torsdag 23 januari 2014

Chicken Satay


 
Chicken Satay, en asiatisk favorit som består av marinerade kycklinspett med jordnötsås. Såsen är en snabbvariant, och man måste inte göra kycklingspett, det går bra att steka kycklingen som den är, om man vill att det ska gå snabbare!

 
Kycklingen 4 pers

600 g kycklingfilé

6 tsk honung

6 msk soja

3 tsk sesamolja

2 tsk mald koriander

2 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär kycklingen i långa 3 cm strimlor och trä på blötlagda träspett. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg spetten i en grund form och slå på marinaden, låt dem ligga i marinaden medan du kokar riset och förbereder ingredienserna till jordnötssåsen. Stek kycklingen snabbt på båda sidor i en grillpanna. Lägg upp dem i en ugnsfast form och låt dem steka klart i ugnen i ca 7 min. Gör såsen medan spetten är i ugnen.

 
Jordnötssås 4 pers

1 liten gul lök

Olja till stekning

1 ½ dl jordnötssmör med hackade jordnötter

3 msk soja

3 msk sweet chilisås

1 ½ dl kokosmjölk

 
Hacka löken fint och stek den mjuk i oljan. Rör ner jordnötssmör, kokosmjölk, soja och sweet chilisås. Koka såsen sakta tills den är slät och genomvarm. Var försiktig med att ha för hög värme, såsen kan se ut som att den skär sig.

 
Gurksallad

1 gurka
1 halv rödlök
4 msk risvinäger
1 tsk salt
0,5 dl vatten
3 msk socker

Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i tunna halvmånar och lägg i en bunke. Skär löken i båtar och lägg i bunken med gurkan. Blanda i resten av ingredienserna och blanda tills sockret löser sig. Låt dra en stund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar