Egg Benedict ska man bara ge sig på om man har gott om
tid. Pocherat ägg, hollandaise och bräckt skinka och ev. lite spenat på en
engelsk muffin är originalet. Den här morgonen blev det en lång sovmorgon så
lunch och frukost flöt ihop i ett, så vad passade inte bättre än denna
underbara rätt. Jag gjorde den med rökt lax och smörstekt surdegsbröd och
naturligtvis en hollandaise med mycket syra av citron och lite smak av dill.
Färskpressad grapefruktjuice som har en god syra och lite beska är gudomligt
till.
Egg Benedict 4 pers
4 skivor surdegsbröd
4 ägg
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Dill
Svartpeppar
Smör till att steka brödet i
Börja med att pochera äggen. Knäck dem i varsin liten skål. Fyll en kastrull till hälften
med vatten. Koka upp och tillsätt vinägern och saltet. Rör hastigt i vattnet så
det bildas en virvel och lägg snabbt i ägget i mitten av virveln. Pochera i två
minuter. Ta upp äggen med en hålslev och lägg upp på en tallrik.
Hollandaise 4 pers
5 svartpepparkorn
1/2 schalottenlök
4 dillstjälkar
150 g smör, gärna osaltat
3 äggulor
1 1/2 tsk vinägerreduktion
1 msk citronsaft
salt
nymald svartpeppar
150 g smör, gärna osaltat
3 äggulor
1 1/2 tsk vinägerreduktion
1 msk citronsaft
salt
nymald svartpeppar
Hacka schalottenlöken fint och lägg den tillsammans med
vinägern, dillstjälkar och pepparkornen i en kastrull. Koka och reducera blandningen
till det återstår 2 msk. Smält smöret. Lägg äggulorna i en glasskål hängande i
en kastrull med sjudande vatten. Vattnet får inte nudda skålen. Vispa gulorna
tills de är fluffiga. Tillsätt en matsked kallt vatten och fortsätt vispa.
Stäng av värmen och börja vispa i smöret, droppvis i början, under konstant
vispning. När allt smör är invispat, vispa i vinägerreduktion och citronsaft.
Krydda och smaka av. Låt såsen stå i ett vattenbad medan du smörsteker brödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar