måndag 30 december 2013

Gott hälsosamt år



Hua, vad trött man är på julmaten nu. Bara tanken på en sillbit, julskinka, knäck, risalamalta och choklad får mig att må lite dåligt. Vi toppade julhelgen med en tripp till fjällen, som visserligen känns fräscht, sportigt och hälsosamt, OM man inte hade ätit all skräpmat i backen och chipsen och snacksen till, före och efter afterskin. Status näst sista dagen på det här året: Bort med all fet mat och in med vällagad, fräsch mat, lagad på riktigt bra råvaror. Så varsågoda, varför inte börja det nya året med Salmalax som är marinerad med ingefära, sesam, japansk soja och vitlök med lättwokade grönsaker och ris.

Salmalax med sesam, ingefära och vitlök 4 pers
600 g Salmalax
1 dl japansk soja
3 msk farinsocker
2 klyftor finriven vitlök
3 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön
0,5 msk mald svartpeppar
2 msk riven ingefära

Skär laxen i fyra bitar. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Marinera laxen i minst 30 min. Sätt in den i ugnen och låt den gå i ca 10-15 min.

1 broccolihuvud
1 stor morot
3 cm ingefära
1 paprika
1 röd lök
3 msk oystersås
2 msk sweet chili
Olja till stekning

Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. Skala och finhacka ingefäran. Hetta upp en panna med olja och börja med att steka broccolin i ca 2 min, tillsätt de andra grönsakerna samt såserna. Woka grönsakerna snabbt så de behåller sin krispighet.

 

måndag 23 december 2013

Dan före dopparedan




 


Dagen före julafton provsmakar vi lite av julmaten. Då blir det favoriterna helt enkelt, såsom klassiska sillen, julskinkan och gröten. Här kommer recept på inlagd sill och senapssill som håller år efter år, ingen idé att ändra ett vinnande koncept. Likaså är gröten en storfavorit här hemma. Vi provsmakar även ”den lille” som i år är en ny klassisk snaps från Dufvenkroks och som är smaksatt med dill, anis, kummin och som är avrundat med Madeira. Härmed vill jag önska er alla en GOD jul i ordets rätta bemärkelse:-)!

 
Inlagd sill, ca 4 pers
En burk inläggningssill
2 dl socker
½ dl ättika
1 ½ dl vatten
5 hela nejlikor
1 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
1 lagerblad
1 liten rödlök
1 liten morot

Mortla kryddpeppar och vitpeppar. Koka ihop socker, vatten, ättika, lagerblad, vitpeppar och kryddpeppar till en simmig lag. Låt den kallna. Skär moroten i små fyrkanter och skär löken i ringar. Skölj av sillen i vatten och skär den i portionsbitar. Varva sill, lök och morot i en ren glasburk. Häll på den kalla lagen och låt sillen stå i 1-2 dygn i kylskåp.

 
Senapssill 4 pers
1 förpackning färdig inläggningssill
1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
1 ½ msk strösocker
2 msk svensk senap
2 msk dijonsenap
½ dl finhackad dill

Blanda ihop vinäger, socker och senap. Droppa i oljan lite i taget under konstant vispning. Rör i dillen. Skär sillen i portionsbitar och torka av den så den inte är blöt innan man lägger i den i senapssåsen. Lägg sillen i senapssåsen och låt dra i ett dygn.

 
Risgrynsgröt 6 pers
2 ½ dl grötris
5 dl vatten
1 tsk salt
9-10 dl röd mjölk
2 kanelstänger
2 msk smör

Mät upp vatten, ris, salt, kanelstänger och smör i en kastrull. Koka upp och rör om. Koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt mjölk, rör om och koka upp. Koka under lock på svag värme i ca 30 min.

 

 

 

söndag 22 december 2013

Fisksoppa


Superduper enkla fisksoppan, perfekt som torsdagssoppa eller varför inte på helgen. Den är klar och tomatbaserad med rotfrukter och fänkål. Jag gör en ”fuskaioli” och toppar soppan vid servering med crostinisarna som blev över häromdagen.

Fisksoppa 4 pers
200 g laxfilé
200 g torskfilé
2 morötter
2 palsternackor
4 potatisar
1 fänkålsstånd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk cocktailtomater (konserverade)
1 l fiskbuljong
Salt peppar
Olja till stekning
Gärna lite blandade örter som dill, persilja

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar (så de blir enkla att äta). Hacka löken, vitlöken och fänkålen. Hetta upp en stor kastrull med olja. Fräs grönsakerna i ca 2 min, tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en liten stund. Tillsätt vinet och låt det koka in i grönsakshacket. Slå på buljongen och cocktailtomaterna och låt soppan sjuda i ca 20 min. Skär fisken i tärningar medan soppan kokar. Salta och peppra fisken och tillsätt den till soppan när det återstår 7 min kvar av koktiden.

 
Snabb Aioli
1 1/2 dl Hellmans majonäs
½ dl creme fraich
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Blanda ihop majonäs och creme fraich. Pressa i vitlöken, salta och peppra.

 

onsdag 18 december 2013

Teriyakikyckling med nudelsallad


Jag måste erkänna att jag är svag för all mat med influenser från Asien. Soya, ingefära, sesamolja, lime, fisksås, koriander är smaker som jag kan få ett beroende av. Fräsch, god och nyttig mat kort och gott, saken blir inte sämre av att det oftast är relativt enkel matlagning som passar perfekt i veckorna. Om man ska hitta någon nackdel med asiatisk mat så är den oftast inte så vinvänlig… men ok, man måste inte dricka vin sju dagar i veckan! Det här är ett suveränt middagstips som passar på vardagen med smaker av just Asien! Börja med kycklingen så den får marinera medan du gör nudelsalladen.

 
Teriyakimarinad 4 pers

1 dl japansk soya

3 msk mirin (japansk söt vinäger)

2 vitlöksklyftor

2 msk finhackad ingefära

1 msk sesamfrön

700 g kycklinglårfilé

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en stor bunke. Lägg ner kycklingen i marinaden och låt stå och dra en stund. Stek kycklingen i en grillpanna så de får stekyta på båda sidor (går ganska fort) och lägg dem i en ugnsfast form och häll över marinaden. Låt dem gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 min.

 
Nudelsallad 4 pers (man kan använda sig av valfria grönsaker jag hade dessa hemma)

250 g risnudlar

2 morötter

1 paprika

1 chili

4 salladslökar

100 g kål tex röd eller savoykål

1 kruka koriander

½ dl japans soya

2 tsk sesamolja

1 msk sweetchili

1 pressad vitlöksklyfta

1 lime

Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av nudlarna och spola kallt vatten så de kallnar. Skala morötterna och hyvla dem i tunna band med potatisskalaren. Skär de andra grönsakerna och blanda ihop allt med nudlarna. Blanda ihop soya, sesamolja, sweetchili och den pressade vitlöksklyftan. Häll på soyadressingen över nudlarna och blanda runt. Servera nudelsalladen tillsammans med kycklingen, spruta gärna lite limesaft över anrättningen.

 

 

måndag 16 december 2013

Födelsedagsmiddag!


Min älskade make fyller år idag och om sanningen ska fram har vi firat hela helgen! Det har varit glöggparty, restaurangbesök och besök från Värmland. Av alla rester från helgen och med lite stödköp så blev det en riktigt trevlig måndagskväll. Grattis älskling!

 

Meny
Crostini med parmesan och kronärtskocksröra
Entrecôte med rödvinssås, vitlökssmör och potatisgratäng
Chokladpudding med björnbär och vispgrädde

 


Crostini
Gammalt bröd t.ex. Baguette
Olja
Salt

Skär brödet i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader. Ringla på lite olja på brödet och salta lite försiktigt. Låt dem gå i ugnen tills de börjar få lite färg ca 10-15 min.
 

Parmesan & kronärtskocksröra ca 10 crostinis
4 marinerade kronärstskockor
1 dl riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ pressad citron
Salt
Peppar
Färsk persilja eller basilika

Mixa alla ingredienser förutom en kronärtskocka. Grovhacka den och tillsätt den till blandningen. Klicka på röran på crostinisarna.
 

 
Potatisgratin 4 pers
12 potatisar
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
Peppar
Riven parmesanost
Smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Smörj formen med smör. Hacka vitlöken. Varva vitlök och potatisskivor i formen, salta och peppra. Strö över parmesanosten och grädda i ca 35 min.

 
Rödvinssås
1 flaska rödvin
½ flaska vatten
1 röd lök
1 vitlök
3 köttbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 msk socker
2 tsk maizena
50 g rumsvarmt smör
Salt och peppar
1 tsk timjan
Olja till stekning

Hacka lök och vitlök. Hetta upp en panna med olja. Fräs lökhacket, timjan och tillsätt efter en stund sockret. När sockret smält och börjat karamellisera sig tillsätt tomatpurén. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda tills det återstår ¾ kvar. Rör ut maizenan med lite vatten. Häll i maizenan i såsen och vispa under tiden (häll på maizena till önskad konsistens). Klicka sedan i smöret och vispa samtidigt, såsen ska bli glansig.

Entrecôte 200 g/pers

Rikligt med salt och peppar och stek i smör och olja på hög temperatur, ca 2-3 min på varje sida för att få medium/rare.

Chokladpudding
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
2 äggulor
1 ½ msk maizena
100 g mörk choklad, hackad
Rör ihop mjölk, grädde, socker, vaniljsocker, kakao och äggulor i en kastrull. Lös upp maizenan i lite mjölk i en separat skål. Rör sedan ner det i kastrullen. Sätt kastrullen på medelvärme eller hög värme och vispa kraftigt tills krämen börjar tjockna. Dra kastrullen från värmen och rör i chokladen. Vispa kraftigt tills all choklad smält. Häll upp chokladpuddingen i portionsformar eller i en stor skål. Ställ i kylen tills det kallnat. Servera med björnbär och lättvispad grädde.

 

torsdag 12 december 2013

Soppadax


Så var det torsdag igen och vi försöker att hålla på traditionen med soppa. En krämig champinjonsoppa står på menyn. Jag använder mig av både skogschampinjoner och ”vanliga”. Det är gott att smörsteka några champinjoner att tillsätta i soppan.

Champinjonsoppa 4 pers

10 stora champinjoner
 
10 stora skogschampinjoner

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

6 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

1 dl vitt vin

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Skölj champinjonerna så smutsen försvinner. Skär champinjonerna i mindre bitar (spara 5 st till serveringen). Hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en kastrull med smör i och fräs champinjonerna och lökhacket, inte så det får färg. Tillsätt vinet och låt det koka in i svampen. Häll på buljong och grädde. Låt stå och puttra ca 15 min. Under tiden soppan står och puttrar så smörstek den resterande svampen på ganska hög värme, gott om den får lite stekyta. Mixa soppan slät och servera med den smörstekta svampen.
 

 

onsdag 11 december 2013

Galet goda lussebullar


 
De här lussebullarna är galet goda! Med en vaniljsmörkräm i blir de riktigt saftiga, här gäller endast riktigt smör inget margarin eller liknande. Jag använder mig av min superduper lussedeg, receptet finns i min blogg från december 2012. Smörkrämen kommer här.

Smörkräm ca 40 bullar, 1 sats deg

150 g smör

½ dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

Pärlsocker till garnering


Låt smöret bli rumstempererat. Rör i flor och vaniljsockret och häll i smeten i en spritspåse.

Efter degen har jäst en gång i 40 min, forma degen till 40 små släta bullar. Gör ett hål i mitten med fingrarna. Spritsa i smöret i bullarna, ca 1 ½ tsk i varje. Låt jäsa igen i 30 min. Vispa upp ägget och pensla bullarna, strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 210 grader i ca 10 min.

söndag 8 december 2013

God morgon!


Egg Benedict ska man bara ge sig på om man har gott om tid. Pocherat ägg, hollandaise och bräckt skinka och ev. lite spenat på en engelsk muffin är originalet. Den här morgonen blev det en lång sovmorgon så lunch och frukost flöt ihop i ett, så vad passade inte bättre än denna underbara rätt. Jag gjorde den med rökt lax och smörstekt surdegsbröd och naturligtvis en hollandaise med mycket syra av citron och lite smak av dill. Färskpressad grapefruktjuice som har en god syra och lite beska är gudomligt till.

Egg Benedict 4 pers

4 skivor surdegsbröd

400 g rökt lax

4 ägg

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk salt

Dill

Svartpeppar

Smör till att steka brödet i

Börja med att pochera äggen. Knäck dem i varsin liten skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten. Koka upp och tillsätt vinägern och saltet. Rör hastigt i vattnet så det bildas en virvel och lägg snabbt i ägget i mitten av virveln. Pochera i två minuter. Ta upp äggen med en hålslev och lägg upp på en tallrik.

Hollandaise 4 pers

2 dl vitvinsvinäger
5 svartpepparkorn
1/2 schalottenlök

4 dillstjälkar
150 g smör, gärna osaltat
3 äggulor
1 1/2 tsk vinägerreduktion
1 msk citronsaft
salt
nymald svartpeppar

Hacka schalottenlöken fint och lägg den tillsammans med vinägern, dillstjälkar och pepparkornen i en kastrull. Koka och reducera blandningen till det återstår 2 msk. Smält smöret. Lägg äggulorna i en glasskål hängande i en kastrull med sjudande vatten. Vattnet får inte nudda skålen. Vispa gulorna tills de är fluffiga. Tillsätt en matsked kallt vatten och fortsätt vispa. Stäng av värmen och börja vispa i smöret, droppvis i början, under konstant vispning. När allt smör är invispat, vispa i vinägerreduktion och citronsaft. Krydda och smaka av. Låt såsen stå i ett vattenbad medan du smörsteker brödet.
 

onsdag 4 december 2013

Värmande gryta


Det passar bra med något mustigt och värmande så här års så jag spinner vidare på Indientemat och gjorde en Bombay-Curry. En maffig gryta, sprängfylld med smaker och som serverades tillsammans med knallgul bulgur, mandelspån och färsk koriander. Det blev ett litet glas vin till, Casal di Serra, gjord på druvan verdicchio som passade förvånande bra till. En prisvärd Italienare från Marche för 79 kr som funkar bra som husvin här hemma.

Bombay-Curry
4 tsk olja
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 grön chilipepparfrukt, hackade
4 tsk riven färsk ingefära
1 ½ tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
4 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 kg högrev eller lammkött tex bog, skuret i bitar
2 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 ½ dl kokosmjölk

 
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 kruka färsk koriander
mandelspån

Fräs löken i olja på medelvärme i en stor gryta. När löken börjar bli glansig tillsätt vitlök, chili, ingefära och alla kryddorna, låt dem fräsa ett par minuter. Lägg i köttet och stek under omrörning på stark värme tills köttet är täckt med kryddblandningen och brynt runt om. Tillsätt salt och tomaterna och sjud under lock tills köttet är mört, ca 1-1 1/2 timme. Häll i kokosmjölken och sjud utan lock i ytterligare 10 min.
 
Koka upp vattnet med saltet och gurkmejan. Tillsätt bulgur och koka med lock i 12 min. Tag av kastrullen från plattan och låt stå utan lock ett par minuter.
 
Servera med korianderblad och strö på lite mandelflarn över rätten.