tisdag 9 december 2014

Saffransbulle med Nutella

Ibland kan en lussekatt kännas lite tråkig och smaklös så jag provade nutella som smakförhöjare. Hassellnötschoklad och saffran blev en ovanligt god kombo, fina blev de också!

Saffransdeg (ca 35 bullar)
smör 175 g
mjölk 5 dl
jäst 50 g
salt 1/2 tsk
socker 2 dl
finstött saffran 1 g
ägg 1 st
vetemjöl ca 1 1/2 l
uppvispat ägg till pensling 1 st

Fyllning
nutella (rumsvarm)
hackade hasselnötter

Smält smöret och häll i mjölken, låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran och ägg. Arbeta gärna in med maskin så mycket av mjölet att degen släpper degbunkens kanter. Låt maskinen arbeta degen i ca 5 min så degen blir blank och smidig. Låt degen jäsa i ca 40 min.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den i några minuter. Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel. Bred på nutellan över hela rektangeln och strö över hasselnötshacket. Forma till snäckor eller snurror. Gör likadant med den andra degbiten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 min. Pensla med det uppvispade ägget och grädda dem gyllene i ca 12 min på 225 grader.

Pudra bullarna med florsocker innan servering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar