torsdag 16 januari 2014




 
Vill man laga en riktig festmåltid, ska man ge sig på de här två rätterna. Makalöst god lammrostbiff med smaker av citron, örter och vitlök. Serveras tillsammans med en helt underbar mörk fond med smak av citron och tomat. Medelhavsgrönsaker såsom aubergin, zucchini och tomat toppad med fetaost serveras som tillbehör. Som avslutning passar en len mjölkchokladpannacotta med rödvinsinkokta blåbär och björnbär. Rödvinslagen får smak av lakrits från det mörka Muscovadosockret, riktigt, riktigt gott faktiskt!

 

Lammrostbiff med Medelhavsgrönsaker, fetaost och tomat & citronfond

Receptet är för två pers

Ca 400 g lammrostbiff

2 vitlöksklyftor

1 citron, skalet

½ msk torkad timjan eller rosmarin

Olivolja

2 msk smör till stekning

Salt & peppar

½ citron saften

2 msk tomatpuré

2 msk socker

2 dl rödvin

1 dl vatten

 

Om det behövs, putsa köttet fri från hinnor och senor. Finhacka vitlöken och riv det yttersta på citronen. Gnid in citron, vitlök, örtkrydda i köttet. Ringla lite olivolja över köttet och låt stå och dra i rumstemperatur i ca 30 min. Salta och peppra. Bryn köttet ordentligt i smör och olja på båda sidor så köttet får fin stekyta. Lägg upp dem i en ugnsfast form och låt dem gå i ugnen på ca 150 grader tills de har uppnått en innertemp på 58 grader. Eftersom grönsakerna också tillagas i ugnen men på högre temperatur så går det bra att sänka temperaturen till 150 grader när det återstår 5 min på grönsakerna. Gör tomat & citronfonden i samma panna för att ta tillvara på stekskyn. Tillsätt vin, vatten till pannan och lös upp stekresterna som har satt sig i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, socker och citronjuicen och låt fonden koka ihop till en tjockare konsistens.

 

Grönsakerna

½ aubergin

½ zucchini

1 rödlök

10 cocktailtomater

6 soltorkade tomater

1 vitlöksklyfta

Olivolja

100 g fetaost

Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär upp grönsakerna i portionsbitar. Låt tomaterna vara hela. Skär vitlöken i lövtunna skivor. Blanda ihop alla grönsaker i en ugnsfast form, ringla över oljan och salta. Låt grönsakerna gå i ugnen i ca 20 min. Smula fetaosten över grönsakerna.

 

Mjölkchokladpannacotta med rödvinsinkokta björnbär och blåbär

150 g mjölkchoklad

5 dl vispgrädde

1 vaniljstång

3 gelatinblad

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde, vaniljfröna och den urskrapade vaniljstången. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt först gelatinbladen och låt dem smälta i grädden, tillsätt sedan hackad mjölkchoklad, rör chokladen tills den har smält. Sila smeten, och häll upp i portionsformar. Låt stå kallt i minst 2 timmar.

Rödvinsinkokta björnbär och blåbär

5 dl rödvin

1 dl mörkt Muscovadosocker

½ dl strösocker

150 g blåbär

150 g björnbär

Smält sockret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt. Häll i rödvinet och låt det koka ihop ca 10 min tills det får en simmigare konsistens. Häll bären i rödvinsblandningen och ta av kastrullen från plattan. Låt bären få stå och dra i minst 1 timme innan servering.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar