måndag 16 december 2013

Födelsedagsmiddag!


Min älskade make fyller år idag och om sanningen ska fram har vi firat hela helgen! Det har varit glöggparty, restaurangbesök och besök från Värmland. Av alla rester från helgen och med lite stödköp så blev det en riktigt trevlig måndagskväll. Grattis älskling!

 

Meny
Crostini med parmesan och kronärtskocksröra
Entrecôte med rödvinssås, vitlökssmör och potatisgratäng
Chokladpudding med björnbär och vispgrädde

 


Crostini
Gammalt bröd t.ex. Baguette
Olja
Salt

Skär brödet i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader. Ringla på lite olja på brödet och salta lite försiktigt. Låt dem gå i ugnen tills de börjar få lite färg ca 10-15 min.
 

Parmesan & kronärtskocksröra ca 10 crostinis
4 marinerade kronärstskockor
1 dl riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ pressad citron
Salt
Peppar
Färsk persilja eller basilika

Mixa alla ingredienser förutom en kronärtskocka. Grovhacka den och tillsätt den till blandningen. Klicka på röran på crostinisarna.
 

 
Potatisgratin 4 pers
12 potatisar
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
Peppar
Riven parmesanost
Smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Smörj formen med smör. Hacka vitlöken. Varva vitlök och potatisskivor i formen, salta och peppra. Strö över parmesanosten och grädda i ca 35 min.

 
Rödvinssås
1 flaska rödvin
½ flaska vatten
1 röd lök
1 vitlök
3 köttbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 msk socker
2 tsk maizena
50 g rumsvarmt smör
Salt och peppar
1 tsk timjan
Olja till stekning

Hacka lök och vitlök. Hetta upp en panna med olja. Fräs lökhacket, timjan och tillsätt efter en stund sockret. När sockret smält och börjat karamellisera sig tillsätt tomatpurén. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda tills det återstår ¾ kvar. Rör ut maizenan med lite vatten. Häll i maizenan i såsen och vispa under tiden (häll på maizena till önskad konsistens). Klicka sedan i smöret och vispa samtidigt, såsen ska bli glansig.

Entrecôte 200 g/pers

Rikligt med salt och peppar och stek i smör och olja på hög temperatur, ca 2-3 min på varje sida för att få medium/rare.

Chokladpudding
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
2 äggulor
1 ½ msk maizena
100 g mörk choklad, hackad
Rör ihop mjölk, grädde, socker, vaniljsocker, kakao och äggulor i en kastrull. Lös upp maizenan i lite mjölk i en separat skål. Rör sedan ner det i kastrullen. Sätt kastrullen på medelvärme eller hög värme och vispa kraftigt tills krämen börjar tjockna. Dra kastrullen från värmen och rör i chokladen. Vispa kraftigt tills all choklad smält. Häll upp chokladpuddingen i portionsformar eller i en stor skål. Ställ i kylen tills det kallnat. Servera med björnbär och lättvispad grädde.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar