fredag 19 april 2013

Fedagsfika på jobbet



Varje fredag kl 15.00 dukas det upp en härlig buffé av godsaker på min arbetsplats. Den här stunden är naturligtvis mycket uppskattad och höjdpunkten på veckan. Det kan vara glest med människor i matsalen under lunchen och man tänker att kanske många har tagit semester just denna dag eller att det har brutit ut någon typ av epidemi som gör att det är folktom… Varje gång har jag fel, prick kl 15.00 fullkomligt strömmar det in människor i matsalen för att gå loss på alla godsaker. Det är härligt att se när vuxna människor blir som barn på julafton! Den här veckan fick jag förtroendet att fixa fikat, kul tycker jag! Det fick bli tiramisú, och av all äggvita som blir över från tiramisún återanvände jag och gjorde choklad och hasselnötsmaränger. I en klassisk tiramisú doppar man kakorna i Amaretto som är en mandellikör, men jag tog Marsalavin och en skvätt konjak istället. Jag tillsatte också apelsinskal och lite apelsinjuice till mascarponecrémen, resultatet blev himmelskt gott. 

 
Tiramisú ca 8 pers
500 g mascarponeost
5 msk socker
3 dl grädde
4 äggulor
200 g Savoiardikex
2 msk Marsalavin
5 msk espressokaffe
1 msk kakao
½ apelsin, skalet och juicen
Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa grädden ganska hårt. Separera äggulan från äggvita. Spara äggulorna och blanda med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till en fast crème. Vänd ner grädden i marscarponecrémen och rör försiktigt så att det blandas.Riv apelsinskalet fint och pressa ut juicen, blanda ner i mascarponecrémen. Blanda espresso med marsala och konjak. Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor glasform med hög kant. Droppa försiktigt espressolikören över varje kex med en liten sked. Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten inte ska bli för blöt. Bred hälften av crémen som ett lager över kexen. Gör om samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ett lager créme. Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras helst över natten. Pudra över kakao innan servering.




Choklad och hasselnötsmaränger

5 äggvitor

2 dl strösocker

4 dl florsocker
 
50 g mörk choklad
 
1/2 dl hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 110 grader. Vispa ihop äggvitan och strösockret på elvispens näst högsta växel. Vispa tills massan inte längre växer. Vispar man för länge eller för häftigt blir den glansig och delar på sig. Sikta florsockret och vispa sedan ner det i äggsmeten. Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka nötterna och tillset dem till chokladen. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i marängsmeten. Lägg upp marängen med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Baka tills marängerna är helt genomtorra. Det tar 60-90 minuter. Tog en del av marängsmeten och gjorde några naturella maränger.

 

 
 
Fina kollegor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar