måndag 30 december 2013

Gott hälsosamt år



Hua, vad trött man är på julmaten nu. Bara tanken på en sillbit, julskinka, knäck, risalamalta och choklad får mig att må lite dåligt. Vi toppade julhelgen med en tripp till fjällen, som visserligen känns fräscht, sportigt och hälsosamt, OM man inte hade ätit all skräpmat i backen och chipsen och snacksen till, före och efter afterskin. Status näst sista dagen på det här året: Bort med all fet mat och in med vällagad, fräsch mat, lagad på riktigt bra råvaror. Så varsågoda, varför inte börja det nya året med Salmalax som är marinerad med ingefära, sesam, japansk soja och vitlök med lättwokade grönsaker och ris.

Salmalax med sesam, ingefära och vitlök 4 pers
600 g Salmalax
1 dl japansk soja
3 msk farinsocker
2 klyftor finriven vitlök
3 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön
0,5 msk mald svartpeppar
2 msk riven ingefära

Skär laxen i fyra bitar. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Marinera laxen i minst 30 min. Sätt in den i ugnen och låt den gå i ca 10-15 min.

1 broccolihuvud
1 stor morot
3 cm ingefära
1 paprika
1 röd lök
3 msk oystersås
2 msk sweet chili
Olja till stekning

Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. Skala och finhacka ingefäran. Hetta upp en panna med olja och börja med att steka broccolin i ca 2 min, tillsätt de andra grönsakerna samt såserna. Woka grönsakerna snabbt så de behåller sin krispighet.

 

måndag 23 december 2013

Dan före dopparedan




 


Dagen före julafton provsmakar vi lite av julmaten. Då blir det favoriterna helt enkelt, såsom klassiska sillen, julskinkan och gröten. Här kommer recept på inlagd sill och senapssill som håller år efter år, ingen idé att ändra ett vinnande koncept. Likaså är gröten en storfavorit här hemma. Vi provsmakar även ”den lille” som i år är en ny klassisk snaps från Dufvenkroks och som är smaksatt med dill, anis, kummin och som är avrundat med Madeira. Härmed vill jag önska er alla en GOD jul i ordets rätta bemärkelse:-)!

 
Inlagd sill, ca 4 pers
En burk inläggningssill
2 dl socker
½ dl ättika
1 ½ dl vatten
5 hela nejlikor
1 tsk vitpeppar
2 tsk kryddpeppar
1 lagerblad
1 liten rödlök
1 liten morot

Mortla kryddpeppar och vitpeppar. Koka ihop socker, vatten, ättika, lagerblad, vitpeppar och kryddpeppar till en simmig lag. Låt den kallna. Skär moroten i små fyrkanter och skär löken i ringar. Skölj av sillen i vatten och skär den i portionsbitar. Varva sill, lök och morot i en ren glasburk. Häll på den kalla lagen och låt sillen stå i 1-2 dygn i kylskåp.

 
Senapssill 4 pers
1 förpackning färdig inläggningssill
1 dl olja
2 msk vitvinsvinäger
1 ½ msk strösocker
2 msk svensk senap
2 msk dijonsenap
½ dl finhackad dill

Blanda ihop vinäger, socker och senap. Droppa i oljan lite i taget under konstant vispning. Rör i dillen. Skär sillen i portionsbitar och torka av den så den inte är blöt innan man lägger i den i senapssåsen. Lägg sillen i senapssåsen och låt dra i ett dygn.

 
Risgrynsgröt 6 pers
2 ½ dl grötris
5 dl vatten
1 tsk salt
9-10 dl röd mjölk
2 kanelstänger
2 msk smör

Mät upp vatten, ris, salt, kanelstänger och smör i en kastrull. Koka upp och rör om. Koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt mjölk, rör om och koka upp. Koka under lock på svag värme i ca 30 min.

 

 

 

söndag 22 december 2013

Fisksoppa


Superduper enkla fisksoppan, perfekt som torsdagssoppa eller varför inte på helgen. Den är klar och tomatbaserad med rotfrukter och fänkål. Jag gör en ”fuskaioli” och toppar soppan vid servering med crostinisarna som blev över häromdagen.

Fisksoppa 4 pers
200 g laxfilé
200 g torskfilé
2 morötter
2 palsternackor
4 potatisar
1 fänkålsstånd
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk cocktailtomater (konserverade)
1 l fiskbuljong
Salt peppar
Olja till stekning
Gärna lite blandade örter som dill, persilja

Skala rotfrukterna och skär dem i bitar (så de blir enkla att äta). Hacka löken, vitlöken och fänkålen. Hetta upp en stor kastrull med olja. Fräs grönsakerna i ca 2 min, tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en liten stund. Tillsätt vinet och låt det koka in i grönsakshacket. Slå på buljongen och cocktailtomaterna och låt soppan sjuda i ca 20 min. Skär fisken i tärningar medan soppan kokar. Salta och peppra fisken och tillsätt den till soppan när det återstår 7 min kvar av koktiden.

 
Snabb Aioli
1 1/2 dl Hellmans majonäs
½ dl creme fraich
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Blanda ihop majonäs och creme fraich. Pressa i vitlöken, salta och peppra.

 

onsdag 18 december 2013

Teriyakikyckling med nudelsallad


Jag måste erkänna att jag är svag för all mat med influenser från Asien. Soya, ingefära, sesamolja, lime, fisksås, koriander är smaker som jag kan få ett beroende av. Fräsch, god och nyttig mat kort och gott, saken blir inte sämre av att det oftast är relativt enkel matlagning som passar perfekt i veckorna. Om man ska hitta någon nackdel med asiatisk mat så är den oftast inte så vinvänlig… men ok, man måste inte dricka vin sju dagar i veckan! Det här är ett suveränt middagstips som passar på vardagen med smaker av just Asien! Börja med kycklingen så den får marinera medan du gör nudelsalladen.

 
Teriyakimarinad 4 pers

1 dl japansk soya

3 msk mirin (japansk söt vinäger)

2 vitlöksklyftor

2 msk finhackad ingefära

1 msk sesamfrön

700 g kycklinglårfilé

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en stor bunke. Lägg ner kycklingen i marinaden och låt stå och dra en stund. Stek kycklingen i en grillpanna så de får stekyta på båda sidor (går ganska fort) och lägg dem i en ugnsfast form och häll över marinaden. Låt dem gå klart i ugnen på 175 grader i ca 10 min.

 
Nudelsallad 4 pers (man kan använda sig av valfria grönsaker jag hade dessa hemma)

250 g risnudlar

2 morötter

1 paprika

1 chili

4 salladslökar

100 g kål tex röd eller savoykål

1 kruka koriander

½ dl japans soya

2 tsk sesamolja

1 msk sweetchili

1 pressad vitlöksklyfta

1 lime

Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Häll av nudlarna och spola kallt vatten så de kallnar. Skala morötterna och hyvla dem i tunna band med potatisskalaren. Skär de andra grönsakerna och blanda ihop allt med nudlarna. Blanda ihop soya, sesamolja, sweetchili och den pressade vitlöksklyftan. Häll på soyadressingen över nudlarna och blanda runt. Servera nudelsalladen tillsammans med kycklingen, spruta gärna lite limesaft över anrättningen.

 

 

måndag 16 december 2013

Födelsedagsmiddag!


Min älskade make fyller år idag och om sanningen ska fram har vi firat hela helgen! Det har varit glöggparty, restaurangbesök och besök från Värmland. Av alla rester från helgen och med lite stödköp så blev det en riktigt trevlig måndagskväll. Grattis älskling!

 

Meny
Crostini med parmesan och kronärtskocksröra
Entrecôte med rödvinssås, vitlökssmör och potatisgratäng
Chokladpudding med björnbär och vispgrädde

 


Crostini
Gammalt bröd t.ex. Baguette
Olja
Salt

Skär brödet i tunna skivor. Sätt ugnen på 180 grader. Ringla på lite olja på brödet och salta lite försiktigt. Låt dem gå i ugnen tills de börjar få lite färg ca 10-15 min.
 

Parmesan & kronärtskocksröra ca 10 crostinis
4 marinerade kronärstskockor
1 dl riven parmesanost
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ pressad citron
Salt
Peppar
Färsk persilja eller basilika

Mixa alla ingredienser förutom en kronärtskocka. Grovhacka den och tillsätt den till blandningen. Klicka på röran på crostinisarna.
 

 
Potatisgratin 4 pers
12 potatisar
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
Peppar
Riven parmesanost
Smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Smörj formen med smör. Hacka vitlöken. Varva vitlök och potatisskivor i formen, salta och peppra. Strö över parmesanosten och grädda i ca 35 min.

 
Rödvinssås
1 flaska rödvin
½ flaska vatten
1 röd lök
1 vitlök
3 köttbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
1 msk socker
2 tsk maizena
50 g rumsvarmt smör
Salt och peppar
1 tsk timjan
Olja till stekning

Hacka lök och vitlök. Hetta upp en panna med olja. Fräs lökhacket, timjan och tillsätt efter en stund sockret. När sockret smält och börjat karamellisera sig tillsätt tomatpurén. Slå på vin, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda tills det återstår ¾ kvar. Rör ut maizenan med lite vatten. Häll i maizenan i såsen och vispa under tiden (häll på maizena till önskad konsistens). Klicka sedan i smöret och vispa samtidigt, såsen ska bli glansig.

Entrecôte 200 g/pers

Rikligt med salt och peppar och stek i smör och olja på hög temperatur, ca 2-3 min på varje sida för att få medium/rare.

Chokladpudding
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
2 äggulor
1 ½ msk maizena
100 g mörk choklad, hackad
Rör ihop mjölk, grädde, socker, vaniljsocker, kakao och äggulor i en kastrull. Lös upp maizenan i lite mjölk i en separat skål. Rör sedan ner det i kastrullen. Sätt kastrullen på medelvärme eller hög värme och vispa kraftigt tills krämen börjar tjockna. Dra kastrullen från värmen och rör i chokladen. Vispa kraftigt tills all choklad smält. Häll upp chokladpuddingen i portionsformar eller i en stor skål. Ställ i kylen tills det kallnat. Servera med björnbär och lättvispad grädde.

 

torsdag 12 december 2013

Soppadax


Så var det torsdag igen och vi försöker att hålla på traditionen med soppa. En krämig champinjonsoppa står på menyn. Jag använder mig av både skogschampinjoner och ”vanliga”. Det är gott att smörsteka några champinjoner att tillsätta i soppan.

Champinjonsoppa 4 pers

10 stora champinjoner
 
10 stora skogschampinjoner

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

6 dl svampbuljong eller grönsaksbuljong

2 dl vispgrädde

1 dl vitt vin

Salt och peppar

Smör till stekning

 

Skölj champinjonerna så smutsen försvinner. Skär champinjonerna i mindre bitar (spara 5 st till serveringen). Hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en kastrull med smör i och fräs champinjonerna och lökhacket, inte så det får färg. Tillsätt vinet och låt det koka in i svampen. Häll på buljong och grädde. Låt stå och puttra ca 15 min. Under tiden soppan står och puttrar så smörstek den resterande svampen på ganska hög värme, gott om den får lite stekyta. Mixa soppan slät och servera med den smörstekta svampen.
 

 

onsdag 11 december 2013

Galet goda lussebullar


 
De här lussebullarna är galet goda! Med en vaniljsmörkräm i blir de riktigt saftiga, här gäller endast riktigt smör inget margarin eller liknande. Jag använder mig av min superduper lussedeg, receptet finns i min blogg från december 2012. Smörkrämen kommer här.

Smörkräm ca 40 bullar, 1 sats deg

150 g smör

½ dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

Pärlsocker till garnering


Låt smöret bli rumstempererat. Rör i flor och vaniljsockret och häll i smeten i en spritspåse.

Efter degen har jäst en gång i 40 min, forma degen till 40 små släta bullar. Gör ett hål i mitten med fingrarna. Spritsa i smöret i bullarna, ca 1 ½ tsk i varje. Låt jäsa igen i 30 min. Vispa upp ägget och pensla bullarna, strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 210 grader i ca 10 min.

söndag 8 december 2013

God morgon!


Egg Benedict ska man bara ge sig på om man har gott om tid. Pocherat ägg, hollandaise och bräckt skinka och ev. lite spenat på en engelsk muffin är originalet. Den här morgonen blev det en lång sovmorgon så lunch och frukost flöt ihop i ett, så vad passade inte bättre än denna underbara rätt. Jag gjorde den med rökt lax och smörstekt surdegsbröd och naturligtvis en hollandaise med mycket syra av citron och lite smak av dill. Färskpressad grapefruktjuice som har en god syra och lite beska är gudomligt till.

Egg Benedict 4 pers

4 skivor surdegsbröd

400 g rökt lax

4 ägg

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk salt

Dill

Svartpeppar

Smör till att steka brödet i

Börja med att pochera äggen. Knäck dem i varsin liten skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten. Koka upp och tillsätt vinägern och saltet. Rör hastigt i vattnet så det bildas en virvel och lägg snabbt i ägget i mitten av virveln. Pochera i två minuter. Ta upp äggen med en hålslev och lägg upp på en tallrik.

Hollandaise 4 pers

2 dl vitvinsvinäger
5 svartpepparkorn
1/2 schalottenlök

4 dillstjälkar
150 g smör, gärna osaltat
3 äggulor
1 1/2 tsk vinägerreduktion
1 msk citronsaft
salt
nymald svartpeppar

Hacka schalottenlöken fint och lägg den tillsammans med vinägern, dillstjälkar och pepparkornen i en kastrull. Koka och reducera blandningen till det återstår 2 msk. Smält smöret. Lägg äggulorna i en glasskål hängande i en kastrull med sjudande vatten. Vattnet får inte nudda skålen. Vispa gulorna tills de är fluffiga. Tillsätt en matsked kallt vatten och fortsätt vispa. Stäng av värmen och börja vispa i smöret, droppvis i början, under konstant vispning. När allt smör är invispat, vispa i vinägerreduktion och citronsaft. Krydda och smaka av. Låt såsen stå i ett vattenbad medan du smörsteker brödet.
 

onsdag 4 december 2013

Värmande gryta


Det passar bra med något mustigt och värmande så här års så jag spinner vidare på Indientemat och gjorde en Bombay-Curry. En maffig gryta, sprängfylld med smaker och som serverades tillsammans med knallgul bulgur, mandelspån och färsk koriander. Det blev ett litet glas vin till, Casal di Serra, gjord på druvan verdicchio som passade förvånande bra till. En prisvärd Italienare från Marche för 79 kr som funkar bra som husvin här hemma.

Bombay-Curry
4 tsk olja
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 grön chilipepparfrukt, hackade
4 tsk riven färsk ingefära
1 ½ tsk mald gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
4 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 kg högrev eller lammkött tex bog, skuret i bitar
2 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 ½ dl kokosmjölk

 
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 kruka färsk koriander
mandelspån

Fräs löken i olja på medelvärme i en stor gryta. När löken börjar bli glansig tillsätt vitlök, chili, ingefära och alla kryddorna, låt dem fräsa ett par minuter. Lägg i köttet och stek under omrörning på stark värme tills köttet är täckt med kryddblandningen och brynt runt om. Tillsätt salt och tomaterna och sjud under lock tills köttet är mört, ca 1-1 1/2 timme. Häll i kokosmjölken och sjud utan lock i ytterligare 10 min.
 
Koka upp vattnet med saltet och gurkmejan. Tillsätt bulgur och koka med lock i 12 min. Tag av kastrullen från plattan och låt stå utan lock ett par minuter.
 
Servera med korianderblad och strö på lite mandelflarn över rätten.
 

lördag 30 november 2013

Sött, knaprigt och kryddigt till advent


 
Då var det dags igen för försäljning av lussebröd i Lidingö centrum där pengarna går till 7 A´s klasskassa. Kom och köp, vi står 1:a advent! Herregud vad snabbt ett år går, det känns som det inte var längesedan vi gjorde saffransbutterkakorna som vi bakade till förra gången. (Se recept på dem på bloggen, dec 2012) I år har vi inte samma tid, utan vi bakar lättlagade, knapriga biscottis som passar utmärkt till glöggen! Vi gör två olika sorter, en med smak av saffran och mandel och en kryddigare variant med hasselnötter. De håller sig hela julen och passar också bra som gå bort present. Paketera dem i en cellofanpåse med ett fint band runt eller i en snygg glasburk.

 
Grundrecept ca 30 st
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Saffransbiscotti med mandel
1 av sats av grundreceptet
1 g saffran
1 ½ dl sötmandel

Julkryddiga biscotti med hasselnötter
1 sats av grundreceptet
1 ½ tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
½ tsk nejlika
1 dl hasselnötter
Smält smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Blanda samman det smälta smöret och äggen i en bunke. Vänd ner de torra ingredienserna i bunken. Forma degen i tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna i 25 min på 175 grader. Ta ut längderna och skär dem i skivor. Sänk temperaturen till 125 grader och fortsätt grädda skorporna i ca 20 min.

fredag 29 november 2013

Pizzatime med vacker avslutning



Pizza är roligt och mycket uppskattat att laga tillsammans med hela familjen! Vi bunkrar upp med massor av goda tillbehör och ostar att toppa pizzan med, så var och en får göra sin favoritpizza. Satsa på en god och mustig tomatsås för att pizzan ska uppnå bästa resultat. Kvällens pizzor bestod av följande: chevré, fikon, rostade pinjenötter och parmaskinka. Det blev också en vegetarisk med fetaost, marinerade oliver och grillade marinerade grönsaker. Även klassikern Capricciosa stod på kvällens meny! Vi fortsatte på det italienska temat till desserten och avrundade med en vaniljpannacotta med passionfruktskaramellsås, helt gudomligt god dessert och måste bara testas.



Pizzadeg 4 pers

50 g jäst

2 tsk socker

1 tsk flingsalt

1/2 dl olivolja

3 dl ljummet vatten

7-9 dl vetemjöl special

Blanda jäst, socker, salt, olja och vatten i en degbunke. Rör i mjölet lite i taget tills du får en fast och elastisk deg, spara resterande mjöl till utbakning. Jäs degen i bunken under en bakduk i ca 25 min. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till runda tunna pizzor på mjölat bakbord. Tips, om du inte bakar ut bullarna på direkten så lägg dem under en fuktig handduk så de inte får en torr skorpa!



Mustig tomatsås


1 burk passerade tomater av god kvalité

1/2 dl vitt torrt vin

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 tsk oregano

1 tsk salt

Svartpeppar



Hacka vitlöken fint och fräs den på medelvärme i olivoljan tills den blir mjuk. Tillsätt vinet och låt puttra ett par minuter. Häll på tomaterna, salta och peppra. Låt såsen sjuda på svag värme i ca 30 min.



Marinerade grillade grönsaker

1 zucchini

1 gul paprika

1 röd paprika

2 röda lökar

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 msk torkade blandade örter efter smak tex: rosmarin, timjan och salvia.

salt och peppar



Skär zucchinin i tunna skivor, skär paprikan i önskad storlek och rödlöken i kvartar. Hetta upp en grillpanna och gnid in grönsakerna i lite olja och salta och peppra. Skär vitlöken tunnt och lägg i en bunke tillsammans med örterna. Grilla grönsakerna snabbt på bägge sidor i en grillpanna på hög värme och lägg i grönsakerna vartefter i bunken tillsammans med vitlöken och örterna. Blanda ihop grönsakerna och häll på en god olivolja som täcker. Låt stå och marinera i minst 3 timmar. Grönsakerna håller sig i minst en vecka och är supergott som tillbehör!





Pizza med chevré, fikon, rostade pinjenötter och parmaskinka




1 pizza

1 dl riven hårdost

100 g chevré

2 st färska fikon

6 skivor parmaskinka

1 msk rostade pinjenötter

Tomatsås



Lägg på ett tunt lager tomatsås, samt strö på hårdosten och smula på chevréosten. Skär fikonen i kvartar och lägg på. Grädda pizzan på 250 grader i ca 10 min. Lägg sist på parmaskinkan och de rostade pinjenötterna.





Pizza med fetaost och marinerade grillade grönsaker och oliver



1 pizza

1 dl riven hårdost

100 g fetaost

Marinerade grillade grönsaker

Oliver (gärna marinerade)

Tomatsås



Lägg på tomatsåsen och strö på hårdosten. Lägg på grönsakerna och oliverna, toppa med smulad fetaost. Grädda pizzan i ca 10 min på 130 grader.





Pannacotta med passionsfruktsås och karamell




4 pers

8 dl vispgrädde

2 dl mjölk

200 g strösocker

1 vaniljstång, fröna

4 gelatinblad

2 mogna passionsfrukter

1 dl strösocker

Vatten



Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 min. Värm grädde, socker, mjölk och tills sockret löst sig. Värm blandningen tillsammans med den urskrapade vaniljstången. Smält gelatinet under omrörning i gräddblandningen. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylen minst 3 timmar.



Lös sockret till karamellsåsen med lite vatten i en kastrull. Karamellisera sockret gyllene (inte så det blir bränt och hårt). Avstanna kokningen med lite vatten. Pressa i fruktköttet av passionsfrukten och rör om till en sås.



Servering

Stjälp upp pannacottan i en djup tallrik, häll på såsen!



onsdag 27 november 2013

Linssoppa med influenser från Indien


Då var det snart torsdag igen! Det här är en god, värmande och fräsch soppa med smaker av ingefära, lime, spiskummin, gurkmeja, koriander och chilipeppar. Soppan är vegetarisk men ger en bra mättnadskänsla av linserna och rotfrukterna. Naanbrödet är gott till och är lätt att baka, tar lite tid bara men eftersom soppan är busenkel att göra så kan man lägga ner lite tid på brödet istället! Servera soppan med en ordentlig klick turkisk yoghurt till.

Linssoppa 4 pers
1 burk krossade tomater
1 frp färdigkokta linser från Zeta
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stor morot
1 stor potatis
4 cm färsk ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipeppar
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Saften av en lime
Salt
Olja att steka i
Skär löken, moroten och potatisen i mindre bitar. Hacka vitlöken och ingefäran mycket fint. Hetta upp en kastrull med olja. Bryn grönsakerna och kryddorna tillsammans ca 3 minuter på medelvärme. Häll i tomaterna, vattnet, limejuicen o buljongtärningarna. Koka soppan på medelvärme tills rotfrukterna är mjuka.


Naanbröd 8st
500 g vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
4 tsk smält smör
1 ¼ dl yoghurt
2 dl mjölk
Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt ett vispat ägg, smöret och yoghurten. Häll i mjölk lite i taget, sammanlagt 2 dl eller så mycket som behövs för att forma en mjuk deg. Täck degen med en fuktig kökshandduk och låt den stå varmt i två timmar. Knåda på rejält mjölat underlag i 2-3 min, eller tills degen är slät. Dela i åtta bitar och kavla varje bit till en 15 cm lång oval form. Pensla med vatten och lägg den fuktiga sidan ner på en smord plåt. Pensla med lite olja och grädda i 8-10 min på 200 grader.

 

tisdag 26 november 2013

Lättlagad lunch


Idag blir det Frittata som är en Italiensk bondomelett. Perfekt helglunch när man vill svänga ihop något snabbt. Det som är bra med den här rätten är att den är lättlagad och man ”tager lite vad man haver” i kylen. Jag kör på en vegetarisk variant med getost, paprika, oliver, tomat, spenat och rödlök.

 
Frittata 4 pers
8 ägg
1,5 dl mjölk
150 g getost
1 paprika
1 tomat
2 nävar färsk spenat
½ rödlök
½ dl oliver
1 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning

Knäck äggen och lägg dem i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop till en smet. Tillsätt salt, peppar och spenat i äggsmeten. Skär grönsakerna i önskad storlek. Hetta upp en stekpanna (som tål att stå i ugn) rikligt med olivolja. Häll i smeten och lägg på osten och grönsakerna. När blandningen börjar sätta sig i kanterna av pannan, ställ in den i ugnen på 160 grader i cirka 20-30 minuter. Servera med en grönsallad eller bara som den är.

 

lördag 23 november 2013

Fredag!


Idag är en sådan fredag, när man känner att känslan av helg är otroligt välbehövlig. Fredagskänslan kommer smygande, och jag får ett starkt behov av att just idag vill jag ha något riktigt mumsigt att äta och dricka. Det fick bli något som jag har gått och funderat på länge att göra, nämligen Nem, Vietnamesiska vårrullar.Serveras inlindade i isbergssallad och mynta och som serveras med en underbart god dippsås till. Vad kan man tänkas att dricka till detta? Blev rekommenderad en helt fantastiskt Riesling från superproducenten Domaine Zind-Humbrecht från Alsace. Clos Häuserer 2011, 299 kr.  Fantastiskt gott matvin som har alla ingredienser för en total upplevelse. Generös mogen stenfrukt, mineralig och en skön syra. Satt som en smäck tillsammans med vårrullarna. Tips! Servera den väl kyld och dekantera flaskan 3 timmar innan den ska drickas.
Inte nog med det så blev det en riktigt god dessert som avslutning, den bestod av en kokosparfait med rom och ingefära, och som serverades tillsammans med en exotisk fruktsallad.



Summering av kvällen:

Drink före maten, Mojito

Varmrätt, Nem, Vietnamesiska vårullar med tillbehör

Vitt vin från Domaine Zind-Humbrecht från Alsace

Dessert, kokosparfait med smak av ingefära och rom, serveras med exotisk fruktsallad.

 
Mojito

Lime 1st

Havana Club Anejo Blanco 6 cl

Råsocker 1 msk

Myntablad 8 st

Krossad is

Skär limen i fyra klyftor. Lägg i limen, råsocker och myntabladen i ett glas. Mortla blandningen. Häll i romen och toppa med massor av krossad is. Blanda och toppa ev. med en skvätt sodavatten
                                                
 
Nem 2 pers
Blandfärs 400 g

Färsk chili 1 st

Fisksås 4 msk

Färska böngroddar 4 nävar

Morot 1 st

Koriander 1 kruka

Spring Rolldeg

Äggula

Rapsolja till fritering

 
Isbergsallad 1 huvud

Mynta 1 kruka

 
Sås
Fisksås 2 msk

Rödvinsvinäger 2 msk

Vatten 4 msk

Vitlök 1 st, finhackad

Myntablad finhackad 1 msk

Chili finhackad 1 st

Socker 1 msk

 
Gör såsen först så den får stå och dra en stund. Hacka mynta, vitlök och chili fint. Blanda hacket med vatten, fisksås, rödvinsvinäger och socker. Häll upp i två små dippskålar.

Hacka morot, chili, böngroddar och koriander fint. Blanda färsen, fisksåsen med övriga ingredienser i en bunke. Lägg två msk färs på en spring roll ark och rulla ihop till en vårrulle. Klistra ihop änden med äggulan. Fritera vårrullarna gyllenbruna i en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnad kastrull.  Lägg ner en liten bit vitt bröd för att se när oljan har rätt temperatur. När brödbiten är gyllenbrun på knappt en minut är det dags att lägga i det du skall fritera.

Servera vårrullarna inlindade i isbergssallad och rikligt med mynta i. Dippa i den underbart goda såsen och njut!
                                                  
Kokosparfait
Vispgrädde 4 dl

Äggulor 4 st

Kokosmjölk 2,5 dl

Rostade kokosflingor 1 dl

Rom 2 msk

Torkad ingefära 1 tsk

Vispa äggulorna och socker vitt och pösigt. Tillsätt kokosmjölken, ingefäran och romen. Vispa grädden till en fast konsistens. Vänd ner grädden och kokosflingorna i äggblandningen. Häll upp parfain i en avlång form och frys i minst 6 timmar.

Exotisk fruktsallad
Ananas 1 st

Mango 1 st

Passionsfrukt 2 st

Kivi 2 st

Lime 1 st

Tärna frukten och och tillsätt juicen från limen.

 

 

 

 

 

 

fredag 17 maj 2013

Vårig trerätters

Varför inte ta vara på de råvaror som finns runt husknuten nu. Det har jag gjort till den här menyns förrätt. Underbara vackra och späda nässlor finns överallt under den här årstiden, men jag märker att med den här värmen växer de fort så passa på nu innan de blir för stora! Till varmrätten fick jag tag på en riktigt fin fläskkarré från Nibble, jag tycker det är viktigt att satsa på kvalité när man köper kött. Citronglaserade jordärtskockor och morötter och ett kryddsmör till karrén blev en riktig smaksensation. Avslutningsvis en fantastisk dessert som innehåller superfräscha smaker såsom lime, hallon och ingefära.



Nässelsoppa med pocherat ägg 4 pers

1 ½ l späda nässlor

2 charlottenlökar

1 dl vitt vin

2 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning

2 ½ dl vatten

3 dl mellangrädde

Salt och peppar

Olja till stekning

Plocka nässelbladen från stjälkarna och skölj bort allt grus. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i nässlorna och låt dem få ett uppkok. Häll av nässlorna och spola dem i iskallt vatten. Krama vattnet ur nässlorna och ställ åt sidan. Hacka löken och vitlöken. Stek dem mjuka i olja, inte så de får färg. Slå på vinet och låt det koka in lite i löken. Tillsätt vattnet, buljongtärningen och grädden. Låt sjuda i ca 10 min. Häll i nässlorna i soppan och mixa soppan slät. Smaksätt med salt och peppar.

 

Pocherade ägg

4 ägg

1 l vatten

1 dl vitvinsvinäger

2 msk salt

Koka upp vatten, vinäger och salt i en vid kastrull. Knäck äggen var och en i en kopp. Stjälp försiktigt ner äggen i kastrullen med det kokande vattnet. Dra av kastrullen från värmen och låt dem stå 5-6 minuter. Låt dem mellanlanda på lite hushållspapper innan de läggs i soppan.


 
Grillad fläskkarré med citronglaserade jordärtskockor och morötter med kryddsmör 4 pers

600 g fläskkarré

4 morötter

8 jordärtskockor

1 citron

olja

Salt och peppar

Förbered en skål med citronvatten för att lägga jordärtskockorna i så att de inte blir mörka. Sätt ugnen på 175 grader. Skala skockorna och skär dem i klyftor, lägg dem direkt i citronvattnet. Skala morötterna och skär dem i samma storlek som skockorna. Lägg dem i en ugnssäker form, ringla över lite olja, salta och peppra och blanda runt. Ställ in dem i ugnen i ca 20 min. Titta till och blanda runt dem då och då. När de är nästan klara så pressa över saften från en halv citron och riv över citronskal och låt dem gå färdigt i ugnen. Skär upp köttet i 4 st skivor. Salta och peppra. Grilla köttet medan morötterna och jordärtskockorna är inne i ugnen.

 

Kryddsmör

150 g smör

1 msk hackad färsk rosmarin

1 krm cayennepeppar

1 tsk tomatpuré

1 tsk spiskummin

½ tsk koriander

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

Låt smöret bli rumstempererat och lägg det i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta in
i smöret.

 

 Limeglass med rårörda hallon och mandelflarn 4 pers

2 ägg

5 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

1 lime, rivet skal

3 msk limejuice

1 ½ tsk mald ingefära

Dela äggen. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor, vaniljsocker och florsocker till en ljusgul fluffig smet. Vispa grädden lätt. Blanda ner limeskal, saft och ingefära i äggulesmeten. Frys smeten i glassmaskin.


Mandelflarn

1 dl mandel

50 g Smör

12 dl strösocker

12 msk honung

1 msk vetemjöl

12 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka på svag värme 1-2 min. Klicka på smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ugnen 6-7 min.

 

Rårörda hallon

1 pkt frysta hallon (250 g)

1 dl socker

Häll upp de frysta hallonen i en bunke. Tillsätt sockret och låt dem tina i rumstemperatur. Rör då och då. Hallonen är klara när sockret har löst sig och hallonen är tinade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fredag 10 maj 2013

Matjesill De Luxe



 
Vad ska man säga, vilken högsommardag det har varit idag. Strålande sol, vindstilla och ca 27 grader och det är endast den 10 maj, otroligt underbart! Silluncher och sommar hör ihop, gärna med en liten nubbe tillJ. Min stora favorit är matjesill med klassiska tillbehör såsom rödlök, gräslök, ägg, gräddfil och brynt smör. Denna enkla lilla anrättning fick inleda årets första sillunch! Jordgubbar, vaniljglass och grädde toppat med kaksmulor passade bra efteråt!



 
Matjesill De Luxe 4 pers

4 st hela matjesfiléer

4 hårdkokta ägg

1 rödlök

1 knippe gräslök

100 g brynt smör

250 g gräddfil

Häll upp gräddfilen i ett melittafilter och lägg det i ett durkslag för att rinna av vätska. Lägg upp en hel matjesfilé på samma tallrik som den ska serveras på. Koka äggen hårda ca 8 min och spola dem kalla. Skala äggen och separera vitan från gulan och hacka respektive fint. Finhacka löken och gräslöken. Bryn smöret gyllene i en kastrull. Lägg på löken, äggvita och äggulan i ett randigt mönster så att det täcker hela filén. Häll på smöret och sprinkla över gräslöken. Klicka till sist ut gräddfilen runt om på tallriken.
 
 

 
Färska jordgubbar, vaniljglass, grädde och kaksmulor

1 liter färska jordgubbar

500 g vaniljglass

2 dl lättvispad grädde

200 g kaksmulor av tex mördegskakor el. Maryland Cookies

Skölj och snoppa jordgubbarna. Mortla kakorna till smulor. Vispa grädden lätt. Varva alla ingredienser i portionsformar.