Fint ska det va på ens födelsedagJ! Vilken dag det blev,
frukost på sängen, långpromenad, världsfina presenter och en fantastisk middag
som min underbara mamma kom hit med. Hon har stenkoll på vad jag tycker om, så
menyn gick inte av för hackor. Inget krångel, bara rent igenom råvaror som
talar för sig själva… Piggvar till huvudrätt med Beurre Blanc, vilken fisk och
sås för den delen, så fantastiskt utsökt att det saknar motstycke. Min
favoritfisk, helt klart. Den sköter sig själv i ugnen också!
Förrätt
Små minipizzor toppade med olika charkuterier.
Tryffelsalami, Pata Negra och några andra smarriga italienska salamisorter. I
glaset till detta ett glas skumpa gjord på enbart druvan Petit Meunier,
överraskande god måste jag säga! Beaumont de Crayers, Fleur de Meunier 2008.
Huvudrätt
Hel grillad piggvar med Beurre Blanc, sparris, broccoli,
sockerärtor och sparrispotatis. Till denna lyxiga anrättning måste man lägga
lite extra krut på vinet. En
premier cru från Bourgogne ,
Le Clos Blanc de Vougeot, Monopole, 2008. Galet gott vin med sin
eleganta stil, men ändå fullpackad med smaker såsom solmogna citroner och med
en härlig smörighet.
Dessert
2 dl
vitt vin
200 gram
rumstempererat smör
1 dl socker
4 dl grädde
1 dl mjölk
3 msk strösocker
Crème Brûlée
Hel grillad Piggvar
med Beurre Blanc, sparris, broccoli, sockerärtor och sparrispotatis
Hel piggvar, beräkna ½ kg/pers
Salt och peppar
Olja
500 g sparrispotatis
Sätt ugnen på 150 grader. Pensla fisken med olja, salta och
peppra. Tillaga fisken i ugnen tills fisken når en innertemp på 54-58 grader.
För en 2 kg
fisk tar det ca 40 min. Koka potatisen medan fisken är i ugnen.
Beurre Blanc 6 pers
2 Schalottenlökar, finhackade
4 msk vitvinsvinäger
4 persiljestjälkar
5 vitpepparkorn
4 msk vispgrädde
Hacka schalottenlöken fint. Blanda alla ingredienser utom
grädde och smör i en kastrull. Koka ihop tills 4 matskedar vätska återstår,
sila av vätskan och häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt grädden och koka upp. Tag kastrullen från värmen
och vispa därefter ned smöret i vinreduktionen, en klick i taget. Värm
eventuellt upp såsen försiktigt emellanåt om den blir för kall för att smöret
ska smälta, låt inte såsen koka. Smaka av med salt och peppar och tillsätt
smaksättning.
Broccoli, sparris och
sockerärtor
1 broccolistånd
1 ask sockerärtor
1 bunt grön sparris
1 msk salt
1 msk smör
Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Skär broccolin i
små buketter. Skär bort 2 cm
på den nedersta delen på sparrisen, dela den i tre delar. Häll i broccolin och
sparrisen och koka den i två min, tillsätt sockerärtorna och koka ytterligare 1
min. Häll av vattnet och tillsätt en klick smör.
Crème Brûlée 6 pers
5 äggulor
1
vaniljstång
Sätt ugnen på 110 grader. Koka upp grädde mjölk och den
skårade vaniljstången. Dra kastrullen av värmen. Rör äggulor och socker. Häll
äggkoket över gräddblandningen. Rör tills sockret har löst sig. Sila bort
vaniljstången. Fördela i små portionsformar och grädda i ugnen i vattenbad, ca
50 min (tills de har ”stannat”). Ta ut formarna och låt dem svalna. Innan
servering, strö sockret över bruléerna och bränn sockret till en karamell med
en brännare, eller i ugnen på 275 grader grillvärme ( det går fort, så vakta så
de inte blir brända)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar