onsdag 27 november 2013

Linssoppa med influenser från Indien


Då var det snart torsdag igen! Det här är en god, värmande och fräsch soppa med smaker av ingefära, lime, spiskummin, gurkmeja, koriander och chilipeppar. Soppan är vegetarisk men ger en bra mättnadskänsla av linserna och rotfrukterna. Naanbrödet är gott till och är lätt att baka, tar lite tid bara men eftersom soppan är busenkel att göra så kan man lägga ner lite tid på brödet istället! Servera soppan med en ordentlig klick turkisk yoghurt till.

Linssoppa 4 pers
1 burk krossade tomater
1 frp färdigkokta linser från Zeta
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stor morot
1 stor potatis
4 cm färsk ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipeppar
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Saften av en lime
Salt
Olja att steka i
Skär löken, moroten och potatisen i mindre bitar. Hacka vitlöken och ingefäran mycket fint. Hetta upp en kastrull med olja. Bryn grönsakerna och kryddorna tillsammans ca 3 minuter på medelvärme. Häll i tomaterna, vattnet, limejuicen o buljongtärningarna. Koka soppan på medelvärme tills rotfrukterna är mjuka.


Naanbröd 8st
500 g vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
4 tsk smält smör
1 ¼ dl yoghurt
2 dl mjölk
Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt ett vispat ägg, smöret och yoghurten. Häll i mjölk lite i taget, sammanlagt 2 dl eller så mycket som behövs för att forma en mjuk deg. Täck degen med en fuktig kökshandduk och låt den stå varmt i två timmar. Knåda på rejält mjölat underlag i 2-3 min, eller tills degen är slät. Dela i åtta bitar och kavla varje bit till en 15 cm lång oval form. Pensla med vatten och lägg den fuktiga sidan ner på en smord plåt. Pensla med lite olja och grädda i 8-10 min på 200 grader.

 

2 kommentarer:

  1. Kul att du har fortsatt! såg länken på facebook! fattar inte hur du har tid att laga så fin mat dock, själv gör jag sällan 3 rätters...men det är inspirerande!
    ps tänkte göra biff rydberg i helgen. ska man steka oxfilé i smör eller olja? eller både och? och har du tips på vilken typ av vin som passar till?

    ps2 hur är det med armen? ds
    /Anna Essén

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna!! Kul att du kollar in bloggen:-)! Jag har fått nytändning, har inte riktigt hunnit med på senaste. Rydberg är en riktig klassiker! Jag steker i både smör och olja, smöret ger ju en så god smak. Jag har ett superbra vintips till det, Prado Rey från Ribera del Duero i Spanien, 89:- (ska finnas i ordinarie sortiment..) Vi hörs! Kram ,Ps Armen är bra:-)

      Radera