torsdag 12 december 2013

Soppadax


Så var det torsdag igen och vi försöker att hålla på traditionen med soppa. En krämig champinjonsoppa står på menyn. Jag använder mig av både skogschampinjoner och ”vanliga”. Det är gott att smörsteka några champinjoner att tillsätta i soppan.

Champinjonsoppa 4 pers

10 stora champinjoner
 
10 stora skogschampinjoner

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

6 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

1 dl vitt vin

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Skölj champinjonerna så smutsen försvinner. Skär champinjonerna i mindre bitar (spara 5 st till serveringen). Hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en kastrull med smör i och fräs champinjonerna och lökhacket, inte så det får färg. Tillsätt vinet och låt det koka in i svampen. Häll på buljong och grädde. Låt stå och puttra ca 15 min. Under tiden soppan står och puttrar så smörstek den resterande svampen på ganska hög värme, gott om den får lite stekyta. Mixa soppan slät och servera med den smörstekta svampen.
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar