måndag 15 december 2014

Söndagsmiddag


Det är fullt upp nu på helgerna inför jul. Glöggfester, middagar, och födelsedagar om vartannat vilket är riktigt kul. Tiden för matlagning blir inte lika stor, så ambitionerna får man dra ner lite på vilket inte betyder att det måste bli tråkigare matlagning! Vår söndagsmiddag bestod av en rätt som gick fort att komponera ihop om man hjälps åt. Härligt knaperstekt majskycklingbröst med en ljummen sallad bestående av buljongkokta rotfrukter, bönor och sparris samt en gräddsky och rönnbärsgelé. I glaset blev det en elegant Pinot Noir från Russian River Valley, Sonoma!


Ljummen sallad 4 pers
3 morötter
4 polkabetor
1 förpackning sockerärtor
1 knippe sparris
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk smör

Skala morötterna och betorna och dela dem i trevliga portionsbitar. Koka upp en kastrull med 1 liter vatten och lägg i buljongtärningen och betorna. Efter ca 5 min lägg i morötterna och koka betorna och morötterna tills de blir mjuka med lite motstånd. Gör under tiden i ordning sparrisen, skölj den och skär av 2 cm av den nedersta delen. Dela sparrisen i tre delar. Lägg i sparrisen och sockerärtorna i kastrullen och låt dem koka med i två minuter. Häll av vattnet och lägg tillbaka grönsakerna i kastrullen tillsammans med smöret och salta ev.

Kyckling 4 pers
4 majskycklingbröst med skinnet kvar
några kvistar färsk rosmarin
smör eller olja till stekning
salt och peppar

Salta och peppra kycklingen ordentligt på båda sidor. Hetta upp en stekpanna med fett i. Lägg i rosmarin kvistarna och bryn kycklingen ordentligt först på skinnsidan så skinnet blir knaprigt, vänd kycklingen och bryn på andra sidan så den får färg. Lägg över kycklingen på en plåt och låt den eftersteka i ugnen på 150 grader tills den når en innertemperatur på 65 grader. Spara stekpannan med kycklingsteket till skyn.

Gräddsky
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
stekpannan med stekresterna från kycklingen
ev. 1 msk flytande kycklingbuljong
rönnbärsgelé

Häll i vattnet i pannan och koka ur och lös upp stekresterna från kycklingen. Häll i grädden och kycklingbuljongen i pannan och låt sjuda tills såsen har kokat ihop. Innan servering skumma upp såsen genom att vispa kraftigt. Servera såsen tillsammans med rönnbärsgelén!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar