Vill man laga en riktig festmåltid, ska man ge sig på de här
två rätterna. Makalöst god lammrostbiff med smaker av citron, örter och vitlök. Serveras tillsammans med en helt underbar mörk fond med smak av
citron och tomat. Medelhavsgrönsaker såsom aubergin, zucchini och tomat toppad
med fetaost serveras som tillbehör. Som avslutning passar en len
mjölkchokladpannacotta med rödvinsinkokta blåbär och björnbär. Rödvinslagen får
smak av lakrits från det mörka Muscovadosockret, riktigt, riktigt gott
faktiskt!
Lammrostbiff med Medelhavsgrönsaker, fetaost och
tomat & citronfond
Ca 400 g
lammrostbiff
2 vitlöksklyftor
1 citron, skalet
½ msk torkad timjan eller rosmarin
Olivolja
2 msk smör till stekning
Salt & peppar
½ citron saften
2 msk tomatpuré
2 msk socker
Om det behövs, putsa köttet fri från hinnor och senor.
Finhacka vitlöken och riv det yttersta på citronen. Gnid in citron, vitlök,
örtkrydda i köttet. Ringla lite olivolja över köttet och låt stå och dra i
rumstemperatur i ca 30 min. Salta och peppra. Bryn köttet ordentligt i smör och
olja på båda sidor så köttet får fin stekyta. Lägg upp dem i en ugnsfast form och
låt dem gå i ugnen på ca 150 grader tills de har uppnått en innertemp på 58
grader. Eftersom grönsakerna också tillagas i ugnen men på högre temperatur så
går det bra att sänka temperaturen till 150 grader när det återstår 5 min på
grönsakerna. Gör tomat & citronfonden i samma panna för att ta tillvara på
stekskyn. Tillsätt vin, vatten till pannan och lös upp stekresterna som har
satt sig i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, socker och citronjuicen och låt
fonden koka ihop till en tjockare konsistens.
Grönsakerna
½ aubergin
½ zucchini
1 rödlök
10 cocktailtomater
6 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär upp grönsakerna i
portionsbitar. Låt tomaterna vara hela. Skär vitlöken i lövtunna skivor. Blanda
ihop alla grönsaker i en ugnsfast form, ringla över oljan och salta. Låt
grönsakerna gå i ugnen i ca 20 min. Smula fetaosten över grönsakerna.
Mjölkchokladpannacotta med rödvinsinkokta björnbär och
blåbär
1 vaniljstång
3 gelatinblad
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blötlägg
gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde, vaniljfröna och den
urskrapade vaniljstången. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt först
gelatinbladen och låt dem smälta i grädden, tillsätt sedan hackad mjölkchoklad,
rör chokladen tills den har smält. Sila smeten, och häll upp i portionsformar.
Låt stå kallt i minst 2 timmar.
Rödvinsinkokta björnbär och blåbär
½ dl strösocker
Smält sockret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt.
Häll i rödvinet och låt det koka ihop ca 10 min tills det får en simmigare
konsistens. Häll bären i rödvinsblandningen och ta av kastrullen från plattan. Låt
bären få stå och dra i minst 1 timme innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar