onsdag 10 april 2013

Laxburgare med hemmagjorda hamburgerbröd


Det är lätt att fastna i korv med bröd eller hamburgerträsket till lunch på helgerna, det ska gå fort och vara enkelt. Vi lade ner lite mer tid (inte mycket) för att få en mer näringsrik lunchmåltid, det blev laxburgare med mangosås, toppat med lite asiatiska influenser och hemgjorda hamburgerbröd. Stora som små älskade det! Visst går det bra att köpa färdiga bröd men det blev stor skillnad och det är en kul aktivitet att baka med hela familjen, dessutom perfekta att frysa in. Efteråt fikade vi med en alldeles nybakad, saftig banankaka som det bara fanns några smulor kvar av när vi var färdiga…


Recept hamburgerbröd ca 30 st


Jäst 50 g
 
Mjölk 6 dl

Olja ½ dl

Salt 1 tsk

Socker 2 tsk

Vetemjöl ca 1 ½ l

Sesamfrön till topping


Värm mjölken till fingervärme. Tillsätt oljan och smula ner jästen i bunken. Häll på lite av degspadet och rör till jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig med maskin, går såklart förhand men det är jobbigare och man får inte samma resultat…(enligt mig). Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.

Knåda degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, centimetertjock. Ta med mått ut runda kakor, ca 10 cm diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bröden till dubbel storlek i ca 30 min. Pensla dem med vatten och strö över sesamfröna. Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader, 5-8 min.


Laxburgare 6 pers


Laxfilé 800 g

Ägg 2 st

Koriander, färsk 1 kruka

Lime, saften 1 st

Sambal olek 1 tsk

Salt 2 tsk

Ströbröd till panering


Tillbehör


Romansallad

Tomater

Majjo (Hellmans är godast om man inte gör egen)

Rödlök


Mangosås


Mango, ätmogna 2 st

Sambal olek 1 tsk

Limejuice 1 tsk


Skala mangon och avlägsna kärnan. Mixa mangon med sambal och limejuice, klart!

Skär laxen i mindre bitar och lägg i den i en matberedare. Häll i resten av ingredienserna och mixa blandningen till en färsliknande konsistens. Forma färsen till 6 st burgare och vänd dem i ströbröd. Stek burgarna i smör tills de är gyllenbruna, ca 4 min på varje sida. Skär upp grönsakerna och lägg på ett uppläggningsfat. Servera med mangosåsen, tillbehören och de nybakade hamburgerbröden.


Banankaka


Smör, mjukt 150 g

Strösocker 3 dl

Bananer, mogna 3 st

Ägg 2 st

Vetemjöl 3 dl

Bakpulver 1 tsk

Kanel ½ tsk

Ingefära ½ tsk

En nypa salt


Smöra och bröa en kakform med 24 cm diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vit och fluffigt. Mosa bananerna och rör ner i smeten, tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i banansmeten. Grädda kakan i ca 30 min, prova med en sticka att kakan inte är kladdig i mitten. Kakan är god att äta som den är men med lite glass eller grädde blir det en finfin dessert.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar