måndag 23 december 2013

Dan före dopparedan




 


Dagen före julafton provsmakar vi lite av julmaten. Då blir det favoriterna helt enkelt, såsom klassiska sillen, julskinkan och gröten. Här kommer recept på inlagd sill och senapssill som håller år efter år, ingen idé att ändra ett vinnande koncept. Likaså är gröten en storfavorit här hemma. Vi provsmakar även ”den lille” som i år är en ny klassisk snaps från Dufvenkroks och som är smaksatt med dill, anis, kummin och som är avrundat med Madeira. Härmed vill jag önska er alla en GOD jul i ordets rätta bemärkelse:-)!

 
Inlagd sill, ca 4 pers
En burk inläggningssill
2 dl socker
½ dl ättika
1 ½ dl vatten
5 hela nejlikor
1 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
1 lagerblad
1 liten rödlök
1 liten morot

Mortla kryddpeppar och vitpeppar. Koka ihop socker, vatten, ättika, lagerblad, vitpeppar och kryddpeppar till en simmig lag. Låt den kallna. Skär moroten i små fyrkanter och skär löken i ringar. Skölj av sillen i vatten och skär den i portionsbitar. Varva sill, lök och morot i en ren glasburk. Häll på den kalla lagen och låt sillen stå i 1-2 dygn i kylskåp.

 
Senapssill 4 pers
1 förpackning färdig inläggningssill
1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
1 ½ msk strösocker
2 msk svensk senap
2 msk dijonsenap
½ dl finhackad dill

Blanda ihop vinäger, socker och senap. Droppa i oljan lite i taget under konstant vispning. Rör i dillen. Skär sillen i portionsbitar och torka av den så den inte är blöt innan man lägger i den i senapssåsen. Lägg sillen i senapssåsen och låt dra i ett dygn.

 
Risgrynsgröt 6 pers
2 ½ dl grötris
5 dl vatten
1 tsk salt
9-10 dl röd mjölk
2 kanelstänger
2 msk smör

Mät upp vatten, ris, salt, kanelstänger och smör i en kastrull. Koka upp och rör om. Koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt mjölk, rör om och koka upp. Koka under lock på svag värme i ca 30 min.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar