. Skär upp den kalla potatisen i klyftor eller i runda former. Blanda ihop potatis, dragon, charlottenlök och creme fraich blandningen. Häll upp potatissalladen på ett vackert uppläggningsfat.

 

Örtig potatissallad 8 pers

600 g färskpotatis

1 kruka oregano

1 kruka basilika

1 kruka gräslök

1 kruka ruccola

1 kruka vattenkrasse

1 kruka senapsört

1 kruka persilja

1 stor rödlök

1 dl rapsolja

4 msk rödvinsvinäger

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

Koka potatisen i rikligt saltat vatten. När den är färdigkokt så låt den svalna av och bli kall. Hacka alla örterna. Blanda rödvinsvinäger, pressad vitlök, salt och peppar, tillsätt rapsoljan lite i taget under vispning tills såsen får en krämig konsistens. Skär upp den kalla potatisen i bitar och häll på vinegretten och örterna. Blanda om häll upp potatissalladen på ett vackert uppläggningsfat.



Citronkladdkaka med vitchokladtryffel, exotisk fruktsallad och lättvispad grädde

175 g smör

3 dl strösocker

2 ägg

1 citron, rivet skal

5 msk pressad citron

2 dl vetemjöl

100 g vit choklad

1 msk smör, rumstempererat

½ dl grädde

Små dekorationssockerpärlor

Sätt ugnen på 175 g. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner socker, ägg, citronskal och saft. Tillsätt sist mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Den ska vara lite kladdig i mitten. Gör chokladtryffeln medan kakan svalnar.
Smält den vita chokladen i vattenbad, tillsätt grädden och blanda sist ner smöret. Bred smeten på den avsvalnade kakan. Strö över dekorationspärlorna på kakan.

 

Exotisk fruktsallad

1 mango

1 galiamelon

2 kiwifrukter

1 ananas

2 passionsfrukter

Skär frukterna i mindre bitar och lägg i en skål. Dela passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet och tillsätt dem till fruktsalladen.

Servera kakan med fruktsalladen och lättvispad grädde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

onsdag 10 april 2013

Laxburgare med hemmagjorda hamburgerbröd


Det är lätt att fastna i korv med bröd eller hamburgerträsket till lunch på helgerna, det ska gå fort och vara enkelt. Vi lade ner lite mer tid (inte mycket) för att få en mer näringsrik lunchmåltid, det blev laxburgare med mangosås, toppat med lite asiatiska influenser och hemgjorda hamburgerbröd. Stora som små älskade det! Visst går det bra att köpa färdiga bröd men det blev stor skillnad och det är en kul aktivitet att baka med hela familjen, dessutom perfekta att frysa in. Efteråt fikade vi med en alldeles nybakad, saftig banankaka som det bara fanns några smulor kvar av när vi var färdiga…


Recept hamburgerbröd ca 30 st


Jäst 50 g
 
Mjölk 6 dl

Olja ½ dl

Salt 1 tsk

Socker 2 tsk

Vetemjöl ca 1 ½ l

Sesamfrön till topping


Värm mjölken till fingervärme. Tillsätt oljan och smula ner jästen i bunken. Häll på lite av degspadet och rör till jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig med maskin, går såklart förhand men det är jobbigare och man får inte samma resultat…(enligt mig). Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.

Knåda degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, centimetertjock. Ta med mått ut runda kakor, ca 10 cm diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bröden till dubbel storlek i ca 30 min. Pensla dem med vatten och strö över sesamfröna. Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader, 5-8 min.


Laxburgare 6 pers


Laxfilé 800 g

Ägg 2 st

Koriander, färsk 1 kruka

Lime, saften 1 st

Sambal olek 1 tsk

Salt 2 tsk

Ströbröd till panering


Tillbehör


Romansallad

Tomater

Majjo (Hellmans är godast om man inte gör egen)

Rödlök


Mangosås


Mango, ätmogna 2 st

Sambal olek 1 tsk

Limejuice 1 tsk


Skala mangon och avlägsna kärnan. Mixa mangon med sambal och limejuice, klart!

Skär laxen i mindre bitar och lägg i den i en matberedare. Häll i resten av ingredienserna och mixa blandningen till en färsliknande konsistens. Forma färsen till 6 st burgare och vänd dem i ströbröd. Stek burgarna i smör tills de är gyllenbruna, ca 4 min på varje sida. Skär upp grönsakerna och lägg på ett uppläggningsfat. Servera med mangosåsen, tillbehören och de nybakade hamburgerbröden.


Banankaka


Smör, mjukt 150 g

Strösocker 3 dl

Bananer, mogna 3 st

Ägg 2 st

Vetemjöl 3 dl

Bakpulver 1 tsk

Kanel ½ tsk

Ingefära ½ tsk

En nypa salt


Smöra och bröa en kakform med 24 cm diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vit och fluffigt. Mosa bananerna och rör ner i smeten, tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i banansmeten. Grädda kakan i ca 30 min, prova med en sticka att kakan inte är kladdig i mitten. Kakan är god att äta som den är men med lite glass eller grädde blir det en finfin dessert.