onsdag 4 december 2013

Värmande gryta


Det passar bra med något mustigt och värmande så här års så jag spinner vidare på Indientemat och gjorde en Bombay-Curry. En maffig gryta, sprängfylld med smaker och som serverades tillsammans med knallgul bulgur, mandelspån och färsk koriander. Det blev ett litet glas vin till, Casal di Serra, gjord på druvan verdicchio som passade förvånande bra till. En prisvärd Italienare från Marche för 79 kr som funkar bra som husvin här hemma.

Bombay-Curry
4 tsk olja
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 grön chilipepparfrukt, hackade
4 tsk riven färsk ingefära
1 ½ tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
4 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 kg högrev eller lammkött tex bog, skuret i bitar
2 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 ½ dl kokosmjölk

 
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 kruka färsk koriander
mandelspån

Fräs löken i olja på medelvärme i en stor gryta. När löken börjar bli glansig tillsätt vitlök, chili, ingefära och alla kryddorna, låt dem fräsa ett par minuter. Lägg i köttet och stek under omrörning på stark värme tills köttet är täckt med kryddblandningen och brynt runt om. Tillsätt salt och tomaterna och sjud under lock tills köttet är mört, ca 1-1 1/2 timme. Häll i kokosmjölken och sjud utan lock i ytterligare 10 min.
 
Koka upp vattnet med saltet och gurkmejan. Tillsätt bulgur och koka med lock i 12 min. Tag av kastrullen från plattan och låt stå utan lock ett par minuter.
 
Servera med korianderblad och strö på lite mandelflarn över rätten.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar