Pizza är roligt och mycket uppskattat att laga tillsammans med hela familjen! Vi bunkrar upp med massor av goda tillbehör och ostar att toppa pizzan med, så var och en får göra sin favoritpizza. Satsa på en god och mustig tomatsås för att pizzan ska uppnå bästa resultat. Kvällens pizzor bestod av följande: chevré, fikon, rostade pinjenötter och parmaskinka. Det blev också en vegetarisk med fetaost, marinerade oliver och grillade marinerade grönsaker. Även klassikern Capricciosa stod på kvällens meny! Vi fortsatte på det italienska temat till desserten och avrundade med en vaniljpannacotta med passionfruktskaramellsås, helt gudomligt god dessert och måste bara testas.
Pizzadeg 4 pers
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
7-
Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten i en degbunke. Rör i mjölet lite i taget tills du får en fast och elastisk deg, spara resterande mjöl till utbakning. Jäs degen i bunken under en bakduk i ca 25 min. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till runda tunna pizzor på mjölat bakbord. Tips, om du inte bakar ut bullarna på direkten så lägg dem under en fuktig handduk så de inte får en torr skorpa!
Mustig tomatsås
1 burk passerade tomater av god kvalité
1/2 dl vitt torrt vin
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk oregano
1 tsk salt
Svartpeppar
Hacka vitlöken fint och fräs den på medelvärme i olivoljan tills den blir mjuk. Tillsätt vinet och låt puttra ett par minuter. Häll på tomaterna, salta och peppra. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 30 min.
Marinerade grillade grönsaker
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk torkade blandade örter efter smak tex: rosmarin, timjan och salvia.
salt och peppar
Skär zucchinin i tunna skivor, skär paprikan i önskad storlek och rödlöken i kvartar. Hetta upp en grillpanna och gnid in grönsakerna i lite olja och salta och peppra. Skär vitlöken tunnt och lägg i en bunke tillsammans med örterna. Grilla grönsakerna snabbt på bägge sidor i en grillpanna på hög värme och lägg i grönsakerna vartefter i bunken tillsammans med vitlöken och örterna. Blanda ihop grönsakerna och häll på en god olivolja som täcker. Låt stå och marinera i minst 3 timmar. Grönsakerna håller sig i minst en vecka och är supergott som tillbehör!
Pizza med chevré, fikon, rostade pinjenötter och parmaskinka
1 pizza
6 skivor parmaskinka
1 msk rostade pinjenötter
Tomatsås
Lägg på ett tunt lager tomatsås, samt strö på hårdosten och smula på chevréosten. Skär fikonen i kvartar och lägg på. Grädda pizzan på 250 grader i ca 10 min. Lägg sist på parmaskinkan och de rostade pinjenötterna.
Pizza med fetaost och marinerade grillade grönsaker och oliver
1 pizza
Marinerade grillade grönsaker
Oliver (gärna marinerade)
Tomatsås
Lägg på tomatsåsen och strö på hårdosten. Lägg på grönsakerna och oliverna, toppa med smulad fetaost. Grädda pizzan i ca 10 min på 130 grader.
Pannacotta med passionsfruktsås och karamell
4 pers
1 vaniljstång, fröna
4 gelatinblad
2 mogna passionsfrukter
Vatten
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 min. Värm grädde, socker, mjölk och tills sockret löst sig. Värm blandningen tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Smält gelatinet under omrörning i gräddblandningen. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylen minst 3 timmar.
Lös sockret till karamellsåsen med lite vatten i en kastrull. Karamellisera sockret gyllene (inte så det blir bränt och hårt). Avstanna kokningen med lite vatten. Pressa i fruktköttet av passionsfrukten och rör om till en sås.
Servering
Stjälp upp pannacottan i en djup tallrik, häll på såsen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar