onsdag 18 december 2013

Teriyakikyckling med nudelsallad


Jag måste erkänna att jag är svag för all mat med influenser från Asien. Soya, ingefära, sesamolja, lime, fisksås, koriander är smaker som jag kan få ett beroende av. Fräsch, god och nyttig mat kort och gott, saken blir inte sämre av att det oftast är relativt enkel matlagning som passar perfekt i veckorna. Om man ska hitta någon nackdel med asiatisk mat så är den oftast inte så vinvänlig… men ok, man måste inte dricka vin sju dagar i veckan! Det här är ett suveränt middagstips som passar på vardagen med smaker av just Asien! Börja med kycklingen så den får marinera medan du gör nudelsalladen.

 
Teriyakimarinad 4 pers

1 dl japansk soya

3 msk mirin (japansk söt vinäger)

2 vitlöksklyftor

2 msk finhackad ingefära

1 msk sesamfrön

700 g kycklinglårfilé

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en stor bunke. Lägg ner kycklingen i marinaden och låt stå och dra en stund. Stek kycklingen i en grillpanna så de får stekyta på båda sidor (går ganska fort) och lägg dem i en ugnsfast form och häll över marinaden. Låt dem gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 min.

 
Nudelsallad 4 pers (man kan använda sig av valfria grönsaker jag hade dessa hemma)

250 g risnudlar

2 morötter

1 paprika

1 chili

4 salladslökar

100 g kål tex röd eller savoykål

1 kruka koriander

½ dl japans soya

2 tsk sesamolja

1 msk sweetchili

1 pressad vitlöksklyfta

1 lime

Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av nudlarna och spola kallt vatten så de kallnar. Skala morötterna och hyvla dem i tunna band med potatisskalaren. Skär de andra grönsakerna och blanda ihop allt med nudlarna. Blanda ihop soya, sesamolja, sweetchili och den pressade vitlöksklyftan. Häll på soyadressingen över nudlarna och blanda runt. Servera nudelsalladen tillsammans med kycklingen, spruta gärna lite limesaft över anrättningen.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar