Jag måste erkänna att jag är svag för all mat med influenser
från Asien. Soya, ingefära, sesamolja, lime, fisksås, koriander är smaker som
jag kan få ett beroende av. Fräsch, god och nyttig mat kort och gott, saken
blir inte sämre av att det oftast är relativt enkel matlagning som passar
perfekt i veckorna. Om man ska hitta någon nackdel med asiatisk mat så är den
oftast inte så vinvänlig… men ok, man måste inte dricka vin sju dagar i veckan!
Det här är ett suveränt middagstips som passar på vardagen med smaker av just
Asien! Börja med kycklingen så den får marinera medan du gör nudelsalladen.
3 msk mirin (japansk söt vinäger)
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad ingefära
1 msk sesamfrön
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en stor
bunke. Lägg ner kycklingen i marinaden och låt stå och dra en stund. Stek
kycklingen i en grillpanna så de får stekyta på båda sidor (går ganska fort)
och lägg dem i en ugnsfast form och häll över marinaden. Låt dem gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10
min.
2 morötter
1 paprika
1 chili
4 salladslökar
1 kruka koriander
½ dl japans soya
2 tsk sesamolja
1 msk sweetchili
1 pressad vitlöksklyfta
1 lime
Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av
nudlarna och spola kallt vatten så de kallnar. Skala morötterna och hyvla dem i
tunna band med potatisskalaren. Skär de andra grönsakerna och blanda ihop allt
med nudlarna. Blanda ihop soya, sesamolja, sweetchili och den pressade
vitlöksklyftan. Häll på soyadressingen över nudlarna och blanda runt. Servera
nudelsalladen tillsammans med kycklingen, spruta gärna lite limesaft över
anrättningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar