Varje fredag kl 15.00 dukas det upp en härlig buffé av
godsaker på min arbetsplats. Den här stunden är naturligtvis mycket uppskattad
och höjdpunkten på veckan. Det kan vara glest med människor i matsalen under
lunchen och man tänker att kanske många har tagit semester just denna dag eller
att det har brutit ut någon typ av epidemi som gör att det är folktom… Varje
gång har jag fel, prick kl 15.00 fullkomligt strömmar det in människor i
matsalen för att gå loss på alla godsaker. Det är härligt att se när vuxna
människor blir som barn på julafton! Den här veckan fick
jag förtroendet att fixa fikat, kul tycker jag! Det fick bli tiramisú, och av
all äggvita som blir över från tiramisún återanvände jag och gjorde choklad och
hasselnötsmaränger. I en klassisk tiramisú doppar man kakorna i Amaretto som är
en mandellikör, men jag tog Marsalavin och en skvätt
konjak istället. Jag tillsatte också apelsinskal och lite apelsinjuice till mascarponecrémen,
resultatet blev himmelskt gott.
Tiramisú ca 8 pers
5 msk socker
4 äggulor
2 msk Marsalavin
5 msk espressokaffe
1 msk kakao
½ apelsin, skalet och juicen
Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa
grädden ganska hårt. Separera äggulan från äggvita. Spara äggulorna och blanda
med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till
en fast crème. Vänd ner grädden i marscarponecrémen och rör försiktigt så att
det blandas.Riv apelsinskalet fint och pressa ut juicen, blanda ner i mascarponecrémen. Blanda espresso med marsala och konjak. Lägg ett lager (ca 12 st ) kex i botten av en
medelstor glasform med hög kant. Droppa försiktigt espressolikören över varje
kex med en liten sked. Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten
inte ska bli för blöt. Bred hälften av crémen som ett lager över kexen. Gör om
samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med
ett lager créme. Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras
helst över natten. Pudra över kakao innan servering.
2 dl
strösocker
4 dl
florsocker
Choklad och
hasselnötsmaränger
5 äggvitor
50 g mörk choklad
1/2 dl hackade hasselnötter
Sätt ugnen
på 110 grader. Vispa ihop äggvitan och strösockret på elvispens näst högsta
växel. Vispa tills massan inte längre växer. Vispar man för länge eller för
häftigt blir den glansig och delar på sig. Sikta florsockret och vispa sedan
ner det i äggsmeten. Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka nötterna och tillset dem till chokladen. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i marängsmeten. Lägg upp marängen med en sked på en plåt med
bakplåtspapper. Baka tills marängerna är helt genomtorra. Det tar 60-90
minuter. Tog en del av marängsmeten och gjorde några naturella maränger.
Fina kollegor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar