tisdag 18 december 2012

Julbak med barnen

Noah i kaveltagen!


Julbaket är en given grej i allt julstök och oftast riktigt mysigt när hela familjen är med och bakar (passar bra att övriga familjen bakar när min armbåge fortfarande är paj...). I år blev det pepparkakor och saffransbröd. Vi bakade fina lussebutterkakor som Noah hade som bidrag till klassförsäljningen av saffransbröd i Lidingö centrum. Jag har världens bästa recept på saffransdeg så de blev riktigt saftiga och fina! Pepparkaksdegen blev också riktig god, det är faktiskt superenkelt att göra egen deg, värt att testa.

Saftiga lussebutterkakor


Saffransdeg


150 g smör
5 dl lättmjölk
1 g saffran
50 g jäst för söta degar
1/2 burk kesella
1 1/2 dl vit sirap
1 stort ägg
1/2 tsk salt
19-20 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
vaniljsocker
russin

hackad mandel
pärlsocker
vispat ägg

Smält smöret i en kasrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Stöt saffran med 1 tsk socker och blanda i degvätskan. Finfördela jästen i en bunke och häll degvätskan över. Tillsätt kesella, vit sirap, ägg, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till smidig deg och strö över lite mjöl och låt jäsa i ca 40 min. Ta upp degen och gör öskat bröd av degen tex lussekatter, längder eller vår goda butterkaka!

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar och kavla ut den i en rektangel och bred på smör och budra över vaniljsocker och strö över russin. Rulla ihop degen (samma princip som kanelbullar) och skär dem i bitar om ca 4 cm. Lägg bullbitarna i en rund smörad folieform, inte för tätt eftersom de ska jäsa igen och gräddas. Bitarna räcker till två butterkakor och med hela degen 4 st. Jäs kakorna i ca 30 min. Pensla kakorna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel. Grädda kakorna i ca 20 min. Vill man göra lussekatter höj gradantalet till 220 och grädda bullarna i ca 10 min.



Pepparkaksdeg


3 dl socker
1/2 dl mörk sirap
1 dl vatten
200 g smör
1 msk malda pomeransskal
2 msk kanel
1/2 msk mald nejlika
1/2 msk mald ingefära
2 tsk finstötta kardemummakärnor
2 tsk bikarbonat
1 liter ca vetemjöl

Koka upp sockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Lägg smöret och kryddorna i en skål. Häll över den heta sockerblandningen. Rör om då och då tills smöret har smält. Låt blandningen svalna. Blanda bikarbontatet med större delen av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en smidig deg, som får vila i kylen till nästa dag.

Nu är det bara att börja baka! Grädda kakorna i 200-225 grader 5-8 min. 

torsdag 6 december 2012

Insnöad mat

 
Vintrig dessert med kryddiga smaker

 
Igår vad det kaosartat överallt i Stockholm med omnejd! Snön vräkte ned och framkomligheten var minst sagt begränsad och vi kunde inte ta oss till affären för att handla middag. Då gällde det att titta djupt in i skafferiet och hitta på något av det som fanns hemma. Resultatet blev imponerande, både en välsmakande varmrätt med kyckling, soltorkade tomater, basilika och fetaost samt en dessert som smakade över all förväntan, en kryddig apelsinsallad med vit chokladkräm! Snabbt gick det också…
 
 

 

Krämig kycklinggratäng med fullkornsbulgur


 

4-5 pers

1 pkt kycklinglårfilé 900 g

1 pkt fetaost

1 kruka basilika

200 g soltorkade tomater

3 vitlöksklyftor

1 burk creme fraich

3 dl matlagnings grädde

2 dl riven parmesan

Svartpeppar och salt

3 dl fullkornsbulgur
 
1 tärning grönsaksbuljong

 

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra lårfileerna på båda sidor och bryn dem snabbt på båda sidor i en stekpanna. Lägg dem i en ugnsfastform. Lägg fetaosten, basilikan, 1/3 av de soltorkade tomaterna, vitlöken, matlagningsgrädden och creme fraichen i en mixer och mixa ingredienserna till en slät kräm. Peppra och salta blandningen men var försiktig med saltet då fetan ger mycket sälta. Grovhacka resten av tomaterna och tillsätt blandningen. Häll över blandningen på kycklingen, strö på parmesanen och grädda i ugnen ca 20 min.

 
Koka upp 6 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning och salt. Häll i bulgurn och koka på medelvärme med lock i ca 12 min. Låt bulgurn stå i ca 5 min innan servering.

 

Kryddig apelsnisallad med vit chokladkräm


 

4 pers

5 apelsiner

1 kanelstång

1 stjärnanis

3 dl grädde

100 g vit choklad

1 dl socker + 1,5 dl vatten

 

Koka upp vattnet och sockret tillsammans med kryddorna tills sockret löser sig. Låt svalna. Filea apelsinerna och lägg i dem i kryddlagen. Smält chokladen i vattenbad eller i micro. Vispa grädden och häll i chokladen och blanda väl och låt krämen stå svalt en stund. Servera apelsinerna tillsammans med den vita chokladkrämen, pudra lite kanel på!

torsdag 15 november 2012

Vintips under 100 kr!



Det är inte helt enkelt att hitta riktigt bra viner med det lilla extra under 100 kr. Det finns dock några som jag varmt kan rekommendera och som är mycket prisvärda! Champagne är svårt att hitta under hundringen men jag måste passa på att tipsa om en superbra och löjligt prisvärd sådan för 189 kr, perfekt till helgens festligheter!

Ett gott rött vin hör lite årstiden till och här kommer 3 st riktigt bra röda som passar utmärkt till höstens matlagning iform av mustiga grytor gärna av vilt eller lamm eller varför inte en god köttbit med hemslagen béarnaissås till (se recept), men viner som också smakar bra framför brasan! Självklart har jag med en riktigt trevlig flaska vitt också.

The Black Shiraz, Australien, 69 kr
Nr: 6131
Ett maffigt och generöst vin från druvan Shiraz. Vinet är packat med mörk fukt såsom blåbär och björnbär och har en lagom fatkaraktär som ger god smak av vanilj och choklad. Vinet är fylligt och har en bra balans mellan syra och strävhet. Otroligt prisvärt och måste upplevas, gärna tillsammans med en hängmörad entrecôte och hemslagen bea!

Vila Santa Reserva, Portugal, 99 kr
Nr: 12507
Det här vinet är en riktig klassiker från Portugal som alltid bjuder på kvalité och elegans. I druvsammansättningen hittar vi trincadeira, aragones, touriga nacional, alicante bouschet och cabernet sauvignon. Vinet är lagrat 9-12 månader på franska och amerikanska ekfat vilket bidrar till goda fattoner och en bra strävhet. Vinet har en stor fruktighet såsom röda och och mörka bär. Det finns få viner under 100 kr som är lagringsdugliga, men Vila Santa Reserva kan med fördel lagras i upp till 7 år.

Le Verdier, Côtes du Rhône Villages, Frankrike, 89 kr
Nr: 2440
Snyggt och fylligt vin från Rhône dalen gjort på de klassiska Rhône druvorna grenache, syrah, cinsault och mourvèdre. Smaken är stor, man hittar mörka bär, kryddor och fat. Vinet är ett utmärkt val till en mustig lammgryta med örter och bönor.

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, Frankrike, 99 kr
Nr: 5562
Från den kvinnliga producenten Clotilde Davenne kommer det här goda vita vinet av druvan chardonnay och som har blivit en stor favorit här hemma. Vinet är friskt och fräscht med inslag av citrus och gula äpplen. Det har en liten fatkaraktär som ger vinet en behaglig touche av smörighet. Gott att dricka som mingelvin men passar utmärkt till fisk och skaldjur.


Beaumont des Crayères Grande Résere NV, 189 kr
Nr: 7891
Elegant och karaktärsfull champagne som har en mycket fruktig doft med toner av mirabeller, ananas, rostat bröd och fin smörighet. I smaken hittar man inslag av honung, färska plommon och körsbärskärnor. En förstklassig champagne med fin mousse och lång behaglig eftersmak. Mycket prisvärd!!!!
Passar att serveras som aperitif gärna tillsammans med salta chips eller parmesanost som tilltugg. Champagnen passar mycket bra till fisk och skaldjur.



Hängmörad entrecôte med béarnaisesås och grillad citron

4 port

4 x 200 g entrecôte
Salt och peppar
1 citron

Béarnaisesås
150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
4 st grovt krossade vitpepparkorn
3 msk vatten
0.5 msk dragonvinäger
3 st äggulor
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad dragon
Salt
Peppar

Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan och låt svalna något. Rör sönder äggulorna. Skala och finhacka schalottenlöken och tillsätt den och lite vatten. Rör ner dragonvinägern. Sjud under vispning i vattenbad tills såsen börjar tjockna. Ställ kastrullen på en fuktad duk så att den står stadigt. Vispa i det smälta fettet, droppvis i början, sedan i en fin stråle. Smaksätt såsen med persilja, dragon, salt och peppar.

Salta och peppra köttet ordentligt på båda sidor. Stek gärna köttet i en grillpanna till önskad stekgrad. Dela citronen i 4 delar och stek den i grillpannan. Servera köttet med béan och den grillade citronen och en god sallad till.

 






måndag 12 november 2012

Farsdag middag utan kök!

Lax med underbara tillbehör!


Vi är i full färd att renovera vårt kök vilket gör det lite komplicerat att laga mat. Vi har två kokplattor och micro i vardagsrummet och så har vi grillen, tack och lov! Vi börjar bli riktigt trötta på Findus fiskgratänger och pasta så vi ville festa till det lite på farsdag. Det fick bli härliga laxpaket fyllda med vitkål, morötter, rödlök, dill, smör, citron och en skvätt vitt vin som vi grillade på grillen. Smörsåsen som bildas i foliepaketen blir ljuvlig likaså grönsakerna som blir som ångkokade! Till det passade en vit, torr och krispig Riesling från Alsace, Frankrike där producenten heter Preiss-Henny. Desserten blev inte sämre, ett stort härligt färgsprakande fruktfat och mini marshmallows som vi doppade i smält mjölkchoklad och vit choklad. Till det åt vi en god vaniljglass!
 
Förstklassigt kök!
 

Laxpaket 4 pers


600 g laxfilé
200 g vitkål (savoy och kinakål passar också bra)
1 rödlök
1 citron
1 knippe dill
2 mörötter
100 g smör
1 dl vitt vin
Salt och peppar
500 g potatis

4 st folieark 100 x 50 cm

Skär grönsakerna tunt, gärna med en mandolin, grovhacka dillen och skär upp citronen i skivor. Har man ingen mandolin går det bra att strimla kålen med en osthyvel. Morötterna strimlas på längden med en potatisskalare. Lägg grönsakerna i en bunke och blanda ihop dem, salta och peppra. Skär laxen i fyra lika stora portionsbitar, gärna i fyrkanter. Vik ett folieark dubbelt och lägg en laxbit i mitten av arket, salta och peppra. Ta en ¼ av grönsaksblandningen och lägg ovanpå laxbiten samt 25 g smör och en citron skiva. Vik upp kanterna på foliet och häll på en skvätt vin, ca 2 msk. Vik ihop paketet så det sluter tätt, var försiktig så foliet inte går sönder! Lägg paketen på grillen och lägg på locket, grilla i ca 15 min. Paketen är klara när fisken är genomstekt. Servera med kokt potatis och dill.

Chokladdoppade bär, frukter och marshmallows


Valfria bär och frukter! Vi hade…
Jordgubbar
Stora blåbär
Mango
Kiwi
Banan
100 g vit choklad
100 g mjölkchoklad
Mini marshmallows

Skär upp frukten och lägg upp den på ett stort fat. Smält chokladen var för sig i micro eller vattenbad. Doppa frukten med små träspett medan chokladen är varm och servera med vaniljglass!
 





lördag 8 september 2012

Gröna smaker


Jag har ett underbart matminne som har etsat sig fast och som jag behöver återskapa lite då och då. När jag var i Napa Valley 2008 åt jag en grillad kronärtskocka och som serverades med ett kapris och sardellsmör. I glaset avnjöts en perfekt ekad chardonnay från samma område.Rena och enkla smaker, men njutningen var total! Det fick bli förrätten ikväll som serverades tillsammans med en ekfatslagrad chardonnay från producenten Delicato Family Vineyard från Kalifornien. Fortsättningsvis blev det en underbar pasta med dillpesto, handskalade räkor och semidry coctailtomater. Om man hittar riktig bra tomater med mycket smak i så blir de helt ljuvliga och söta om man ugnsbakar dem sakta på låg temperatur några timmar. Dillpeston och räkornas sälta matchar tomaternas sötma på ett fantastiskt sätt. Vi festade till på en helt underbart prisvärd champagne som lanseras den 1 oktober, Beaumont des Crayères för 189 kr! Både champagnen och maträtten måste verkligen upplevas, gärna tillsammans!



Grillade kronärtskockor med kapris och sardellsmör

2 pers
2 kronärtskockor
salt

100 g smör
2 filéer sardeller
1 msk kapris
1 citron skalet och saften
1 msk hackad persilja
salt och peppar

Koka upp skockorna med rikligt saltat vatten i en rymlig kastrull. Låt dem sjuda under lock tills de är mjuka, ca 30-40 min. Grilla dem på grillen tills de får fin färg.

Blanda ihop ingredienserna till smöret och servera med kronärtskockan.

Pasta med dillpesto och handskalade räkor

4 pers
En stor knippa dill
2 msk pinjenötter
1/2 dl riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
salt och peppar
400 g handskalade räkor

400 g spagetti

Lägg alla ingredienser förutom oljan i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt oljan lite i taget till en pestokonsistens.

Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.

Semidry cocktailtomater

200 g cocktailtomater av god kvalite
olja

Sätt ugnen på 100 grader. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över och baka dem i 4 timmar.
Blanda ihop alla ingredienserna med pastan och servera.



måndag 3 september 2012

Härlig 3 rätters

Idag slutade det med en riktig härlig festmåltid! En härlig 3-rätters med riktigt matchande dryck till gjorde middagen fulländad. Vi inledde middagen med en vegetarisk förrätt som bestod av ugnsbakad rödbeta med citroncréme och en sallad med machésallad och tryffelvinegrette. I glaset passade en roséchampagne från André Clouet översakande bra till! Vi fortsatte med grillade lammracks med "rubbing", grönsaksragu med niceoliver och örtpotatis. Rubbing är en torr kryddblandning som man kan variera i oändlighet, blanda ihop favoritkryddorna och gnid in i köttet. Ett riktig klassiskt rödvin från Miguel Torres "Mas La Plana 2007"  på magnumflaska avnjöt vi tillsammans med varmrätten. En mandelkaka med zabaione och hallon fick avsluta måltiden tillsammans med ett litet glas marsalavin!



 Ugnsbakade rödbetor med citroncréme, machésallad och tryffelvinegrette

4 pers
8 rödbetor
olja
salt

1 burk kesella
1 dl creme fraich
1 citron
peppar
salt

2 msk vitvinsvinäger
1 tsk tryffelolja
1/2 dl rapsolja
salt peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skala rödbetorna och skär ett kryss igenom halva rödbetan och ringla olja över, salta. Baka dem i ugnen på en plåt med bakplåtspapper tills de blir genommjuka ca 40 min.

Blanda kesella, cremefraich. Riv skalet på citronen och blanda i kesellablandningen, pressa saften ur citronen och tillsätt blandningen . Salta och peppra. Häll smeten i en spritspåse och kyl blandningen.

Blanda dressingen till salladen.

Spritsa i citroncrémen i rödbetan och servera med salladen och vinegretten.


Grillade lammracks med rubbing, grönsaksragu med niceoliver och ugnstekt örtpotatis

4 pers
1500 g lammracks

Rubbing - blanda dina favoritkryddor

1 msk spiskummin
1/2 msk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 msk curry
1 msk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk ingefära
1 krm cayennepeppar
flingsalt

Blanda ihop kryddorna (som bör vara malda) och gnid in blandningen på lammracksen. Salta runt om. Ingen olja behövs vid grillningen, grilla på hög värme ca 7 min på varje sida och låt racksen få ordentligt med färg. Låt köttet vila i minst 10 min innan servering.


Grönsaksragu med niceoliver

1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 stora mogna tomater av bra kvalité
1/2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1/2 dl niceoliver
salt
peppar

Hacka grönsakerna grovt förutom löken och vitlöken som finhackas. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt tomatpurén och vinet. Låt blandningen puttra i ca 30 min på svag värme. Tillsätt oliverna mot slutet.

Örtpotatis

400 g potatis
1 msk olja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosemarin
1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Skrubba potatisen och skär dem i halvor. Blanda med oljan och kryddorna på plåten. Baka i ugnen i ca 30 min.

Mandelkaka med zabaione och hallon

250 g mandelmjöl
250 g strösocker
4 ägg
smör till formen

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa socker och ägg pösigt. Vänd i mandelmjölet i smeten. Smöra och bröa en springform (24 cm i diametern). Häll i smeten i formen och grädda kakan i ca 45 min (kolla med en sticka)

 

Zabaione

4 ägggulor
4 msk strösocker
4 msk torr marsala
Skal av en riven citron

Fyll en stor kastrull med vatten och låt det bli varmt. Ställ en mindre rundbottnad rostfri skål i vattenbadet. Häll i äggulor, socker och det rivna citronskalet och vispa med en ballongvisp. Droppa i vinet lite i taget. Vispa till en skummig kräm över svag värme. Servera till mandelkakan och toppa med färska hallon. Njut desserten med ett glas marsalavin!




 









 

måndag 27 augusti 2012

Torsdagsmat!

Man känner att det börjar gå mot mörkare tider, luften känns klarare och kallare. Jag vill inte längre ha kall och lätt mat utan något mer värmande och mustigare. Det är helt enkelt hög tid att införa torsdagens sopp och pannkakstradition. Den här gången bjuds det på plättar med tunnt skivad banan med lönnsirap och vaniljglass men innan dess så avnjuter vi en len och krämig vichyssoise med grillade kronärtskockor och örtolja!


Plättar

4 pers
2 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk smält smör
2 bananer
lönnsirap
vaniljglass
florsocker

Blanda mjölet med lite mjölk i taget så att det blir en klumpfri smet. Blanda i ägg, smör och salt och vispa till en slät smet. Värm ett plättlägg på hög värme, klicka i smör på första omgången och grädda plättarna ca 1 min på varje sida.

Skiva bananen tunnt och varva banan, lönnsirap och plättar, pudra på florsocker. Servera med vaniljglass.



Vichyssoise med grillade kronärtskockor och örtolja

4 pers
1 kg potatis av mjölig sort
1 stor gul lök
2 purjolökar
1 l grönsaksbuljong
2 dl grädde
salt
peppar
4 st grillade marinerade kronärtskockor (färdigköpta)
En näve olika örter
1 dl olivolja

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Dela purjolöken och skölj den väl, skär bort en bit av det gröna, hacka resterande bit i tunna skivor. Finhacka den gula löken. Stek grönsakerna i olja i en stor kastrull på medelvärme men inte så de får färg. Slå på buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk. Häll i grädden och mixa soppan med en stavmixer, smaka av med salt och peppar.

Mixa örterna med oljan och ringla över soppan inför servering och toppa med kronärtskockorna.

fredag 17 augusti 2012

Härliga fredag!



Första jobbveckan efter semestern är över och det behöver man fira med lite extra lyxig mat och dryck. På menyn stod grillad oxfilé med kantarellsås, rostad potatis och tomat & löksallad med en riktigt god balsamvinäger. I glaset en god Amarone från producenten Tommasi vilket blev en riktig match in heaven! Maffig mat som fyller sin funktion gör att både förrätt och efterrätt blir överflödigt. Gott med en bit riktigt bra choklad till kaffet dock...


Grillad oxfilé med kantarellsås, rostad potatis och tomat & löksallad


4 pers
800 g oxfilé
olja
salt
peppar

Skär filén i 4 lika stora bitar och pensla på olja, salta och peppra. Grilla köttet efter önskvärd stekgrad.

Kantarellsås
500 g rensade kantareller
3 dl vispgrädde
1/2 gul lök
salt
peppar

Hacka löken och fräs den tillsammans med kantarellerna tills de får lite färg. Slå på grädden och låt såsen puttra tills den blir krämig. Smaka av med salt och peppar.

Toamat & löksallad

400 g cocktailomater
1/2 lök
2 msk bra balsamvinäger
3 msk olja
salt
peppar
2 msk hackad persilja

Skär tomaterna och blanda i de övriga ingredienserna.

Mums tycker Hugo!

torsdag 16 augusti 2012

God vardagsmat


Fiskgratäng med fänkål och tomat och kryddig Kabanoss med len avocadocréme, tomatbulgur och grillad paprika. De här två rätterna är varken svåra att laga eller tidskrävande, perfekt vardagsmat som ändå är vällagad!

Fiskgratäng med fänkål och tomat

4 pers
400 g torsk
4 tomater
1 fänkålstånd
4 dl mellangrädde
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 gul lök
salt
peppar
1 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka löken fint och skär fänkålen i tunna skivor, ta bort roten. Skär tomaterna i mindre bitar. Fräs grönsakerna i 2-3 min, slå på vinet och smula över buljongtärningen och låt vinet koka in i grönsaksblandningen. Slå på grädden och låt puttra i ca 5 min. Lägg fisken i en ugnsäker form, salta och peppra fisken runt om och häll över gräddblandingen och strö över osten. Ställ in i ugnen tills gratängen har fått fin färg, ca 20-25 min. Servera med ris eller potatis.




Kryddig Kabanoss, tomatbulgur med grillad paprika och len avokadocréme

4 pers
8 kabanosser (gärna lamm)

Tomatbulgur med grillad paprika
3 dl fullkornsbulgur
6 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 gul lök
salt
peppar
2 röda paprikor

Len avocadocréme
1 mogen avocado
2,5 dl matlagningsyoghurt
salt
peppar

Sätt ugnen på grill på högsta gradantal. Halvera paprikerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper med insidan nedåt.Grilla paprikerna så det blir brända på skalet, ta ut dem och lägg dem i en plastpåse. Skär löken fint och bryn i en panna med olja tills den börjar bli glansig. Lägg i tomatpurén och bryn med 1 min. Häll på vatnet och tillsätt buljongtärningen, låt koka på svag värme i 12 min och ställ åt sidan. Ta ut paprikerna ur påsen och dra av skalet, skär i skivor och lägg i bulguren.

Dela avocadon och mixa den med yoghurten, smaka av med salt och peppar.

Stek korven, gärna i grillpanna och servera med tillbehören.

 

söndag 12 augusti 2012

Solgul kyckling

Igår var vi på stort kalas som höll på inpå småtimmarna så den här enkla, snabba och goda currykycklingen med torrostade jordnötter blev ett klockrent val idag! Grytan är värmande men inte het och blir därför också barnens favorit.


Currykyckling

4 pers
400 g kycklingfilé
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 morot
2 klyftor vitlök
5 dl matlagningsgrädde
3 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk limejuice
salt
peppar
koriander
1/2 dl torrostade jordnötter

Hacka löken, vitlöken och skär kycklingen i strimlor. Hetta upp en panna med olja i och bryn löken tillsammans med kycklingen, curryn och gurkmejan. Skär upp de andra grönsakerna och fräs med kycklingen. Häll i matlagningsgrädden, kycklingfonden, limejuicen. Puttra på låg värme i ca 5 min och smaka av med salt och peppar. Tillsätt koriander precis innan servering och strö över nötterna. Servera med ris eller bulgur.

fredag 10 augusti 2012

Sista dagen på semestern


Fyra veckor går snabbt när man har njutit av god mat, dryck och nära och kära! Ett tecken på att sommaren är i sitt slutskede är att tomaterna äntligen börjar bli mogna... dock senare i år än vanligt. Skörden känns inte riktigt så riklig som vanligt efter den här svala sommaren men några goda söta tomater blev det och som räckte gott och väl till en härlig tomatbruschetta på grillad surdegsbaguette. I glaset passade ett fruktigt rosévin från Italien.



Tomatbruschetta

4 pers
500 g tomater (gärna coctail)
1 liten vitlöksklyfta
3 msk hackad basilika
1/2 dl olivolja
salt
peppar
baguette, gärna på surdeg för en rustikare smak

Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna och skär tomaterna fint, lägg i en skål. Pressa i vitlöken och häll i olja, basilika salt och peppar. Skär upp baguetten i skivor och pensla på olja på båda sidor. Grilla brödet i en grillpanna eller ute på grillen tills de får färg utan att bli brända. Servera brödet med tomatröran och njut!



Grillat och fisk med medelhavsinfluenser fick runda av semestern! Varmrätten bestod av lax och tonfiskspätt med ugnsekt potatis och grön olivpesto samt en saffransaioli. Till det passade ett vitt vin från Portugal utmärkt. Vinet smakrikedom och fruktighet kunde lätt matcha matens alla aromer.

Ugnsstekt potatis med grön olivpesto

4 pers
500 g potatis
olja
salt
200 g kärnfria gröna oliver
3 msk riven parmesanost
1 msk pijenötter
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl rapsolja
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisarna och halvera dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja på och blanda med salt och låt dem gå i ugnen tills de är mjuka, ca 30 min.

Lägg oliver, parmesan, hackad vitlök och pinjenötter i en mixer. Medan mixern går så häll i oljan lite i taget.

Blanda peston med den ljumma potatisen och servera till spätten.

Lax och tonfiskspätt

4 pers
250 g lax
250 g färsk tonfisk
4 st blötlagda träspett
olja
salt
peppar

Skär tonfisken och laxen i kuber och trä upp på spetten. Pensla med olja och salta och peppra. Grilla i panna eller ute på grillen ca 2-3 min på varje sida.

Saffransaioli

1 burk creme fraich (250 g)
1/2 dl majjo
25 g saffran
1 vitlösklyfta
salt
peppar

Pressa vitlöken och blanda i alla ingredienser i en skål. Klart!


Viner att rekommendera till!

Tommasi Chiaretto Rosé 2008, 99 kr

Härligt fruktigt och torrt rosévin med doft av jordgubb, hallon och körsbär. Smaken är fruktig och lite örtig.
Art nr: 74500

Vila Santa Reserva White 2011, 99 kr

Torrt vitt vin av druvorna Arinto, Alvarinho och Sauvignon Blanc. I smaken finns inslag av krusbär honungsmelon, citrus och gula äpplen. Ett perfekt vin som passar till grillade rätter på skaldjur och fisk!
Art nr: 73181