söndag 9 februari 2014


 
Fint ska det va på ens födelsedagJ! Vilken dag det blev, frukost på sängen, långpromenad, världsfina presenter och en fantastisk middag som min underbara mamma kom hit med. Hon har stenkoll på vad jag tycker om, så menyn gick inte av för hackor. Inget krångel, bara rent igenom råvaror som talar för sig själva… Piggvar till huvudrätt med Beurre Blanc, vilken fisk och sås för den delen, så fantastiskt utsökt att det saknar motstycke. Min favoritfisk, helt klart. Den sköter sig själv i ugnen också!

Förrätt


Små minipizzor toppade med olika charkuterier. Tryffelsalami, Pata Negra och några andra smarriga italienska salamisorter. I glaset till detta ett glas skumpa gjord på enbart druvan Petit Meunier, överraskande god måste jag säga! Beaumont de Crayers, Fleur de Meunier 2008.

Huvudrätt


Hel grillad piggvar med Beurre Blanc, sparris, broccoli, sockerärtor och sparrispotatis. Till denna lyxiga anrättning måste man lägga lite extra krut på vinet. En premier cru från Bourgogne, Le Clos Blanc de Vougeot, Monopole, 2008. Galet gott vin med sin eleganta stil, men ändå fullpackad med smaker såsom solmogna citroner och med en härlig smörighet.

Dessert


Crème Brûlée

 

Hel grillad Piggvar med Beurre Blanc, sparris, broccoli, sockerärtor och sparrispotatis
 
 

Hel piggvar, beräkna ½ kg/pers

Salt och peppar

Olja
 
500 g sparrispotatis

Sätt ugnen på 150 grader. Pensla fisken med olja, salta och peppra. Tillaga fisken i ugnen tills fisken når en innertemp på 54-58 grader. För en 2 kg fisk tar det ca 40 min. Koka potatisen medan fisken är i ugnen.

 

Beurre Blanc 6 pers

2 Schalottenlökar, finhackade 

2 dl vitt vin 

4 msk vitvinsvinäger 

4 persiljestjälkar 

5 vitpepparkorn 

4 msk vispgrädde 

200 gram rumstempererat smör

 

Hacka schalottenlöken fint. Blanda alla ingredienser utom grädde och smör i en kastrull. Koka ihop tills 4 matskedar vätska återstår, sila av vätskan och häll tillbaka i kastrullen.

 
Tillsätt grädden och koka upp. Tag kastrullen från värmen och vispa därefter ned smöret i vinreduktionen, en klick i taget. Värm eventuellt upp såsen försiktigt emellanåt om den blir för kall för att smöret ska smälta, låt inte såsen koka. Smaka av med salt och peppar och tillsätt smaksättning.

 

Broccoli, sparris och sockerärtor

1 broccolistånd

1 ask sockerärtor

1 bunt grön sparris

1 msk salt

1 msk smör

Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Skär broccolin i små buketter. Skär bort 2 cm på den nedersta delen på sparrisen, dela den i tre delar. Häll i broccolin och sparrisen och koka den i två min, tillsätt sockerärtorna och koka ytterligare 1 min. Häll av vattnet och tillsätt en klick smör.

Crème Brûlée 6 pers

5 äggulor

1 dl socker

4 dl grädde

1 dl mjölk

1 vaniljstång

 
3 msk strösocker

Sätt ugnen på 110 grader. Koka upp grädde mjölk och den skårade vaniljstången. Dra kastrullen av värmen. Rör äggulor och socker. Häll äggkoket över gräddblandningen. Rör tills sockret har löst sig. Sila bort vaniljstången. Fördela i små portionsformar och grädda i ugnen i vattenbad, ca 50 min (tills de har ”stannat”). Ta ut formarna och låt dem svalna. Innan servering, strö sockret över bruléerna och bränn sockret till en karamell med en brännare, eller i ugnen på 275 grader grillvärme ( det går fort, så vakta så de inte blir brända) 

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar