lördag 4 januari 2014

Baguettebak


Fin fina baguetter
Vad gör man när det småregnar och när det inte blir ljust ute fast det är mitt på blanka dagen en lördag i januari? Jo, man roar sig med att baka baguetter. Det är lite pyssel och ganska tidskrävande men o så roligtJ. Av det här receptet som är inspirerat av Jan Hedh (kungen av brödbak) blir det 5 st baguetter, de är perfekta att frysa in och ta fram på helgen och värma i ugnen, då blir de som nybakade! För att lyckas med dessa behöver man en assistent för att knåda degen, jag använder mig också av en baguetteplåt så baguetterna inte blir platta. Som sagt är dessa små godingar lite tidskrävande eftersom man bakar med poolish som är en fördeg. Poolishen gör att det blir stora blåsor i brödet och ger brödet en knaprig yta. För bästa resultat baka gärna med Manitobamjöl, som har hög protein och glutenhalt, men det funkar med vetemjöl special också.

 

Deg 1, Poolish

5 g jäst

3 dl kallt vatten

300 g Manitobamjöl

 

Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt mjölet och vispa massan slät. Låt jäsa övertäckt med plast i fyra timmar eller över natten i kylskåp.

 

Deg 2

6 g jäst

3 dl kallt vatten

700 g Manitobamjöl

16 g flingsalt

 

Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt deg 1 och mjölet. Arbeta degen i 15 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och låt degen gå sju minuter på hög hastighet. Stjälp upp degen i en lätt inoljad plastbunke och låt den jäsa i 90 min.

Sätt ugnen på 240 grader.

Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.

Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt. Låt dem jäsa i 70 min.

Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i ugnen. Ta en blomspruta och spruta in vatten i ugnen för att få en knaprigare skorpa på brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 min. Grädda tills bröden sammanlagt stått inne i ca 30 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
Som ni kan se är de inte så perfekta till formen, men det spelar inte så stor roll!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar