Fin fina baguetter |
Vad gör man när det småregnar och när det inte blir ljust
ute fast det är mitt på blanka dagen en lördag i januari? Jo, man roar sig med att baka
baguetter. Det är lite pyssel och ganska tidskrävande men o så roligtJ.
Av det här receptet som är inspirerat av Jan Hedh (kungen av brödbak) blir det 5 st baguetter, de är perfekta
att frysa in och ta fram på helgen och värma i ugnen, då blir de som nybakade!
För att lyckas med dessa behöver man en assistent för att knåda degen, jag
använder mig också av en baguetteplåt så baguetterna inte blir platta. Som sagt
är dessa små godingar lite tidskrävande eftersom man bakar med poolish som är
en fördeg. Poolishen gör att det blir stora blåsor i brödet och ger brödet en
knaprig yta. För bästa resultat baka gärna med Manitobamjöl, som har hög protein och glutenhalt,
men det funkar med vetemjöl special också.
Deg 1, Poolish
Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt mjölet och
vispa massan slät. Låt jäsa övertäckt med plast i fyra timmar eller över natten
i kylskåp.
Deg 2
Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt deg 1 och
mjölet. Arbeta degen i 15 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och låt degen gå
sju minuter på hög hastighet. Stjälp upp degen i en lätt inoljad plastbunke och
låt den jäsa i 90 min.
Sätt ugnen på 240 grader.
Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra
delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa
till ändarna. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord
baguetteplåt. Låt dem jäsa i 70 min.
Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje
baguette och ställ genast in plåten i ugnen. Ta en blomspruta och spruta in
vatten i ugnen för att få en knaprigare skorpa på brödet. Sänk temperaturen
till 200 grader efter 5 min. Grädda tills bröden sammanlagt stått inne i ca 30
min. Låt svalna på galler utan bakduk.
Som ni kan se är de inte så perfekta till formen, men det spelar inte så stor roll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar