onsdag 17 december 2014

Hugos korvstroganoff

Lite svinn får man räkna med!
Korvstroganoff, barnfamiljernas nationalrätt och absolut inget undantag i den här familjen. Hugo är gärna med och hackar och rör i grytorna, speciellt vid denna rätt som han kan laga själv. Här kommer vårt recept där vi väljer en falukorv med hög kötthalt samt olika färger med paprikastrimlor, riset färgar vi gult med gurkmeja.

Korvstroganoff 4 pers
500 g Delifalukorv
1 gul lök hackad
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 tsk paprika pulver
3 msk tomatpuré
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

4 dl ris
1/2 tsk gurkmeja

Skär falukorven i strimlor, hacka löken och strimla paprikan. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och börja med att steka löken så den blir mjuk. Lägg i korven, paprikan och paprika pulvret tillsammans med löken och bryn allt tillsammans i ett par minuter. Tillsätt tomatpurén och slå på grädden. Låt puttra och koka ihop i ca 10-15 min. Krydda, men var försiktig med saltet då korven ger mycket sälta. Koka riset enligt anvisningarna på paketet, tillsätt gurkmejan tillsammans med riset.







måndag 15 december 2014

Söndagsmiddag


Det är fullt upp nu på helgerna inför jul. Glöggfester, middagar, och födelsedagar om vartannat vilket är riktigt kul. Tiden för matlagning blir inte lika stor, så ambitionerna får man dra ner lite på vilket inte betyder att det måste bli tråkigare matlagning! Vår söndagsmiddag bestod av en rätt som gick fort att komponera ihop om man hjälps åt. Härligt knaperstekt majskycklingbröst med en ljummen sallad bestående av buljongkokta rotfrukter, bönor och sparris samt en gräddsky och rönnbärsgelé. I glaset blev det en elegant Pinot Noir från Russian River Valley, Sonoma!


Ljummen sallad 4 pers
3 morötter
4 polkabetor
1 förpackning sockerärtor
1 knippe sparris
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk smör

Skala morötterna och betorna och dela dem i trevliga portionsbitar. Koka upp en kastrull med 1 liter vatten och lägg i buljongtärningen och betorna. Efter ca 5 min lägg i morötterna och koka betorna och morötterna tills de blir mjuka med lite motstånd. Gör under tiden i ordning sparrisen, skölj den och skär av 2 cm av den nedersta delen. Dela sparrisen i tre delar. Lägg i sparrisen och sockerärtorna i kastrullen och låt dem koka med i två minuter. Häll av vattnet och lägg tillbaka grönsakerna i kastrullen tillsammans med smöret och salta ev.

Kyckling 4 pers
4 majskycklingbröst med skinnet kvar
några kvistar färsk rosmarin
smör eller olja till stekning
salt och peppar

Salta och peppra kycklingen ordentligt på båda sidor. Hetta upp en stekpanna med fett i. Lägg i rosmarin kvistarna och bryn kycklingen ordentligt först på skinnsidan så skinnet blir knaprigt, vänd kycklingen och bryn på andra sidan så den får färg. Lägg över kycklingen på en plåt och låt den eftersteka i ugnen på 150 grader tills den når en innertemperatur på 65 grader. Spara stekpannan med kycklingsteket till skyn.

Gräddsky
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
stekpannan med stekresterna från kycklingen
ev. 1 msk flytande kycklingbuljong
rönnbärsgelé

Häll i vattnet i pannan och koka ur och lös upp stekresterna från kycklingen. Häll i grädden och kycklingbuljongen i pannan och låt sjuda tills såsen har kokat ihop. Innan servering skumma upp såsen genom att vispa kraftigt. Servera såsen tillsammans med rönnbärsgelén!


onsdag 10 december 2014

Värmande köttfärs & böngryta med majschips


Bra middagstips för hela familjen som kan göras helt vegetarisk om man önskar, tillsätt en extra burk med bönor istället för köttfärsen! Det är gott att toppa grytan med en klick gräddfil och riven ost.

Köttfärs & böngryta 4 pers
köttfärs 500 g
krossade tomater 2 burkar
blandade bönor 1 burk
gul lök 1 st
vitlöksklyftor 3 st
morot 1 stor
tomatpuré 1 msk
chilipeppar 2 tsk
salt 2 tsk
svartpeppar
limesaft av 1 lime
koriander 1 kruka

Tillbehör
majschips
gräddfil
riven ost

Hacka löken och vitlöken fint. Skär moroten i mindre bitar. Fräs köttfärsen på hög värme så den bryner och blir genomstekt i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt grönsakerna och krydderna till köttfärsen och stek dem mjuka. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med innan du tillsätter krossade tomater. Låt köttfärsgrytan stå och sjuda i ca 15 min. Häll i bönor och saften av en lime och låt de koka med i ett par minuter. Tillsätt koriandern precis innan servering. Toppa varje tallrik med tillbehören, först osten så den får smälta över grytan, klicka på gräddfilen och ät grytan med majschipsen.

tisdag 9 december 2014

Saffransbulle med Nutella

Ibland kan en lussekatt kännas lite tråkig och smaklös så jag provade nutella som smakförhöjare. Hassellnötschoklad och saffran blev en ovanligt god kombo, fina blev de också!

Saffransdeg (ca 35 bullar)
smör 175 g
mjölk 5 dl
jäst 50 g
salt 1/2 tsk
socker 2 dl
finstött saffran 1 g
ägg 1 st
vetemjöl ca 1 1/2 l
uppvispat ägg till pensling 1 st

Fyllning
nutella (rumsvarm)
hackade hasselnötter

Smält smöret och häll i mjölken, låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran och ägg. Arbeta gärna in med maskin så mycket av mjölet att degen släpper degbunkens kanter. Låt maskinen arbeta degen i ca 5 min så degen blir blank och smidig. Låt degen jäsa i ca 40 min.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den i några minuter. Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel. Bred på nutellan över hela rektangeln och strö över hasselnötshacket. Forma till snäckor eller snurror. Gör likadant med den andra degbiten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 min. Pensla med det uppvispade ägget och grädda dem gyllene i ca 12 min på 225 grader.

Pudra bullarna med florsocker innan servering!

söndag 9 februari 2014


 
Fint ska det va på ens födelsedagJ! Vilken dag det blev, frukost på sängen, långpromenad, världsfina presenter och en fantastisk middag som min underbara mamma kom hit med. Hon har stenkoll på vad jag tycker om, så menyn gick inte av för hackor. Inget krångel, bara rent igenom råvaror som talar för sig själva… Piggvar till huvudrätt med Beurre Blanc, vilken fisk och sås för den delen, så fantastiskt utsökt att det saknar motstycke. Min favoritfisk, helt klart. Den sköter sig själv i ugnen också!

Förrätt


Små minipizzor toppade med olika charkuterier. Tryffelsalami, Pata Negra och några andra smarriga italienska salamisorter. I glaset till detta ett glas skumpa gjord på enbart druvan Petit Meunier, överraskande god måste jag säga! Beaumont de Crayers, Fleur de Meunier 2008.

Huvudrätt


Hel grillad piggvar med Beurre Blanc, sparris, broccoli, sockerärtor och sparrispotatis. Till denna lyxiga anrättning måste man lägga lite extra krut på vinet. En premier cru från Bourgogne, Le Clos Blanc de Vougeot, Monopole, 2008. Galet gott vin med sin eleganta stil, men ändå fullpackad med smaker såsom solmogna citroner och med en härlig smörighet.

Dessert


Crème Brûlée

 

Hel grillad Piggvar med Beurre Blanc, sparris, broccoli, sockerärtor och sparrispotatis
 
 

Hel piggvar, beräkna ½ kg/pers

Salt och peppar

Olja
 
500 g sparrispotatis

Sätt ugnen på 150 grader. Pensla fisken med olja, salta och peppra. Tillaga fisken i ugnen tills fisken når en innertemp på 54-58 grader. För en 2 kg fisk tar det ca 40 min. Koka potatisen medan fisken är i ugnen.

 

Beurre Blanc 6 pers

2 Schalottenlökar, finhackade 

2 dl vitt vin 

4 msk vitvinsvinäger 

4 persiljestjälkar 

5 vitpepparkorn 

4 msk vispgrädde 

200 gram rumstempererat smör

 

Hacka schalottenlöken fint. Blanda alla ingredienser utom grädde och smör i en kastrull. Koka ihop tills 4 matskedar vätska återstår, sila av vätskan och häll tillbaka i kastrullen.

 
Tillsätt grädden och koka upp. Tag kastrullen från värmen och vispa därefter ned smöret i vinreduktionen, en klick i taget. Värm eventuellt upp såsen försiktigt emellanåt om den blir för kall för att smöret ska smälta, låt inte såsen koka. Smaka av med salt och peppar och tillsätt smaksättning.

 

Broccoli, sparris och sockerärtor

1 broccolistånd

1 ask sockerärtor

1 bunt grön sparris

1 msk salt

1 msk smör

Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Skär broccolin i små buketter. Skär bort 2 cm på den nedersta delen på sparrisen, dela den i tre delar. Häll i broccolin och sparrisen och koka den i två min, tillsätt sockerärtorna och koka ytterligare 1 min. Häll av vattnet och tillsätt en klick smör.

Crème Brûlée 6 pers

5 äggulor

1 dl socker

4 dl grädde

1 dl mjölk

1 vaniljstång

 
3 msk strösocker

Sätt ugnen på 110 grader. Koka upp grädde mjölk och den skårade vaniljstången. Dra kastrullen av värmen. Rör äggulor och socker. Häll äggkoket över gräddblandningen. Rör tills sockret har löst sig. Sila bort vaniljstången. Fördela i små portionsformar och grädda i ugnen i vattenbad, ca 50 min (tills de har ”stannat”). Ta ut formarna och låt dem svalna. Innan servering, strö sockret över bruléerna och bränn sockret till en karamell med en brännare, eller i ugnen på 275 grader grillvärme ( det går fort, så vakta så de inte blir brända) 

 

 

 

 

 

 

 

onsdag 5 februari 2014

Fiskgryta med röd curry


Den här thaiinspirerade fiskgryta är fullspäckad med nyttigheter, vackra färger och goda smaker. Jag använde mig av lax, men man kan använda sig av torsk, sej eller nån annan fisk. Gott med mycket olika grönsaker som får behålla sin krispighet. Knepet är att inte överkoka, vissa av grönsakerna strimlar jag råa och vänder ner precis i slutet.



Fiskgryta med röd curry 4 pers

400 g fisk tex. lax eller torsk

1 broccolistånd

2 morötter

½ purjolök

5 skogschampinjoner

1 näve sockerärtor

3 vitlöksklyftor

3 cm ingefära

½ röd paprika

1 burk kokosmjölk

1 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

2 msk fisksås

2 msk röd currypasta

1 röd chilipeppar

Olja till stekning

Börja med att sätta på riset och koka det enligt anvisningarna på paketet. Skala vitlöken och ingefäran, hacka det fint. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Skölj champinjonerna och skär upp dem i skivor. Hetta upp en stekpanna med olja i. Stek ingefära, vitlök, champinjoner och morötter så de får lite stekyta. Slå på vattnet och smula över fiskbuljongen. Tillsätt röd curry, kokosmjölk och fisksås. Skär upp de andra grönsakerna medan buljongen med morötterna står och sjuder. Skär broccolin i små buketter och strimla purjolöken och sockerärtorna fint. Skär fisken i 3x3 cm kuber. Finhacka den röda chilipepparn. Häll i fisken i buljongen och låt den sjuda på låg värme i ca 5 min. Vänd försiktigt ner paprika och broccoli i fiskgrytan. Låt grönsakerna sjuda med ett par minuter, går de längre mister de sin krispighet och tappar färg. Häll upp grytan i djupa tallrikar. Toppa med strimlad purjolök, sockerärta och chilipeppar. Servera med ris.

 

söndag 2 februari 2014

Söndagspasta




Idag har det varit en söndag full med aktiviteter och socialt umgänge. Inte mycket tid över för en riktig söndagsmiddag, med andra ord. Det fick bli en snabblagad pasta med riktigt mycket gott i. Återigen medelhavsinspirerande smaker som kapris, kronärtskocka, haloumiost, vitlök och tomat. Vi toppade pastan med grillad kycklinglårfilé.  

 
Pasta med kyckling, tomater, oliver, kapris, haloumiost och kronärtskocka

4 pers

8 kycklinglårfiléer

1 ask cocktailtomater

3 vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

4 kronärtskockshjärtan

2 msk kapris

1 pkt haloumi

1 dl gröna och svarta oliver

1 pkt papardellepasta (ca 500 g)

Finhackad persilja

Salt & peppar

Olja till stekning

Stek kycklingen i en grillpanna, låt den gå klar i ugnen på 200 grader i ca 7 min. Hacka vitlöken fint och skär tomaterna i två delar. Skär kronärtskockorna i kvartar. Hetta upp en stekpanna med olja i. Tillsätt tomaterna och vitlöken och stek dem under omrörning ett par minuter. Tillsätt vinet och låt det sjuda med tomaterna på låg värme. Tillsätt oliver, kapris och kronärtskockorna och låt det puttra tillsammans med tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Skär upp haloumiosten i skivor. Hetta upp en grillpanna och grilla haloumin på båda sidor. Koka pasta enligt anvisningarna på paketet. När pastan är klar, häll i den i pannan med tomatsåsen. Tillsätt kyckling, haloumiosten och sprinkla persiljan över.

 

onsdag 29 januari 2014

Broccolisoppa med baconströssel och grönmögelostkräm


 
Frossa i broccoli som är en av våra mest näringsrika grönsaker. Fullproppad med antioxidanter, vitaminer, den kan till och med motverka cancer! Inte nog med att broccoli är nyttigt, den är otroligt bildskön med sina fina mörkgröna blomsterklasar. Helt klart en användbar grönsak som kan ätas rå, i sallader, wokade och inte minst i soppa. Här kommer ett lätt recept på broccolisoppa med baconströssel och grönmögelostkräm.

 
Broccolisoppa 4 pers

500 g fryst broccoli

2 potatisar av mjölig sort

1 l vatten

3 hönsbuljongtärningar

1 dl vitt vin

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl standardgrädde

Salt & peppar

1 pkt färdighackad bacon

Olja till stekning

Hacka löken och vitlöken fint. Skala potatisen och skär den i små tärningar. Bryn potatisen och löken i olja i en stor kastrull så löken blir mjuk, den ska inte få färg. Slå på vinet och låt det koka in. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna i kastrullen och koka upp. Koka potatisen mjuk, ca 15 min. Häll i broccolin och låt den koka i ca 4 min, tills den är mjuk. Se upp med att koka broccolin för länge då den tappar sin fina färg! Mixa soppan och tillsätt grädden, smaka av med salt och peppar. Stek baconet medan soppan kokar. Häll upp soppan i en djup tallrik, klicka på grönmögelostkrämen och sprinkla baconströsslet över soppan.

 
Grönmögelostkräm

1 pkt Kvibille grönmögelost

1 burk Creme fraich

Mixa ihop ingredienserna till en slät kräm.

 

 

 

tisdag 28 januari 2014

Krispig kycklingschnitzel


Kycklingschnitzel med pommes och min hemgjorda curryremoulad är kanske inte det nyttigaste middagstipset men jag lovar att hela middags sällskapet, stor som liten, kommer att gå ifrån bordet med ett leende på läpparna. Föra att få en riktigt frasig yta på kycklingen är det mycket smör och olja i pannan som gäller samt att man dubbelpanerar dvs. att man vänder först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd.

 
Kycklingen 4 pers

4 kycklingfiléer

2 ägg

2 dl mjöl

2 dl ströbröd

Salt & peppar

Olja

Smör

Sätt på ugnen och tillaga pommesen enligt anvisningarna på förpackningen. Skär kycklingfiléerna så det blir två tunna filéer. Häll upp ströbröd och mjöl på två olika tallrikar. Vispa upp ägget i en skål. Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidor. Vänd en filé i taget, först i mjölet så det täcker hela kycklingen, doppa sedan filén i ägget, avsluta med att vända filén i ströbrödet så det täcker hela kycklingfilén. Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör och en skvätt olja. Bryn kycklingen gyllene på båda sidor, ca 5 min vardera.
 
 
 

Curryremouladsås

1 dl finhackad pickles

2 msk finhackad kapris

½ finhackad gul lök

1 msk curry

1 dl majonnäs (Hellmans)

½ dl Creme Fraich

Salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

torsdag 23 januari 2014

Chicken Satay


 
Chicken Satay, en asiatisk favorit som består av marinerade kycklinspett med jordnötsås. Såsen är en snabbvariant, och man måste inte göra kycklingspett, det går bra att steka kycklingen som den är, om man vill att det ska gå snabbare!

 
Kycklingen 4 pers

600 g kycklingfilé

6 tsk honung

6 msk soja

3 tsk sesamolja

2 tsk mald koriander

2 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

 
Sätt ugnen på 175 grader. Skär kycklingen i långa 3 cm strimlor och trä på blötlagda träspett. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg spetten i en grund form och slå på marinaden, låt dem ligga i marinaden medan du kokar riset och förbereder ingredienserna till jordnötssåsen. Stek kycklingen snabbt på båda sidor i en grillpanna. Lägg upp dem i en ugnsfast form och låt dem steka klart i ugnen i ca 7 min. Gör såsen medan spetten är i ugnen.

 
Jordnötssås 4 pers

1 liten gul lök

Olja till stekning

1 ½ dl jordnötssmör med hackade jordnötter

3 msk soja

3 msk sweet chilisås

1 ½ dl kokosmjölk

 
Hacka löken fint och stek den mjuk i oljan. Rör ner jordnötssmör, kokosmjölk, soja och sweet chilisås. Koka såsen sakta tills den är slät och genomvarm. Var försiktig med att ha för hög värme, såsen kan se ut som att den skär sig.

 
Gurksallad

1 gurka
1 halv rödlök
4 msk risvinäger
1 tsk salt
0,5 dl vatten
3 msk socker

Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i tunna halvmånar och lägg i en bunke. Skär löken i båtar och lägg i bunken med gurkan. Blanda i resten av ingredienserna och blanda tills sockret löser sig. Låt dra en stund.

måndag 20 januari 2014

Gulaschsoppa


 
Gulaschsoppa är ett måste så fort vintern gör sig påmind. Efter en dag i skidbacken eller en dag på isen så värmer och mättar den här matiga soppan fint. Det är gott med finhackad paprika och en klick gräddfil på soppan vid servering.

Gulaschsoppa 4 pers

600 g högrev eller fransyska, fint tärnat

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 grön paprika

4 potatisar

1 ½ msk paprikapulver

1 tsk mald kummin

1 tsk chilipeppar

2 st buljongtärningar mörk oxfond

1 liter vatten

3 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

1 citron, saften

Salt & peppar

Gräddfil till servering

Finhackad paprika till servering

Citronzest till servering

Skär köttet i 1x1 cm tärningar. Hetta upp en stekpanna med olja i och bryn köttet så det får färg, salta köttet mot slutet. Häll över köttet i en stor gryta. Hacka, löken och paprikorna fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek lök, vitlök och paprika på medelvärme. Tillsätt kummin, chilipeppar och paprikapulvret till grönsakerna och låt fräsa med. Häll över grönsakshacket till grytan med köttet i. Hetta upp grytan och tillsätt mörk oxfond, vatten, tomatpuré, krossade tomater och citronsaft. Koka upp och låt soppan stå och småkoka i 1-2 timmar, tills köttet är mört. Servera soppan med gräddfil och sprinkla lite finhackad paprika och citronzest över soppan.

söndag 19 januari 2014

En liten, liten kaka


 
Baka småkakor är inget jag brukar göra. Men det finns en liten kaka som är helt galet god och passar perfekt till en kopp te eller en snabb espresso. Sandkakor, små knapriga men ändå som smälter i munnen, gjorda på brynt smör som ger en nötig och smörkolaliknande smak. Det går bra att frysa in och plocka fram en liten stund innan man ska äta dem. Det bästa med de här kakorna är att jag alltid får sällskap när det är dags att rulla dem…
 
 

Sandkakor ca 45 st

200 g smör

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

4-4 ½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn smöret gyllenbrunt, men inte så det blir bränt. Häll upp det smälta smöret i en stor bunke och låt kallna. Tillsätt socker, bakpulver och vaniljsockret och blanda ihop till en smet. Arbeta sist in mjölet försiktigt. Forma små ägg, ungefär 1 tsk stora, och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Skär med en vass kniv ett snitt i varje kaka. Innan du sätter in plåten i ugnen, sänk värmen till 175 grader. Grädda kakorna i ca 10-15 min, de ska inte få så mkt färg.

torsdag 16 januari 2014




 
Vill man laga en riktig festmåltid, ska man ge sig på de här två rätterna. Makalöst god lammrostbiff med smaker av citron, örter och vitlök. Serveras tillsammans med en helt underbar mörk fond med smak av citron och tomat. Medelhavsgrönsaker såsom aubergin, zucchini och tomat toppad med fetaost serveras som tillbehör. Som avslutning passar en len mjölkchokladpannacotta med rödvinsinkokta blåbär och björnbär. Rödvinslagen får smak av lakrits från det mörka Muscovadosockret, riktigt, riktigt gott faktiskt!

 

Lammrostbiff med Medelhavsgrönsaker, fetaost och tomat & citronfond

Receptet är för två pers

Ca 400 g lammrostbiff

2 vitlöksklyftor

1 citron, skalet

½ msk torkad timjan eller rosmarin

Olivolja

2 msk smör till stekning

Salt & peppar

½ citron saften

2 msk tomatpuré

2 msk socker

2 dl rödvin

1 dl vatten

 

Om det behövs, putsa köttet fri från hinnor och senor. Finhacka vitlöken och riv det yttersta på citronen. Gnid in citron, vitlök, örtkrydda i köttet. Ringla lite olivolja över köttet och låt stå och dra i rumstemperatur i ca 30 min. Salta och peppra. Bryn köttet ordentligt i smör och olja på båda sidor så köttet får fin stekyta. Lägg upp dem i en ugnsfast form och låt dem gå i ugnen på ca 150 grader tills de har uppnått en innertemp på 58 grader. Eftersom grönsakerna också tillagas i ugnen men på högre temperatur så går det bra att sänka temperaturen till 150 grader när det återstår 5 min på grönsakerna. Gör tomat & citronfonden i samma panna för att ta tillvara på stekskyn. Tillsätt vin, vatten till pannan och lös upp stekresterna som har satt sig i stekpannan. Tillsätt tomatpuré, socker och citronjuicen och låt fonden koka ihop till en tjockare konsistens.

 

Grönsakerna

½ aubergin

½ zucchini

1 rödlök

10 cocktailtomater

6 soltorkade tomater

1 vitlöksklyfta

Olivolja

100 g fetaost

Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär upp grönsakerna i portionsbitar. Låt tomaterna vara hela. Skär vitlöken i lövtunna skivor. Blanda ihop alla grönsaker i en ugnsfast form, ringla över oljan och salta. Låt grönsakerna gå i ugnen i ca 20 min. Smula fetaosten över grönsakerna.

 

Mjölkchokladpannacotta med rödvinsinkokta björnbär och blåbär

150 g mjölkchoklad

5 dl vispgrädde

1 vaniljstång

3 gelatinblad

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde, vaniljfröna och den urskrapade vaniljstången. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt först gelatinbladen och låt dem smälta i grädden, tillsätt sedan hackad mjölkchoklad, rör chokladen tills den har smält. Sila smeten, och häll upp i portionsformar. Låt stå kallt i minst 2 timmar.

Rödvinsinkokta björnbär och blåbär

5 dl rödvin

1 dl mörkt Muscovadosocker

½ dl strösocker

150 g blåbär

150 g björnbär

Smält sockret i en kastrull så att det blir gyllenbrunt. Häll i rödvinet och låt det koka ihop ca 10 min tills det får en simmigare konsistens. Häll bären i rödvinsblandningen och ta av kastrullen från plattan. Låt bären få stå och dra i minst 1 timme innan servering.

 

 

torsdag 9 januari 2014

Snabba pastan



I vardagen har man ofta inte så mycket tid över för matlagning. Pasta är oslagbart när man vill ha något lättlagat och gott. Den här pastarätten med färsk pasta med ricotta och spenat, knaperstekt bacon, ruccola, tomater och parmesan är suverän en vardagkväll. Stek baconen i ugnen så sköter de sig själva och det slipper bli så osigt! Toppa gärna pastan med lite rostade pinjenötter.

 

Färsk pasta med bacon, tomat och ruccolasallad 4 pers

2 paket färsk pasta med spenat och ricottaost
Knaperstekt bacon i ugn

1 ask cocktailtomater

2 nävar ruccolasallad

2 paket bacon

Riven parmesan

Rostade pinjenötter

Olivolja

Salt & peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg upp baconskivorna på plåten. Stek baconet i ugnen tills de har blivit knaperstekta, ca 15 min. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skär tomaterna i skivor och skölj ruccolan. Häll av pastan och ringla över rikligt med olivolja, salta och peppra. Bryt baconet i bitar och blanda försiktigt ihop alla ingredienser. Toppa med parmesan och pinjenötter.

 

Mjölk och laktosfri husmanskost


I min familj har vi en mjölkallergiker så jag brukar laga mat på "havregrädde" som ersätter grädde. Jag måste säga att resultatet blir förvånande bra och gott. Jag ersätter de mesta med Oatly matlagningsgrädde såsom korvstroganoff, gräddsås och grytor. I de här pannbiffarna använder jag Oatly matlagningsgrädde och steker dem i olja så de blir helt mjölkfria. Servera kokt potatis till.

Pannbiffar 8 pers

1000 g nötfärs

2 ägg

½ dl ströbröd

2 ½ dl oatly matlagnings”grädde”

1 msk salt

2 msk flytande kalvfond

1 tsk svartpeppar

Smör eller olja till stekning

 

3 stora rödlökar

1 nypa socker

Salt
 

 
Sätt ugnen på 200 grader. Blötlägg ströbrödet med oatly matlagningsgrädde och låt stå att dra i ca 10 min. Knäck äggen i en stor bunke (helst matlagningsassistent) och lägg i köttfärsen, salt, peppar, kalvfonden och ströbrödsblandningen. Blanda ihop allt snabbt till en slät massa. Forma köttfärsblandningen till 8 st pannbiffar. Stek dem gyllenbruna på båda sidor och lägg upp dem i en ugnsfast form. Häll i lite vatten i pannan och lös upp stekytan så det blir en sky, häll skyn över pannbiffarna och ställ in dem i ugnen i ca 10 min. Skiva löken tunt. Stek löken på medelvärme och tillsätt sockret och lite salt. Servera löken med pannbiffen och skyn, samt kokt potatis.

 

 

måndag 6 januari 2014

Tonårskväll


Ikväll har jag varit ensam med två trettonåringar. Jag förstod naturligtvis att de inte ville hänga med mig… men mat ska de ju ha i alla fall och om jag lagar något riktigt gott så får jag tillfälle att få lite tid med dessa sköna killar. Vad sysselsätter sig tonårskillar med nuförtiden? Svaret är spel, såklart! Fifa 13 har gått varmt i ett dygn nu, men jag fick faktiskt vara med på en grej, smälla smällare och små fyrverkerier. Eller rättare sagt de fick inte smälla smällare om jag inte var med…  

Menyn då, vad får tonåringar lyckliga?

Parmesan & vitlöksbröd

Köttfärsragu med spagetti

Choklad & banan milkshake

 

Jag vill ha mycket tomater, basilika och oregano i min köttfärsragu, och för att få den riktigt mustig så har jag lite rödvin i och så får den stå och puttra länge, länge.

 


Köttfärsragu 4 pers

500 g nötfärs

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

3 burkar krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 köttbuljongtärningar

1 morot

1 dl rödvin

1 msk torkad oregano

1 kruka färsk basilika

Salt och peppar

Olja till stekning

Hacka grönsakerna fint och fräs dem i en stekpanna på medelvärme i ca 3 min. Häll över grönsakerna i en stor gryta. Fräs köttfärsen så den blir genomstekt och får stekyta. Tillsätt köttfärsen, tomatpurén och vinet till grönsakerna. Låt stå och puttra så vinet kokar in blandningen. Tillsätt buljong och krossade tomater till köttfärsblandningen. Låt stå och puttra i minst en timme gärna två. Tillsätt hackad basilika och oreganon mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, gärna spagetti.

 


Parmesan & vitlöksbröd

1 baguette

100 g smör

2 vitlöksklyftor

2 msk finriven parmesan

½ tsk salt

2 msk finhackad persilja

Sätt ugnen på 200 g. Pressa vitlöken i en bunke och blanda ihop med övriga ingredienser. Skär brödet i skivor och bred på smöret. Strö på lite parmesan. Gratinera i ugnen i ca 10 min (tills de får lite färg).

 


Banan & chokladmilkshake 2 st

1 banan

2 stora kulor chokladglass

2 dl mjölk

Lite vispad grädde på toppen

Mixa glass, banan och mjölk. Häll upp i glas och toppa med lite vispad grädde.

 

Menyn gick hem och vitlöksbrödet tog slut direkt!

 

 

lördag 4 januari 2014

Baguettebak


Fin fina baguetter
Vad gör man när det småregnar och när det inte blir ljust ute fast det är mitt på blanka dagen en lördag i januari? Jo, man roar sig med att baka baguetter. Det är lite pyssel och ganska tidskrävande men o så roligtJ. Av det här receptet som är inspirerat av Jan Hedh (kungen av brödbak) blir det 5 st baguetter, de är perfekta att frysa in och ta fram på helgen och värma i ugnen, då blir de som nybakade! För att lyckas med dessa behöver man en assistent för att knåda degen, jag använder mig också av en baguetteplåt så baguetterna inte blir platta. Som sagt är dessa små godingar lite tidskrävande eftersom man bakar med poolish som är en fördeg. Poolishen gör att det blir stora blåsor i brödet och ger brödet en knaprig yta. För bästa resultat baka gärna med Manitobamjöl, som har hög protein och glutenhalt, men det funkar med vetemjöl special också.

 

Deg 1, Poolish

5 g jäst

3 dl kallt vatten

300 g Manitobamjöl

 

Lös upp jästen i vattnet i en bunke, tillsätt mjölet och vispa massan slät. Låt jäsa övertäckt med plast i fyra timmar eller över natten i kylskåp.

 

Deg 2

6 g jäst

3 dl kallt vatten

700 g Manitobamjöl

16 g flingsalt

 

Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt deg 1 och mjölet. Arbeta degen i 15 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och låt degen gå sju minuter på hög hastighet. Stjälp upp degen i en lätt inoljad plastbunke och låt den jäsa i 90 min.

Sätt ugnen på 240 grader.

Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.

Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt. Låt dem jäsa i 70 min.

Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i ugnen. Ta en blomspruta och spruta in vatten i ugnen för att få en knaprigare skorpa på brödet. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 min. Grädda tills bröden sammanlagt stått inne i ca 30 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
Som ni kan se är de inte så perfekta till formen, men det spelar inte så stor roll!
 

torsdag 2 januari 2014

Kyckling till middag?


Vardagen har satt igång och det är återigen dags för lite bra lättlagade middagstips. Här kommer ett som går hyfsat snabbt och enkelt att dra ihop efter jobbet, gott är det också! Varsogoda, BBQ kyckling med rostade rotfrukter, hummus och tomat & avokadosallad.

BBQ kyckling 4 pers

4 kycklingfiléer

BBQ sås

Salt o peppar

Olja att steka i

Hetta upp en stekpanna med olja i. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidor. Bryn dem gyllenbruna i stekpannan och lägg upp dem i en ugnsfast form. Pensla kycklingen på båda sidor med bbq såsen. Låt dem gå färdigt i ugnen i ca 10-15 min.

Hummus

1 burk konserverade kikärtor

1 citron, saften

1 msk tahini

1 vitlöksklyfta, pressad

½ dl olivolja

1 tsk sesamolja

1 msk rostade sesamfrön

Ev vatten

Häll kikärtorna i ett durkslag och spola av dem i kallt vatten. Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa blandningen slät, den kan behövas spädas med vatten om den blir för tjock och stabbig. Häll upp hummusen i en skål och strö över de rostade sesamfröna.

Rostade rotfrukter

6 tvättade potatisar

2 morötter

2 palsternackor

8 vitlöksklyftor

Olja

Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och palsternackan, jag behåller skalet på potatisen. Skär rotfrukterna i lika stora bitar och lägg dem och vitlöksklyftorna (med skalet) på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta, blanda runt så att oljan täcker. Låt dem gå i ugnen i ca 35 min.
 

Tomat & avokadosallad

1 tomat eller 6 cocktailtomater

1 avokado

½ liten rödlök

Olivolja

Salt o peppar

Ta bort skalet och kärnan på avokadon. Skär tomaten och löken i skivor. Lägg upp allt på ett uppläggningsfat och ringla över lite olivolja, salta och peppra.