söndag 22 december 2013

Fisksoppa


Superduper enkla fisksoppan, perfekt som torsdagssoppa eller varför inte på helgen. Den är klar och tomatbaserad med rotfrukter och fänkål. Jag gör en ”fuskaioli” och toppar soppan vid servering med crostinisarna som blev över häromdagen.

Fisksoppa 4 pers
200 g laxfilé
200 g torskfilé
2 morötter
2 palsternackor
4 potatisar
1 fänkålsstånd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk cocktailtomater (konserverade)
1 l fiskbuljong
Salt peppar
Olja till stekning
Gärna lite blandade örter som dill, persilja

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar (så de blir enkla att äta). Hacka löken, vitlöken och fänkålen. Hetta upp en stor kastrull med olja. Fräs grönsakerna i ca 2 min, tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en liten stund. Tillsätt vinet och låt det koka in i grönsakshacket. Slå på buljongen och cocktailtomaterna och låt soppan sjuda i ca 20 min. Skär fisken i tärningar medan soppan kokar. Salta och peppra fisken och tillsätt den till soppan när det återstår 7 min kvar av koktiden.

 
Snabb Aioli
1 1/2 dl Hellmans majonäs
½ dl creme fraich
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Blanda ihop majonäs och creme fraich. Pressa i vitlöken, salta och peppra.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar